ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ

Η Οικία Καραπάνου καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά στο μοντεσσοριανό σεμινάριο της Patricia Oriti “Πέρα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: ας δώσουμε στα παιδιά μας κάτι παραπάνω από τα γεγονότα της ζωής”, από τις 17 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Το σεξ είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ανθρώπινης ζωής, γι αυτό καλό είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να γίνεται στα παιδιά μας με δέος, εκτίμηση και σεβασμό για αυτό το μυστήριο της ζωής. Συνήθως οι δάσκαλοι σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μιλάνε για το σεξ μόνο ως κάτι σωματικό. Πολλά από τα μαθήματα είναι κατά βάση μαθήματα ανατομίας, που ασχολούνται πρωταρχικά με τα θέματα της αναπαραγωγής. Η Μοντεσσοριανή εκπαίδευση έχει διαφορετική προσέγγιση. Αντί για την παραδοσιακή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,το Μοντεσσοριανό πρόγραμμα μιλάει για τη Νέα Ζωή και μελετά την Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Ξεκινάμε αυτά τα μαθήματα πριν από την εφηβική ηλικία, επειδή είναι ευκολότερο να δημιουργηθεί μια άνετη ατμόσφαιρα όταν τα παιδιά είναι πιο μικρά.

Οι σημερινές οικογένειες βιώνουν μια καινούρια πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους, και φυσικά και στην ανάπτυξης της σεξουαλικότητας των παιδιών τους. Οι γονείς συχνά είναι αγχωμένοι, κουρασμένοι και υπερφορτωμένοι από την εργασία τους. Γι αυτούς τους λόγους, δυσκολεύονται  να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Η συχνή προβολή της σεξουαλικότητας από τα μέσα ενημέρωσης είναι ένα σύμπτωμα της αποτυχίας μας  να βρούμε για το σεξ μια θετική θέση στον πολιτισμό μας και έτσι οι γονείς αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με τα επακόλουθα μιας τέτοιας έκθεσης. Όμως, υπάρχει βοήθεια! Η συνάντησή μας έχει σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να βρούνε  πώς να  “μεταφέρουν” στα παιδιά τους την ανθρώπινη εξέλιξη,  με έναν υγιή και άνετο τρόπο.

Πρώτα απ’ όλα θέλουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το όλο θέμα της ανθρώπινης ανάπτυξης. Θέλουμε οι συζητήσεις μας για την ανθρώπινη εξέλιξη να είναι γεμάτες σεβασμό, μυστήριο και έμπνευση ενώ ταυτόχρονα να παραμένουν επιστημονικά ακριβείς. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας το απόγευμα της Παρασκευής εξερευνώντας τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιούν οι γονείς για να παρουσιάζουν τα θέματα της σεξουαλικότητας και των σχέσεων μέσα στα πλαίσια των δικών τους αξιών, με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά  και οι έφηβοι να μπορούν να κατανοήσουν τα μπερδεμένα και αντιφατικά μηνύματα που πιθανώς λαμβάνουν.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιληφθούν τα γιατί και τα πώς της κοινωνικής και σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν πρότυπα και δεξιότητες, που θα τα καταστήσουν ικανά να μπορούν να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό, σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπα με κάποιον που τους πιέζει να κάνουν το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν. Όταν έρθει η ώρα που θ’ αποφασίσουν να εκφραστούν σεξουαλικά, θα χρειαστεί να έχουν μια βασική κατανόηση των σχέσεων, της αγάπης και της σεξουαλικής ευχαρίστησης, καθώς και τις πιθανές συνέπειες στο συναισθηματικό και στο φυσικό επίπεδο. 

H Patricia Oriti είναι δασκάλα της Διεθνούς Ένωσης Montessori, παιδαγωγική σύμβουλος και σύμβουλος στην οικογενειακή ζωή. 

Οικία Καραπάνου
Περιβόλα 
18010 Αίγινα 
210 698 5501,  69 46569733
email: aigina.oikia@gmail.com
Γραμματεία: Ίλσα Κερέ 

Leave a Reply