ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ

“Ας σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι Ποιος-Έχει-Δίκιο.
Ας παίξουμε ενα παιχνίδι όπου θα ανακαλύψουμε και θα καλύψουμε τις Ανάγκες μας και τις Ανάγκες των άλλων” (
Dr Marshall Rosenberg).

Την Παρασκευή 3 Απριλίου πραγματοποιείται στο Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας εισαγωγικό βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, φοιτητές από τον ψυχολόγο Αντώνη Μπέρτο (Αέρινη Πόλη) με θέμα “Επικοινωνώ Δίχως Βία”.

Μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπερβολικής πίεσης και δυσβάσταχτων κοινωνικών συνθηκών, η βία, οι διακρίσεις και ο φόβος του διαφορετικού, έχουν γιγαντωθεί. Αντίθετα, μικραίνει ο χώρος τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι μας. Η μόνη δυναμική λύση σε αυτή τη διαφαινόμενη ασφυξία είναι η αυθεντική επικοινωνία, προσανατολισμένη στη μη- βία και στην  κατανόηση των ομοιοτήτων και των διαφορών μας. Η Επικοινωνία Δίχως Βία (ΕΔΒ) είναι μια μέθοδος ώστε να λύνουμε τις συγκρούσεις μας με ειρηνικό τρόπο. Δίνει έμφαση στην παρατήρηση, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Η ΕΔΒ δημιουργήθηκε από τον Marshall Rosenberg, ο οποίος εμπνεύστηκε αυτή τη μέθοδο από τις αρχές του ψυχολόγου Carl Rogers. Η ΕΔΒ βασίζεται στην υπόθεση πως όλοι νιώθουμε, από τη φύση μας, τη συμπόνια και πως κάθε βίαιη πράξη- είτε λεκτική είτε σωματική- αποτελεί επίκτητη σμπεριφορά, η οποία συνήθως υποστηρίζεται από την περιρρέουσα κουλτούρα. Όσοι χρησιμοποιούν την ΕΔΒ στην καθημερινότητά τους επισημαίνουν ότι η επικοινωνία τους γίνεται πιο αυθεντική, η κατανόηση προς τον εαυτό τους και τους άλλους αυξάνεται, οι σχέσεις τους γίνονται πιο ουσιαστικές και οι διαφορές τους επιλύονται ειρηνικά. Μέσα από τη συζήτηση, τη διεργασία ομάδας και τις βιωματικές ασκήσεις θα εξερευνήσουμε τους δικούς μας τρόπους επικοινωνίας, αλλά και των άλλων ατόμων στην ομάδα.

Υπεύθυνος Προγράμματος: Αντώνης Μπέρτος, ψυχολόγος ΕΚΠΑ- ειδικευμένος στο πρόγραμμα “Επικοινωνία δίχως βία, για σχολεία δίχως βία” (2011-2012) που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Γενικές πληροφορίες:

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, φοιτητές,  καθώς και σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν έχοντας ως στόχο τη δική τους προσωπική ανάπτυξη. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Η διάρκειά του σεμιναρίου είναι 3 ώρες
Ημερομηνία: Παρασκευή 3 Απριλίου, ώρα 6-9μμ
Πού; Στο Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμονος 3 (πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, www.childhood.gr).  Κόστος Σεμιναρίου: 15 ευρώ/άτομο
Απαραίτητη η κράτηση θέσης! Τηλέφωνα Επικοινωνίας & Κρατήσεων : 210 8610811 & 6981780402.

Leave a Reply