ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ;

Η χρήση του κινητού από πολύ μικρούς αναμφίβολα δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την αναγκαιότητά του και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά. Δύο ειδικοί διασταυρώνουν τις απόψεις τους.

Γιώργος Κορμάς, ιατρός, επιστημονικός συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπρόσωπος Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου: Προσοχή στην ακτινοβολία και στον εθισμό στο Ίντερνετ

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, τα παιδιά στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κινητό από το νηπιαγωγείο σε ποσοστό 1%! Ενώ στο δημοτικό κινητό έχουν τρία στα δέκα παιδιά και στο γυμνάσιο το 80% των παιδιών. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, πέρα από επικοινωνία, και ως πύλη εισόδου στις αγαπημένες τους ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, όπως παιχνίδια και τόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο εθισμός στο Ίντερνετ, η παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η πορνογραφία, ο τζόγος είναι νοσηρές καταστάσεις που μπορεί να ανακύψουν στους μικρούς χρήστες του Διαδικτύου. Επιπλέον, πολλά ερευνητικά κέντρα πιστεύουν ότι τα παιδιά, ιδίως αυτά που είναι κάτω των δέκα χρόνων, πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων για λόγους αμιγώς ιατρικούς. Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημά τους, το μικρό και λεπτό εγκεφαλικό κρανίο, η μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, η επιστημονική αμηχανία για τον βαθμό της επίδρασης της ακτινοβολίας στη σωματική υγεία καθιστά τον περιορισμό της χρήσης των κινητών από τα παιδιά απαραίτητο. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου μόνο για αναγκαίες κλήσεις, η χρήση εξαρτημάτων (hands free kids), η απομάκρυνση από το σώμα της συσκευής κατά την ομιλία και η αποφυγή συνομιλίας σε κλειστούς χώρους (ασανσέρ, αυτοκίνητα κ.λ.π.) είναι μερικά από τα μέτρα προφύλαξης.
Πέρα όμως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι γονείς οφείλουν να παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλούς πλοήγησης του Διαδικτύου μέσω κινητών τηλεφώνων. Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα γονικού ελέγχου και φίλτρα προστασίας από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Οι γονείς πρέπει να αναζητούν τις υπηρεσίες αυτές και να ελέγχουν τον χρόνο παραμονής των παιδιών στο Διαδίκτυο. Οι γονείς που αδυνατούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του Διαδικτύου, που ενδεχομένως συναντήσουν στο κινητό τηλέφωνο, μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια στην τηλεφωνική γραμμή «Υποστηρίζω 80011 80015» της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος: Θα ενθουσιαστούν, θα νιώσουν πως μεγάλωσαν. Πρέπει όμως να τεθούν κανόνες για τη χρήση του.

Στη χώρα μας τα περισσότερα παιδιά ξεκινώντας την Α΄ γυμνασίου διαθέτουν ήδη κινητό. Και μάλιστα όχι οποιαδήποτε συσκευή κινητού τηλεφώνου, καθώς συνήθως προμηθεύονται τελευταίας τεχνολογίας συσκευές όπου το κινητό είναι «πολυεργαλείο». Το παιδί μπορεί π.χ. να μπαίνει στο Διαδίκτυο, να τραβάει ή να προβάλλει βίντεο, να δέχεται μηνύματα, να ακούει μουσική κ.ά. Από τις δυνατότητες αυτές και μόνο γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι διόλου απλό ζήτημα το να πάρουμε συσκευή κινητού τηλεφώνου στα παιδιά μας. Τα παιδιά προφανώς ενθουσιάζονται με την απόκτησή του. Νιώθουν ότι με αυτό μεγαλώνουν και ανεξαρτητοποιούνται. Θεωρούν ότι είναι μέσο για να κρατούν την επαφή με τους φίλους τους, να νιώθουν ασφάλεια ώστε να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή με τους δικούς τους. Πρέπει, όμως, να μάθουν και πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη συσκευή και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία τους. Η χρήση του κινητού προϋποθέτει όρια και κανόνες, που πρέπει όμως να έχουν τεθεί και συμφωνηθεί ρητά μεταξύ γονιού και παιδιού. Για παράδειγμα, μην του επιτρέπετε να το παίρνει μαζί του στο σχολείο, εκτός από πολύ ειδικές περιστάσεις· μην του επιτρέπετε να συνδέεται μέσω κινητού στο Ίντερνετ, βάλτε του αυστηρά όρια στο ποσό του προσωπικού λογαριασμού του και φυσικά ενημερώστε το παιδί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του κινητού σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του δεδομένα.

Leave a Reply