ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΤΟΥ

Όπως όλοι θυμώνουμε, έτσι συμβαίνει και στα παιδιά. Τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν στους γονείς τους. Αν οι γονείς είναι έντονα συναισθηματικοί, έντονα νευρικοί και εκφράζουν τα συναισθήματά τους με έντονο τρόπο, το ίδιο θα συμβεί και στα παιδιά τους. Ο θυμός είναι η έκφραση άλλων συναισθημάτων που υποκρύπτουμε βαθιά μέσα μας και εκφράζονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο φοβικός και ο ζηλιάρης π.χ. θα εκφραστεί με θυμό για να δικαιολογήσει αυτά τα συναισθήματα.

Ο θυμός του παιδιού απευθύνεται κατά κύριο λόγο προς τους γονείς του αλλά και σε κάποια άλλα παιδιά που του κάνουν bullying. Δάσκαλοι, καθηγητές, φίλοι αλλά και μικρότερα ή μεγαλύτερα αδέρφια είναι οι αποδέκτες του θυμού. Όσο πιο νευρικό είναι ένα μικρό παιδί, τόσο πιο θυμωμένο θα γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία μέχρι να μετατραπεί σ’ έναν οργισμένο έφηβο. Άρα είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγξουν τον θυμό του παιδιού σε μικρότερες ηλικίες, ώστε να γίνει πιο ήρεμο μεγαλώνοντας.

Τα παιδιά θυμώνουν γιατί φοβούνται την τιμωρία από την δασκάλα ή τους γονείς, τo bullying…Ακόμη, αντιδρούν έτσι σε ό,τι τα στενοχωρεί. Άρα η πραγματική αιτία του θυμού τους είναι άλλα βαθύτερα συναισθήματα, τα οποία πρέπει να βγάζουμε στην επιφάνεια ώστε ο θυμός να «ξεθυμαίνει» όπως λέγεται. Η επίλυση του προβλήματος των πραγματικών αιτιών του θυμού είναι σημαντική ώστε να πάψει το παιδί να θυμώνει. Απαραίτητη είναι, λοιπόν, η συζήτηση με τους δασκάλους του ώστε να μην το υποτιμούν όταν δεν ξέρει τη σωστή απάντηση, η αντιμετώπιση του bullying από τους συμμαθητές του και οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται το παιδί τους ώστε να αισθανθεί ασφάλεια.

Tips για τη διαχείριση του θυμού

  • Πολλές φορές ο θυμός συνοδεύεται από λεκτική ή ακόμη και σωματική βία. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε στο παιδί σας να μην θυμώνει αλλά μπορείτε να το αποτρέψετε από οποιαδήποτε πράξη βίας.
  • Όταν το παιδί είναι θυμωμένο δεν πρέπει να μένει μόνο του. Όταν μείνετε μαζί με το παιδί σας να ξέρετε ότι αυτό θα ηρεμήσει γρηγορότερα.
  • Αν θυμώσετε και εσείς μαζί με το θυμωμένο παιδί σας θα ακολουθήσουν λεκτικές συγκρούσεις, οι οποίες μόνο σε καλό δεν οδηγούν. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να μην επιτείνετε τον θυμό του. Η οριοθέτηση στην λεκτική και την σωματική βία είναι το πιο σημαντικό βοήθημα για τα παιδιά σας.
  • Όταν το παιδί σας είναι ήρεμο δώστε του μερικά tips αντιμετώπισης του θυμού. Ζωγραφική, μια βόλτα με το ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια μπορεί να ηρεμήσουν ένα θυμωμένο παιδί.
  • Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η βάση της αντιμετώπισης του θυμού. Αφήστε τα παιδιά σας να εκφράζονται συναισθηματικά και μην τα περιορίζετε. Ορισμένες φορές το παιδί ενδέχεται να χρειάζεται την βοήθεια ειδικού παιδοψυχοθεραπευτή. Όταν το παιδί προβαίνει σε βίαιες πράξεις, όταν δεν αναπτύσσει διαπροσωπικές σχέσεις με άλλα παιδιά, όταν χτυπάει άλλα παιδιά, όταν είναι εκδικητικό και όταν απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους, τότε είναι αναγκαίο να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

23

Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Θα τον βρείτε στο stathisbartzokas.webnode.gr 

Leave a Reply