ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ|ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Μαγειρεύοντας… στο μουσείο!», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και θέμα την επίσκεψη μιας σχολικής ομάδας σε μουσείο, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στις 7 μ.μ.

Οι μουσειακές επισκέψεις είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά εργαλεία για τον εκπαιδευτικό και θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού προγράμματος. Αποδεσμεύουν τα παιδιά από το -πολύ συχνά στείρο- περιβάλλον της σχολικής αίθουσας παρέχοντας ευκαιρίες για διδασκαλία έξω και πέρα από το σχολείο, προάγουν την ενεργητική, βιωματική και ερευνητική μάθηση και επιτρέπουν στους μαθητές να αποκτήσουν μια συνολική θεώρηση ενός φαινομένου ή μιας εποχής. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζονται διεκπεραιωτικά από μαθητές και, δυστυχώς, από ορισμένους εκπαιδευτικούς, προγραμματίζονται αποσπασματικά και δεν αξιοποιούνται επαρκώς

Ποια είναι τα εκπαιδευτικά οφέλη μιας μουσειακής επίσκεψης; Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, ώστε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των μαθητών; Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, συζητάμε την προετοιμασία και τη σωστή εκπαιδευτική αξιοποίηση μιας μουσειακής επίσκεψης. Οι συμμετέχοντες θα φύγουν με ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες που μπλέκουν τη φαντασία, το μυστήριο, την ιστορία, τη δημιουργική γραφή και άλλα μαθήματα του σχολείου και βοηθούν τους μαθητές να αντιληφθούν πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η επίσκεψη σε ένα μουσείο!

Ελάτε να μάθουμε πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε με τα παιδιά μέσα σε μουσεία! Με υλικά όπως το χαρτί και το μολύβι, γράφουμε ιστορίες που αξιοποιούν τόσο τις προϋπάρχουσες γνώσεις όσο και αυτές που αποκομίζουμε από την παρατήρηση των εκθεμάτων. Μαθαίνουμε να δημιουργούμε διαδρομές παρατήρησης στο μουσείο για τους μαθητές μας, οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν το νόημα σε αυτά  που φαίνονται ανοίκεια.

cee635145ad7a438ae066c6b737ab964_L

Θα μιλήσει η Ελένη Σβορώνουσυγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Συμμετέχει η ομάδα CSI Kids. Συγκεκριμένα η Φιλιώ Λαζανάσυγγραφέας-θεατρική παραγωγός-καθηγήτρια τουριστικών επιχειρήσεων, και η Λουίζα Καλλίαηθοποιός και πρωταγωνίστρια της παράστασης «CSI Kids: Το μυστήριο του Πάρκου» θα παρουσιάσουν πώς στήνεται μια παράσταση-ιστορία-παιχνίδι μυστηρίου με τη συμμετοχή των παιδιών. Περισσότερα για την ομάδα CSI Kids θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.csikids.gr

csi_kid_logo
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Μαγειρεύοντας ιστορίες: Πώς να γράψεις τα δικά σου κείμενα (λιανική τιμή: 7,66 €) ή ενός βιβλίου της σειράς «Μυστήρια στην πόλη» της Ελένης Σβορώνου. Τα βιβλία που εντάσσονται στη σειρά είναι: Πιάστε τους γκραφιτάδες!Τα δεκατρία φτερνίσματαΌλα για τη φανέλα (λιανική τιμή: 8,76 € το καθένα). Όλες οι υποθέσεις των βιβλίων ξετυλίγονται σε κάποιο μουσείο ή χώρο πολιτιστικής σημασίας.

5425_566_195

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Πολυχώρος Μεταίχμιο
Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Leave a Reply