ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ GOOGLE ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Μέχρι πρόσφατα, ζητήματα όπως «κωδικός πρόσβασης», «ηλεκτρονικό ψάρεμα», «κρυπτογράφηση» και «εισβολή στο λογαριασμό» δεν αποτελούσαν ενδιαφέρον  θέμα συζήτησης. Όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για τον καθένα να καταλάβει τα βασικά της διαδικτυακής ασφάλειας.

Έρευνα που διεξήγαγε η YouGov για λογαριασμό της Google καταδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν, χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη ‘password’, το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο (για παράδειγμα 1, 2, 3, 4, 5), ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους.  Συνολικά, το 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τούς έχουν μιλήσει ποτέ για την διαδικτυακή ασφάλεια και την σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Από την άλλη, το 76% των ερωτηθέντων  δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προστασίας της Google, “Επαλήθευση σε 2 βήματα”.

Όλα τα στοιχεία, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, προέρχονται από την στατιστική εταιρεία YouGov Plc. Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 506 Έλληνες ερωτηθέντες. Η επιτόπια έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2016. Η έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου. Τα στοιχεία είναι σταθμισμένα και είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου των Ελλήνων ερωτηθέντων ηλικίας 13-30 χρόνων.

safe internet day

Κρατώντας αυτά υπόψη, παρακάτω θα βρείτε νέα στοιχεία για το πώς η Google προάγει την ασφάλεια με έξυπνο τρόπο.

Στην φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, θέλουμε να μοιραστούμε μερικές πληροφορίες για τα συστήματα της Google που σας κρατούν ασφαλείς, αυτόματα – χωρίς διακόπτες ή κουμπιά– στο Google και πέρα από αυτό.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου. Να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. 

Ξεγελώντας το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) για να προστατεύσετε τον λογαριασμό Google σας

Μπορεί να είναι ένα e-mail που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Έχουμε  θωρακίσει το Gmail έτσι ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα, πριν ακόμα τα δείτε στα εισερχόμενά σας. Εξετάζουμε ανώνυμα χιλιάδες σήματα σε όλο το Gmail  – από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιόν απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν-για να καθορίσουμε ποια μηνύματα είναι ασφαλή και ποια δεν είναι. Στην συνέχεια, φιλτράρουμε την πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου περιεχομένου. Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam. 

Ασφάλεια στην Google… και ακόμα παραπέρα!

Χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία ασφάλειας για να διατηρήσουμε το Διαδίκτυο, τις  εφαρμογές και συσκευές Android ασφαλέστερα. Παραδείγματος χάρη, έχετε ποτέ πατήσει έναν σύνδεσμο και σας έχει εμφανιστεί μια κόκκινη προειδοποίηση, σαν αυτή; Αυτή είναι η Ασφαλής Πλοήγηση (Safe Browsing) σε δράση, που σας υπενθυμίζει να μην επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα επειδή κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Κάπως, σαν τον τρόπο που σαρώνουμε το διαδίκτυο για να εμφανίσουμε αποτελέσματα αναζητήσεων, το Safe Browsing σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί απειλή για εσάς ή τη συσκευή σας. Μοιραζόμαστε δεκάδες εκατομμύρια προειδοποιήσεις Ασφαλούς Πλοήγησης κάθε εβδομάδα με πάνω από 2 δισεκατομμύρια συσκευές, σε μια ποικιλία προγραμμάτων πλοήγησης.

tablet

Οδηγίες για την ασφάλεια της οικογένειάς σας

Ως γονέας ή κηδεμόνας, γνωρίζετε τι είναι σωστό για την οικογένειά σας και με ποιον τρόπο μαθαίνουν τα παιδιά σας καλύτερα. Για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να εξερευνήσει τις νέες τεχνολογίες, τα gadget και τις υπηρεσίες σε έναν διαδικτυακό κόσμο που διαρκώς αλλάζει, θα σας βοηθούσαν μερικές πρακτικές συμβουλές.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με ειδικούς στην ασφάλεια, γονείς, εκπαιδευτικούς και κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο – για να γνωρίζουμε πάντα ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές. Μαζί, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κοινότητα υπεύθυνων πολιτών του ψηφιακού κόσμου:

  • Μιλήστε με την οικογένειά σας για την διαδικτυακή ασφάλεια
  • Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία μαζί με τα παιδιά σας
  • Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασής σας
  • Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου & και τον έλεγχο διαμοιρασμού
  • Τσεκάρετε τους περιορισμούς ηλικίας
  • Διδάξτε στην οικογένειά σας να επικοινωνεί με σύνεση
  • Μιλήστε με άλλους ενήλικους
  • Προστατέψτε τον υπολογιστή και την ταυτότητά σας
  • Μην σταματάτε να ασχολείστε με τη διαδικτυακή ασφάλεια και υιοθετήστε τις εξελίξεις της τεχνολογίας

security

Εργαλεία για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο Διαδίκτυο:

Επισημάνετε αμφίβολο περιεχόμενο

Ορίστε φίλτρο αποκλεισμού ακατάλληλου περιεχομένου

Διαχειριστείτε τα σχόλια

Έχουμε ευθύνη να σας κρατήσουμε ασφαλείς στο Google και να κάνουμε το δίκτυο των ιστοσελίδων και των εφαρμογών πιο ασφαλή. Βελτιώνουμε διαρκώς την αυτόματη προστασία, αλλά επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τους χρήστες με τον έλεγχο να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις ασφάλειας τους. Έχοντας αυτό υπόψιν, γιορτάστε την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου φέτος με ένα Security Checkup στο g.co/SecurityCheckup.

Η αυτόματη προστασία, οι εύκολες ρυθμίσεις που προσαρμόζονται στις ανάγκες σας και η αφοσίωση στην καταπολέμηση των διαδικτυακών κινδύνων είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να καλύπτουμε τα νώτα σας, όταν πρόκειται για την ασφάλειά σας.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παραμείνετε εσείς και ο λογαριασμός σας ασφαλείς στο διαδίκτυο. Και ναι! Συζητήστε τώρα αυτά τα θέματα με τους ανθρώπους που είναι δίπλα σας!

No Responses

Leave a Reply