Η Μάρω Θεοδωράκη είναι μουσικός, πιανίστα, καθηγήτρια φωνητικής και συγγραφέας. Η συγγραφική της δράση ξεκινάει το 1999, με την έκδοση του πρώτου της παιδικού βιβλίου Η παραμυθάδα με τις νότες. Από τότε, η συγγραφική της ιδιότητα συνδέεται απόλυτα με τη μουσική. Με το βιβλίο της Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη, συμπλήρωσε 60 τίτλους, με τους 55 να αφορούν το παιδί και τους υπόλοιπους τους ενήλικους μουσικούς, ηθοποιούς, θεραπευτές και παιδαγωγούς. Με πολλά χιλιόμετρα συγγραφικής δράσης, με αδιάκοπη ροή και με το βλέμμα της πάντα στα παιδιά, βρίσκεται σήμερα μαζί μας, για να μιλήσουμε για –τι άλλο; – μουσικές για μικρούς και μεγάλους.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο σου ονομάζεται Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη. Μίλησέ μας καταρχάς για το πώς επηρεάζει θετικά η μουσική την ανάπτυξη, ήδη από την ενδομήτρια ζωή, αλλά και από τους πρώτους μήνες της ζωής του ανθρώπου.
Το πιο θεραπευτικό μέσο και σπουδαίο εργαλείο για την ανάπτυξη ψυχικά υγιών μωρών είναι η μουσική. Μέσα στη μήτρα, το έμβρυο είναι αποδέκτης όχι μόνο ηχητικών αλλά και ρυθμικών ερεθισμάτων, όπως ο ρυθμός αναπνοής της μητέρας και ο χτύπος της καρδιάς της. Όλοι αυτοί οι ήχοι, κι ακόμα περισσότεροι, συνεχίζονται και μετά τη γέννηση. Το ηχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένα βρέφος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Η μουσική δεν είναι μόνο ψυχαγωγικό μέσο, αλλά συμβάλλει και στην κατάκτηση δεξιοτήτων, όπως η λεκτική επικοινωνία.
Πώς ακριβώς έχεις δομήσει το βιβλίο και τι θα βρει στις σελίδες του ο νέος γονιός; Γιατί είναι πιθανόν πως σε κάποιους δεν έχει περάσει καν από το μυαλό ότι μπορούν να έχουν τόσο μεγάλη αλληλεπίδραση με ένα πλασματάκι που μόλις αντίκρυσε τον κόσμο, που δεν έχει καν περπατήσει ή μιλήσει…
Τα Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη είναι ένα πρότυπο μουσικό εργαστήρι μέσα από το οποίο ο γονιός, ο παιδαγωγός, ο μουσικοθεραπευτής, ο βρεφονηπιοκόμος θα αντλήσουν ευχάριστες και δημιουργικές δράσεις, με εφαλτήριο το καθημερινό περιβάλλον των παιδιών. Κάθε δράση έχει σκοπό να αναδείξει πώς συνδέεται η μουσική απόλυτα με κάθε γνωστικό αντικείμενο, με κάθε συναίσθημα, με κάθε αίσθηση. Το ιδιαίτερο, όμως, χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου είναι ότι κάθε δράση συνοδεύεται από ένα instrumental κομμάτι, το οποίο λειτουργεί ως οδηγός. Ο τίτλος κάθε κομματιού είναι εμπνευσμένος από την καθημερινότητα του βρέφους, για παράδειγμα ο θηλασμός, το νανούρισμα, το κου-κου-τσα κ.ά. Να τονίσω εδώ ότι δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις για να δουλέψει ο γονιός με το παιδί του αυτό το βιβλίο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κέφι και όρεξη, για να απολαύσουν και να συνδεθούν με τη δύναμη της μουσικής .
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, δίνεις κάποιες συμβουλές στους νέους μπαμπάδες και στις νέες μαμάδες. Νομίζω πως θα τους έκανες ένα σπουδαίο χριστουγεννιάτικο δώρο, εάν μας τις ανέφερες, εν συντομία, και εδώ!
Πράγματι, η δεύτερη ενότητα του βιβλίου συνιστά έναν οδηγό συμβουλών για την ψυχική και σωματική καθημερινότητα του γονιού. Εργαλεία πολύτιμα και χρήσιμα για τη βαθύτερη σύνδεση γονιού και βρέφους. Άλλωστε, μεγαλώνοντας τα παιδιά μας βρισκόμαστε σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. Αναφέρω κάποια από αυτά τα εργαλεία που θεωρώ πολύτιμα:
- Η δύναμη της φωνής –η μουσικότητα της φωνής μας μπορεί να επηρεάσει όλη την πραγματικότητα του βρέφους.
- Η σωματική μας παρουσία – το παραμελημένο ή μπλοκαρισμένο σώμα οδηγεί σε μια γονεϊκή παρουσία που δεν είναι πλήρης. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως τα συναισθήματά μας συνδέονται με το σώμα μας.
- Η προπόνηση στη στοργή –η στοργή βαδίζει παρέα με την αγάπη και την ενσυναίσθηση. Όσο προπονούμαστε, τόσο βελτιώνουμε το συναισθηματικό μας πεδίο. Ευτυχισμένα παιδιά είναι εκείνα που δέχονται αβίαστα τη στοργή.
- Η χαλάρωση στον δικό μας χρόνο – μια μικρή ανάπαυλα, έστω και λίγων λεπτών, μας χαρίζει ευελιξία στη σκέψη και στη δράση. Με τη χαλάρωση δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να διαχειριστεί κούραση και αρνητικές σκέψεις και επαναφορτίζουμε το πνεύμα και το σώμα μας.
Οι γιορτές παντός τύπου είναι πάντοτε συνυφασμένες με μελωδίες και τραγούδια. Από τα πιο αναγνωρίσιμα στην Ελλάδα είναι τα Κάλαντα. Θέλεις να μας ξεναγήσεις λίγο στην ιστορία τους;
Τα Κάλαντα ανήκουν στα παραδοσιακά-δημοτικά τραγούδια. Τα αγαπώ πολύ, γιατί μου βγάζουν κάτι νοσταλγικό. Αναφέρονται ως εθιμικά τραγούδια του λαού μας και το υπέροχο είναι ότι διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά για να μπορούμε να τα ακούμε και να τα απολαμβάνουμε ακόμα. Τα κάλαντα, στιχουργικά, φέρνουν χαρμόσυνα μηνύματα, αλλά και ευχές για τους νοικοκύρηδες των σπιτιών. Είναι ένα έθιμο που διατηρείται ακέραιο σε όλη τη χώρα με αμέτρητες παραλλαγές, με το πατροπαράδοτο σιδερένιο τρίγωνο και με τα παιδιά να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να διαδώσουν τα ευχάριστα νέα.
Τέλος, θα ήθελα μια μικρή playlist με γιορτινά τραγούδια, κλασικά, παραδοσιακά, σύγχρονα, ό,τι θέλεις, να παίζουν χαλί σε όλα τα σπίτια τις επόμενες ημέρες και να γαληνεύουν τις ψυχές μας. Α, και μια ευχή για το 2024.
Αγαπώ πολύ την Jazz αυτές τις γιορτινές μέρες. Frank Sinatra, Michael Bublé, Ella Fitzerald, Chet baker, Ray Charles. Τα δικά μου 7 αγαπημένα είναι:
- Chet Baker – Christmas Waltz
- Ray Charles – Merry Christmas Baby
- Frank Sinatra – Have yourself a Merry little Christmas
- Ella Fitzerald – White Christmas
- Nat King Cole – The Christmas Song
- Nora Jones – Wintertime
- Tony Bennett – Silver Bells
Και η ευχή μου για το 2024! Να καλλιεργήσουμε την καλοσύνη και την εγκαρδιότητα στα παιδιά μας!
Διαβάστε: Μάρω Θεοδωράκη, Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος