ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΛΑ”

Πολυάσχολοι γονείς, πολυάσχολα παιδιά, συνεχείς μετακινήσεις από το σχολείο σε κάθε λογής δραστηριότητες, μαθήματα, συναντήσεις… Έλλειψη χρόνου. Τριγύρω αμέτρητα παιχνίδια, πάρα πολλές επιλογές, ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Η οικογενειακή ζωή κατακυριεύεται από το άγχος. Γονείς και παιδιά μένουν εξαντλημένοι.  Η παιδική ηλικία προσπερνιέται στα γρήγορα.

«Η εποχή μας έχει κηρύξει έναν αδήλωτο πόλεμο στην παιδική ηλικία», γράφει ο Kim John Payne, στο βιβλίο του «γονείς Απλά!» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Τα παιδιά βιώνουν το άγχος ως καθημερινή κατάσταση. Δεν έχουν χρόνο να παίξουν με τους φίλους τους ή να τσαλαβουτήσουν στις λάσπες, να φανταστούν αόρατους κόσμους, να δημιουργήσουν παιχνίδια από το μηδέν. Κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να είναι παιδιά! Έχουν διαρκώς κάτι να κάνουν. Το πρόγραμμά τους γεμίζει ατζέντες που ξεχειλίζουν, όπως κι εκείνες των γονιών τους…

Αντιμέτωπα με αυτό το καθημερινό, «ύπουλο» άγχος, τα παιδιά συχνά αναπτύσσουν ακραίες συμπεριφορές, φοβίες, προβλήματα ύπνου, υπερκινητικότητα, απόσυρση, αδυναμία προσήλωσης, εκρήξεις θυμού, αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεών τους, δυσκολίες προσαρμογής. Οι γονείς επιχειρούν να βάλουν ένα φρένο. Αντλούν έμπνευση από το διεθνές κίνημα Simplicity Parenting και από την πρόταση «γονείς Απλά!» στην Ελλάδα.

Οι οικογένειες που ζουν τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, γονείς μικρών παιδιών, αλλά και γονείς εφήβων, βρίσκουν σε αυτή την πρόταση ιδέες για να μπορέσουν κάτι μικρό να αλλάξουν. Για να ξαναβρούν τη χαρά μέσα στην καθημερινότητα. Συμμετέχοντας στις ομάδες «γονείς Απλά!», οι γονείς βρίσκουν αλληλοϋποστήριξη, ενθάρρυνση, ενδυνάμωση. Μαθαίνουν να στέκονται με μια «διαφορετική ματιά» απέναντι στις πιέσεις τις εποχής. Για να ξανακερδίσουν για τα παιδιά τους το δικαίωμα στην ανεμελιά. Για να προσφέρουν τελικά μια παιδική ηλικία, απλή, μέσα στην οποία θα μπορεί πραγματικά να ανθίσει η δημιουργικότητα,  η φαντασία, η αγάπη για τη μάθηση και για τη γνώση.

Οι ομάδες «γονείς Απλά!» ολοκληρώνονται σε 7 συναντήσεις. Σε κάθε μια από αυτές, οι γονείς επεξεργάζονται μικρές και εφικτές αλλαγές σε πέντε βασικούς τομείς: το περιβάλλον (παιχνίδια, αντικείμενα, κλπ), το ρυθμό και τις ρουτίνες (για τον ύπνο, το φαγητό, κλπ), το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το μέτρο στην έκθεση στις οθόνες, στα media και τον κόσμο των ενηλίκων, την πειθαρχία. Οι γονείς αποκτούν δεξιότητες στην επικοινωνία και ξαναβλέπουν την παιδική ηλικία ως εμπειρία που χρειάζεται χώρο και χρόνο για να ξεδιπλωθεί και όχι ως ευκαιρία για εμπλουτισμό.

Τις ομάδες συντονίζει η Λαμπρινή Σταμάτη, σύμβουλος επικοινωνίας, η οποία έχει εκπαιδευτεί ως σύμβουλος Simplicity Parenting από τον Kim John Payne και την Davina Muse, στο Center for Social Sustainabilty των ΗΠΑ.

Ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας
Τρίτη 18 Νοεμβρίου, ώρα 18:30
HOPE Centro Rosas (Σεμιτέλου 4, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής)
Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6997 715382  

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ «γονείς Απλά!» επικοινωνήστε με την Λαμπρινή Σταμάτη στα (6997 715382 – 211790 1979www.goneisapla.gr , www.facebook.com/goneisapla.gr, *goneis@goneisapla.gr

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ Simplicity Parenting επισκεφθείτε το www.simplicityparenting.com

Leave a Reply