ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΜΩΡΑ;

Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί γονείς και να φροντίζουμε ευτυχισμένα, γερά και ήρεμα μωρά. Τις περισσότερες φορές, όμως, η φροντίδα ενός μωρού δεν είναι εύκολη. Αλήθεια πως μπορούμε να καταλάβουμε τι αναζητά ένα μωρό που κλαίει; Και πότε κλαίνε τα μωρά;
Φυσιολογικά, τα μωρά κατά την διάρκεια της ημέρας κλαίνε μέχρι δύο-τρεις ώρες και το κλάμα είναι το μέσο επικοινωνίας για να δηλώσουν αυτό που χρειάζονται. Πάντα όμως κλαίνε για κάποιο λόγο και όχι γιατί είναι γκρινιάρικα ή δύστροπα από κούνια, ούτε γιατί έχουν σκοπό να μας εκμεταλλευτούν.
Η έκφραση «δεν έχουν άλλη γλώσσα εκτός από το κλάμα» αποδίδεται μερικές φορές ως επαρκής εξήγηση για το κλάμα ενός μωρού, όμως τα μωρά έχουν και άλλους τρόπους για να επικοινωνήσουν. Για παράδειγμα, κρατούν ορθάνοιχτα τα μάτια τους και ξεκινούν μια προλεκτική συζήτηση με τον ενήλικα που δείχνει προσοχή: κάνουν παύσεις κατά την διάρκεια του θηλασμού, όταν βαριούνται και όταν θέλουν να σταματήσουν την επικοινωνία, στρέφουν αλλού το κεφάλι τους. Όταν είναι νυσταγμένα, μας το δείχνουν επίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αίσθηση του σώματος ενός μωρού καταλαβαίνουμε ποτέ είναι έτοιμο να κοιμηθεί.
Πάντως, το κλάμα, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα για τα μωρά ένας τρόπος να ζητήσουν βοήθεια. Ακόμα, μπορεί να σημαίνει πείνα, πόνο, θυμό, ότι έχει «βραχεί», «σήκωσε με» ή απλώς «άσε με ήσυχο». Με άλλα λόγια, το κλάμα είναι ένας άκρως αποτελεσματικός τρόπος μετάδοσης μηνυμάτων για ένα πλάσμα που μόλις ήρθε στον κόσμο και ακόμα δεν έχει μάθει την γλώσσα των ενηλίκων.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΜΑ

 • Ένα μωρό δεν κλαίει απλώς και μόνο επειδή εσείς έχετε άγχος για το πώς θα λειτουργήσετε ως μητέρα. Το άγχος σας είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο του κλάματος.
 • Όταν τα μωρά κλαίνε είναι πιθανό να υπάρχουν εντάσεις μέσα στην οικογένεια. Η παρατεταμένη ένταση αποτελεί μάλλον συνέπεια του κλάματος παρά αιτία του.
 • Το κλάμα δεν προκαλείται από υπερβολικό θηλασμό. Τα μωρά δεν πίνουν περισσότερο από όσο θέλουν. Τα μωρά κλαίνε όταν πεινάνε αλλά όταν έχουν θηλάσει και χορτάσουν, σταματούν να τρώνε ακόμη και αν ακόμη θέλουν να μένουν στο στήθος για να νοιώθουν ασφάλεια/ παρηγοριά.
 • Τα μωρά μπορεί να κλάψουν επειδή θέλουν να τα κρατήσει κοντά της η μητέρα ή να πιπιλίσουν κάτι ή να τα κρατήσουν ψηλά για να βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους.
 • Αν το παιδί σας κλαίει υπερβολικά, ελέγξτε αν έχει πυρετό ή κάποια λοίμωξη (αφτιού ή ουροφόρου οδού). Αν όντως το παιδί έχει κρυολόγημα, διευκολύνετε την αναπνοή του κρατώντας το στην αγκαλιά σας.
 • Αν κλαίει ενώ το ντύνετε μπορεί να είναι ένδειξη παρεκτόπισης του ισχίου.
 • Ακόμα το κλάμα μπορεί να οφείλεται σε κήλη, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή ευαισθησία σε κάποιες τροφές που καταναλώνει η μητέρα (για τα παιδιά που θηλάζουν)
 • Τέλος, σχεδόν όλα τα μωρά κλαίνε πολύ μετά από τον εμβολιασμό.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΚΛΑΙΕΙ;

Χρειαζόμαστε να πάρουμε λίγο χρόνο και να σκεφτούμε εάν έχουμε ελέγξει τα πάντα, δηλαδή το εάν πεινάει, εάν διψάει και αν είναι αλλαγμένο και καθαρό. Εάν  όλα τα παραπάνω είναι εντάξει, αλλά το μωρό συνεχίζει να κλαίει τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε:

 • Άλλο ένα τάισμα, καθώς το μωρό μπορεί ακόμα να πεινάει.
 • Να του δώσουμε μια πιπίλα
 • Να βγάλουμε το μωρό μια βόλτα με το καρότσι στον καθαρό αέρα.
 • Να τυλίξουμε το μωρό με ένα απαλό σεντονάκι και να δοκιμάσουμε να το ησυχάσουμε σε ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος.

Επίσης, εάν η μητέρα αισθάνεται ήρεμη μπορεί να κουνήσει το μωρό της κρατώντας το κοντά στο στήθος της έτσι ώστε να μπορεί να αισθάνεται τους χτύπους της καρδιάς. Οι μάρσιποι είναι μια ωραία ιδέα ώστε να έχετε το παιδί επάνω σας και τα χέρια σας ελεύθερα. Τέλος, αρκετά μωρά πολλές φορές παρηγορούνται όταν ακούν έναν συνεχόμενο ήχο παρόμοιο με αυτόν που άκουγαν μέσα στην κοιλιά (white noise). Δοκιμάστε τον απορροφητήρα, το πιστολάκι ή την ηλεκτρική σκούπα.

Leave a Reply