ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

imrsΒρισκόμαστε στο μέσο μίας πανδημίας και πολλοί από εμάς ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Στιγμές αβεβαιότητας. Στιγμές που διακατέχονται από φόβο που μπορεί να φτάσει και στον πανικό. Φοβόμαστε για τον εαυτό μας αλλά και για τους αγαπημένους μας. Ψάχνουμε από κάπου να «πιαστούμε» για να ελέγξουμε την κατάσταση και τα συναισθήματά μας. Απευθυνόμαστε μετά μανίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και αντιμετωπίζουμε έναν καταιγισμό πληροφοριών που εναλλάσσονται συνεχώς. Καταφεύγουμε στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία και αγοράζουμε όσα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης μπορούμε.

Οι οδηγίες που δίδονται είναι να μείνουμε στο σπίτι για να προφυλαχθτούμε και να προφυλάξουμε τους άλλους από την διασπορά του ιού. Άλλοι μένουμε στα σπίτια μας νιώθοντας φυλακισμένοι και εγκλωβισμένοι χωρίς να ξέρουμε τι να κάνουμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας και άλλοι δεν αντέχουμε και βγαίνουμε από την «φυλακή» επιλέγοντας να βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους με την βαθιά πεποίθηση ότι «δεν θα συμβεί σε εμένα».

Η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη… Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, πότε θα ολοκληρώσει τον κύκλο της και πόσες τελικά απώλειες θα έχουμε ατομικά και συλλογικά.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να σταθούμε μέσα σε αυτή την «καταιγίδα»; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να βρούμε έναν τρόπο να την περάσουμε με επιείκεια και αγάπη προς τον εαυτό μας και τους άλλους; Πώς θα μπορούσαμε να τη βιώσουμε ως μια ευκαιρία και όχι μόνο ως καταστροφή; Να την αντιμετωπίσουμε δηλαδή ως μια ευκαιρία «για να φροντίσω εμένα και να φροντίσω τις σχέσεις μου»;

  1. Φροντίζω εμένα

Φροντίζω το σώμα μου

*Φροντίζω να τρέφομαι υγιεινά με τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μου σύστημα και που τρέφουν το σώμα μου και το κρατούν δυνατό και υγιές.

*Φροντίζω την αναπνοή μου. Αναπνέω βαθιά και σταθερά. Γεμίζω με αέρα και αδειάζω όλο τον αέρα. Αναπνέω ενσυνείδητα. Απελευθερώνω την ένταση και την αγωνία.

*Φροντίζω να κινούμαι. Επιστρατεύω την δημιουργικότητά μου και βρίσκω τρόπους άσκησης μέσα στο σπίτι, μέσω διαδικτύου, είτε έξω μόνος μου με τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, κάνω γιόγκα.

*Φροντίζω την υγιεινή του σώματός μου και την εμφάνισή μου. Δεν κυκλοφορώ μέσα στο σπίτι με την εμφάνιση παραιτημένου.

Φροντίζω τις σκέψεις μου

*Φιλτράρω την πληροφόρηση που λαμβάνω και εστιάζω σε αξιόπιστες πηγές (π.χ. ΕΟΔΥ, ΠΟΥ).

*Αναγνωρίζω τις αρνητικές μου σκέψεις και αποφεύγω συνειδητά να τις ακολουθήσω.

*Αποφεύγω την καταστροφολογία και την τροφοδότηση τέτοιων νοητικών σεναρίων.

*Αποφεύγω να είμαι «κολλημένος» σε μια οθόνη τροφοδοτώντας αρνητικό τρόπο σκέψης.

*Εστιάζω σε θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

 *Καταφεύγω στο χιούμορ και δεν ξεχνάω να γελάω.

Φροντίζω τα συναισθήματά μου

*Αναγνωρίζω και αποδέχομαι τα συναισθήματά μου. Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και κρίσιμες και είναι φυσιολογικός ο φόβος, η αγωνία και η ανησυχία.

*Διαχειρίζομαι τα αρνητικά μου συναισθήματα. Αποφεύγω την προσκόλληση σε αυτά, καθώς και την κλιμάκωσή τους μέσα από μια ακολουθία καταστροφολογικών σκέψεων.

*Προσπαθώ να κρατάω την ψυχραιμία μου. Ενεργοποιώ το ενήλικο τμήμα του εαυτού μου και καθησυχάζω το «φοβισμένο παιδί» μέσα μου.

*Φροντίζω να χαλαρώνω με τον τρόπο που είναι πιο αποτελεσματικός για εμένα. Ακούω την αγαπημένη μου μουσική, διαβάζω ένα βιβλίο, βλέπω μια ταινία, κάνω γιόγκα, μαγειρεύω, φροντίζω τα λουλούδια μου, χαϊδεύω το ζωάκι μου, παίζω ένα μουσικό όργανο, ασχολούμαι με την τέχνη και είτε δημιουργώ ένα έργο τέχνης είτε μέσω διαδικτύου «ταξιδεύω» σε εικονικά μουσεία.

*Νιώθω εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στα προφυλακτικά μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία.

*Νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτά που έχω στη ζωή μου και για τους ανθρώπους που δουλεύουν για την εξυπηρέτησή μου και την ασφάλειά μου.

*Φροντίζω το πνευματικό τμήμα του εαυτού μου μέσω της προσευχής ή του διαλογισμού.

Φροντίζω τη συμπεριφορά μου

*Συμπεριφέρομαι με σεβασμό και κατανόηση στους ανθρώπους που εργάζονται για να με εξυπηρετήσουν αυτή την κρίσιμη περίοδο.

*Επαφίεμαι στο ενήλικο κομμάτι του εαυτού μου, κρατάω τη ψυχραιμία μου και διαχειρίζομαι τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς να παρεκτρέπομαι και να συμπεριφέρομαι άσχημα.

*Κρατάω υπεύθυνη στάση και προφυλάσσω τον εαυτό μου και τους άλλους μένοντας στο σπίτι και αποφεύγοντας να συνεισφέρω στη διασπορά του ιού.

*Ακολουθώ τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

  2.Φροντίζω τις σχέσεις μου

*Εστιάζω στις σχέσεις μου και δράττομαι της ευκαιρίας να πλησιάσω συναισθηματικά τους ανθρώπους γύρω μου.

*Περνάω ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικώ. Βρίσκω δημιουργικούς τρόπους να διασκεδάσουμε μαζί, να χαλαρώσουμε μαζί, να μοιραστούμε τις στιγμές μας μαζί. Εστιάζω στα θετικά στοιχεία του άλλου και απολαμβάνω τις στιγμές που είμαστε μαζί, μέσα σε αυτή την κρίση. Μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας, ακούγοντας ο ένας τον άλλο. Αλληλοϋποστηριζόμαστε.

*Απολαμβάνω τον ποιοτικό χρόνο που μπορώ να περάσω με τα παιδιά μου. Συζητάω μαζί τους, σταματάω τον συνηθισμένο γρήγορο και απαιτητικό τρόπο προσέγγισής τους και τα ακούω. Μοιραζόμαστε την εμπειρία, την αγωνία και ως γονιός παρέχω στήριξη και εφησυχασμό. Παίζουμε μαζί. Γελάμε μαζί. Ανάλογα με την ηλικία τους, επιστρατεύουμε την δημιουργικότητά μας ώστε να βρουν τρόπους να απασχοληθούν, να συνδεθούν με φίλους τους, και να κοινωνικοποιηθούν με ασφάλεια στο πλαίσιο μιας νέας ρουτίνας. Επιτρέπουμε να βαρεθούν και να βρουν μόνα τους τον τρόπο να διαχειριστούν την παραμονή στο σπίτι.

*Επικοινωνώ με τους αγαπημένους μου που είναι μακριά. Φροντίζω να τους δείξω ότι τους σκέφτομαι και να συνδεθώ μαζί τους. Χρησιμοποιώ την τεχνολογία για να με φέρει κοντά.

*Εάν ζω μόνος,  χρησιμοποιώ την τεχνολογία ή πιο παραδοσιακούς τρόπους για να είμαι σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπώ.

*Εάν έχω κάποιον άρρωστο, τον φροντίζω με αγάπη και τηρώντας τις οδηγίες που έχω λάβει.

Μέσα στο μάτι της καταιγίδας, αναγκάζομαι να σταθώ και να εστιάσω σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εμένα.

Εάν δυσκολεύομαι πολύ και νιώθω ότι δεν μπορώ να καταφέρω να αντεπεξέλθω, απευθύνομαι σε ειδικό ψυχικής υγείας ή σε γραμμή στήριξης. 

Η Λυδία Μιχαήλ-Τάττη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας εκπαιδευμένη στη Συνθετική Συμβουλευτική & στην ψυχοθεραπεία Gestalt.

Περισσότερες πληροφορίες www.synthesiscounselling.gr

synthesiscounselling@gmail.com

Leave a Reply