Η εκπαιδευτικός Ντίνα Νομικού ξεκινάει από τις 7 Μαΐου στο Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας τον τρίτο κύκλο μοντεσοριανών εργαστηρίων για γονείς, με τίτλο “Ο ασυνείδητος δημιουργός. Το παιδί 0-3 ετών”. Ένα πλασματάκι τόσο δα, που βάζει όλες του τις δυνάμεις για να γνωρίσει τον κόσμο, είναι ο ασυνείδητος δημιουργός! Τα σημαντικότερα 3 πρώτα χρόνια ζωής, που συχνά παραμελούμε, θα είναι το επίκεντρο μιας σειράς διαλέξεων και εργαστηρίων βασισμένων στη μοντεσοριανή προσέγγιση. Το φαινομενικά ακίνητο σώμα κρύβει έναν εγκέφαλο που δουλεύει στα μέγιστα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων προκειμένου να αφομοιώσει και να δομήσει την εσωτερική εικόνα του κόσμου…την εικόνα που εμείς οι “μεγάλοι” θα του προσφέρουμε.
Μέσα από τα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν τους μηχανισμούς που διέπουν αυτή τη μοναδική λειτουργία αφομοίωσης του κόσμου και να μάθουν πώς να του προσφέρουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ολοκληρωμένα και ισορροπημένα. Θα αγγίξουν και θα συζητήσουν θέματα που τους δυσκολεύουν και τους προκαλούν ως γονείς αλλά και ως ανθρώπους. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/5, 18.00-20.00, Ομιλία και συζήτηση: Το παιδί από 0 ως 36 μηνών: Πώς οργανώνουμε το δωμάτιο και το σπίτι γενικότερα για τον «ασυνείδητο δημιουργό». Ένα φαινομενικά «ακίνητο» σώμα και ένας εγκέφαλος που λειτουργεί στο μέγιστο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων έχουν ανάγκη από ένα περιβάλλον οργανωμένο με σκέψη και γνώση.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/5, 18.00-20.00, Ομιλία και συζήτηση: Ο γονιός παρατηρητής. Πόσα πράγματα δεν είναι όπως φαινομενικά φαίνονται και πόσο διαφορετικά μπορούμε να δούμε το παιδί μας μέσα από την παρατήρηση του. Πως παρατηρούμε ένα παιδί μέσα στο σπίτι αλλά και εκτός. Πως και γιατί καταφέρνει τόσο εύκολα να μας θυμώσει ή να μας γεμίσει ενοχές; Παρατήρηση και θυμός δύο έννοιες που φαίνονται ασύνδετες και όμως δεν είναι.
ΤΕΤΑΡΤΗ 4/6, 18.00-20.00, Τα κατάλληλα παιχνίδια, βήμα-βήμα. Γνωρίζουμε το παιδί 0-36 μηνών, τις ανάγκες του και βρίσκουμε τι παιχνίδια θα του προσφέρουμε σταδιακά ώστε να έχει πάντα ενδιαφέρον. Γιατί δεν χρειάζεται πολλά αλλά λίγα και ουσιαστικά? Γιατί ενώ έχει πολλά και ακριβά θέλει τα δικά μας αληθινά αντικείμενα;
ΤΕΤΑΡΤΗ 18/6, 18.00-20.00, Αναπτύσσοντας σωστές διατροφικές συνήθειες.
Τα εργαστήρια συντονίζει η Ντίνα Νομικού, μοντεσσοριανή εκπαιδευτικός. Απευθύνονται σε γονείς και μέλλοντες γονείς και θα πραγματοποιηθούν στο Εργαστήρι μελέτης της παιδικής ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμονος 3 (πίσω από την Αμερικανική πρεσβεία, μετρό Μέγαρο ή Αμπελόκηποι). Τηλ. 211-4051903, www.childhood.gr και στο facebook.