ΓΙΑΤΙ 6 ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Πόρτα Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο, το Τaλκ μίλησε με τους Patari Project για να μάθει περισσότερα για αυτή την παράσταση με τον ευφάνταστο τίτλο!

staxtopouta_patariproject_pmaidis_2000px-1300 (1)

Γιατί έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν σε ένα πιάνο; Και καταρχάς… χωράνε εκεί πάνω; Στη δική μας εκδοχή της Σταχτοπούτας η ιστορία ξεκινάει με την πρώτη νότα του πιάνου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πιάνο γεννάει την ιστορία. Και η ιστορία είναι σε διαρκή “επαφή” με τις νότες πιάνου. Θελήσαμε αυτή η “επαφή” να είναι και πραγματική, κυριολεκτική. Όσο για το αν χωράνε… Ένα πιάνο χωράει όλη τη μουσική του κόσμου. Δε θα χωρέσει έξι ηθοποιούς και έναν πιανίστα;

Ποιος εμπνεύστηκε αυτόν τον υπέροχο τίτλο και τι ακριβώς θέλει να μας πει; Κάπου κοντά στο Πάσχα ξεκίνησε όλη η ομάδα να το σκέφτεται. Ο καθένας κατέθετε τις προτάσεις και τις ιδέες του μέσω του κλειστού γκρουπ μας στο facebook. Μέσα από πολύ μνημειώδεις ανταλλαγές λογοπαιγνίων, αστείων και πρωτότυπων ιδεών προέκυψε το “Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο”. Είναι ένας τίτλος που αποδίδει τα βασικά στοιχεία της παράστασης: παιχνίδι, χιούμορ, ρυθμός, κλείσιμο ματιού και… πιάνο!

patari project _staxtopouta_2447

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία της Σταχτοπούτας… αλλιώς. Πώς αλλιώς; Τι παραπάνω μπορείτε να μας αποκαλύψετε; Η διαφορετική οπτική της πασίγνωστης ιστορίας έχει να κάνει κυρίως με δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ιδιαίτερη αφηγηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται για να ειπωθεί το παραμύθι, σε συνδυασμό με τη μουσική του Prokovief αλλά και την πρωτότυπη μουσική που έγραψε η ομάδα και ο Κορνήλιος Σελαμσής. Το δεύτερο έχει να κάνει με λεπτομέρειες που η ομάδα αποφάσισε να φωτίσει προκειμένου να δώσει την δική της εκδοχή του μύθου. Μια εκδοχή όπου τα πρόσωπα να είναι πιο ανθρώπινα και αναγνωρίσιμα στο σύγχρονο θεατή και όπου η ουσία της ιστορίας φωτίζεται μέσα από χιουμοριστικά ευρήματα που προέκυψαν εμπλουτίζοντας το παραμύθι με καινούρια δικά μας στοιχεία.

staxtopouta_patariproject_pmaidis_2000px-1260

Τι μουσικές θα ακούσουμε στην παράσταση; Πώς χωράει μια ολόκληρη ιστορία σε μια νότα; Στην παράσταση θα ακούσουμε πολύ πιάνο, αρκετό τρομπόνι και τραγούδια με πολυφωνίες. Πρόκειται για συνθέσεις του Prokovief , του Κορνήλιου Σελαμσή, αλλά και των ίδιων ηθοποιών.

Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Πώς μπορεί να καλυφθεί ως θεατής ένας τετράχρονος, ένας δωδεκάχρονος και ένας σαραντάχρονος από μια μόνο παράσταση; Βάζεις στην κατσαρόλα μια ιστορία που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν, την αναμιγνύεις με τις κατάλληλες δόσεις χιούμορ, εικόνων, χαρακτήρων, μουσικής, ρυθμού και ουσίας και βγάζεις ένα “πιάτο” κατάλληλο για το Κυριακάτικο γεύμα, με πληθώρα γεύσεων που καλύπτουν όλα τα διαφορετικά γούστα των μελών μιας οικογένειας! Γιατί ένα νόστιμο φαγητό παραμένει για όλες τις ηλικίες… ένα νόστιμο φαγητό!

patari project _staxtopouta-2544

Τέλος, μιλήστε μας για την ομάδα σας; Ποιοι είναι οι Patari Project και γιατί ονομάζονται έτσι; Oι PatariProject είναι μια ομάδα νέων δημιουργών που τα τελευταία τέσσερα χρόνια φτιάχνει παραστάσεις πάνω σε εξέδρες ορισμένου μεγέθους τις λεγόμενες πλατφόρμες ή… πατάρια, εξ ου και το όνομά της. Χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη, αρκετά σωματική και ρυθμική αφηγηματική γλώσσα, για να διηγηθεί είτε ήδη υπάρχουσες ιστορίες, είτε πρωτότυπες ιστορίες που τα ίδια τα μέλη της ομάδας κατασκευάζουν. Αποτελείται από έναν βασικό πυρήνα και κατά τα άλλα η σύνθεση και οι ρόλοι των μελών της ομάδας αλλάζουν από παράσταση σε παράσταση. Το “Πιάνο Παπούτσι πάνω στο Πιάνο” είναι η τέταρτη παραγωγή της και η δεύτερη συνεργασία της με το Θέατρο Πόρτα.

ππππππππππππππππ1

Η παράσταση “Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο” θα παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Πόρτα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ

Leave a Reply