ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

κίνδυνος της εξαφάνισηςΟ κίνδυνος του να εξαφανιστεί ένα παιδί φαντάζει τόσο μακρινός σε όλους μας… Είναι καταστάσεις που βλέπουμε και ακούμε στα ΜΜΕ και συχνά απορούμε πώς μπορεί να συμβαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι κίνδυνοι είναι πολύ μακρινοί μέχρι να γίνουν κοντινοί και μας αφορούν όλους. Ο ρόλος του γονέα είναι να προετοιμάσει το παιδί του για όλους τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει σαν παιδί και σαν ενήλικας. Και ο κίνδυνος της εξαφάνισης είναι ένας από αυτούς. Να θυμάστε πάντα ότι οι δικές σας συμβουλές… μπορούν να του δείξουν το δρόμο για το σπίτι!

● Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για τον κίνδυνο της εξαφάνισης

Το να μιλήσεις σε ένα παιδί για ένα κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει, δεν το αγχώνει ούτε το προβληματίζει. Αντίθετα, το προετοιμάζει για μια κατάσταση που μπορεί να βρεθεί και θα κληθεί μόνο του να αντιμετωπίσει. Πείτε του ποιους και τι πρέπει να προσέχει.

● Γνωρίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας και τις συνήθειες του

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Δεν αρκεί να γνωρίζετε τι ώρα σχολάει το παιδί σας αλλά και τι ώρα επιστρέφει, πού αλλού πάει και πότε πρέπει να είναι πίσω στο σπίτι. Σε περίπτωση που αργήσει να γυρίσει, θα κινητοποιηθείτε άμεσα.

● Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους χρόνο αλλά και μυστικά. Γνωρίζουν καλά το ένα το άλλο. Οι φίλοι μπορεί να ξέρουν πολλά που εσείς δεν ξέρετε και όταν χρειαστεί θα τα αποκαλύψουν.

● Γνωρίζετε πάντα που είναι τα παιδιά σας και με ποιους

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Το να ξέρετε πού είναι το παιδί σας και με ποιους είναι σαφώς καλύτερο από το «είναι έξω και παίζει». Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να το αναζητήσετε και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Δεν είναι καταπίεση αλλά ενδιαφέρον. Από μια ηλικία και μετά και αν κινείται μόνο του, φροντίστε να έχει κινητό τηλέφωνο, είτε αυτό είτε κάποιος φίλος ή φίλη με τον οποίο γνωρίζετε σίγουρα πως είναι μαζί.

● Παρατηρήστε πως αντιδρούν τα παιδιά σας σε αγχωτικές καταστάσεις.

Το να εξαφανιστεί ένα παιδί είναι σίγουρα μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί αφού κυριεύεται από άγχος και φόβο. Το να ξέρετε πως αντιδρά σε τέτοια συναισθήματα, σας επιτρέπει να «προβλέψετε» το τι κάνει και πώς μπορείτε να το βρείτε.

● Διδάξτε στο παιδί τη σπουδαιότητα της ηρεμίας και βρείτε μαζί του διαδικασίες που το χαλαρώνουν

Το άγχος είναι σίγουρα ο χειρότερος σύμβουλος μικρών και μεγάλων. Βοηθήστε το παιδί σας να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως η εξαφάνιση, με το να κάνει ή να σκέφτεται πράγματα που το χαλαρώνουν. Αν, ο μη γένοιτο, του συμβεί κάτι τέτοιο, ας είναι ψύχραιμο μέχρι να έρθει η βοήθεια.

● Καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά

Τα παιδιά λειτουργούν ενοχικά και σε καμία περίπτωση δε θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους. Έτσι πολλές φορές κρατάνε μυστικά που νομίζουν ότι αν τα πουν θα μπουν τιμωρία ή θα στενοχωρήσουν τους γονείς (όπως για παράδειγμα ότι τους μίλησε κάποιος στο δρόμο ή τους ακολούθησε). Κάντε σαφές ότι στη μαμά και τον μπαμπά λέμε τα πάντα και ότι αυτοί με τη σειρά τους, δε μαλώνουν αλλά συμβουλεύουν. Θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά που ξεχάστηκαν στο παιχνίδι προτίμησαν να μη γυρίσουν καθόλου στο σπίτι με το φόβο μην τα μαλώσουν.

● Διδάξτε τα παιδιά σας τα βήματα ασφαλείας

Ένα παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αγχωτικές καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι απλά πράγματα όπως δε μιλάμε σε αγνώστους, δε μετακινούμαστε πολύ, γνωρίζουμε δωρεάν αριθμούς βοήθειας όπως το 100 ή το 116000, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες.

● Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικότερο να είναι ασφαλή παρά ευγενικά

Η ευγένεια είναι αρετή. Το να αποκαλύψουμε όμως σε έναν ξένο το όνομα, τη διεύθυνση, την ηλικία μας, τα παράπονα που έχουμε από τη μαμά και τον μπαμπά ή να τον ακολουθήσουμε για να τον βοηθήσουμε σε κάτι, δεν είναι ευγένεια αλλά κίνδυνος.

● Προσοχή στα social media

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις πληροφορίες που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πρέπει τουλάχιστον μέχρι τα 15 χρόνια του παιδιού να ελέγχει τακτικά, σε συνεργασία και όχι σε κόντρα με το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει πόσο εύκολα μπορεί να εντοπιστεί από κάποιον άγνωστο, που παριστάνει π.χ. τον συνομήλικο.

● Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι μια 24ώρη δωρεάν και ανώνυμη τηλεφωνική Γραμμή, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, όλους επιστημονικά προσανατολισμένους σε θέματα παιδιών, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε.

Leave a Reply