Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΟΜΠΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ

Ο φίλος μου ο Τόμπυ - αφίσαΗ θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 παρουσιάζει στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές την παράσταση κουκλοθεάτρου με εκπαιδευτικό θέμα: Ο φίλος μου ο Τόμπυ. 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών και ασχολείται, με χιούμορ και προβληματισμό, με το πολύ ευαίσθητο θέμα της παρουσίας ενός παιδιού με ειδικές ικανότητες στο σχολείο. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις κούκλες και τη μουσική, το παιδί έρχεται σε επαφή με ερωτήματα όπως «ποιος/ ποια είμαι;» και «τι θέλω;», αλλά και με ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, η φιλία και η αγάπη για τα ζώα. Η κούκλα και το κουκλοθέατρο είναι ένα από τα πλέον κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία για τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας, αλλά και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.      

Η παράσταση Ο φίλος μου ο Τόμπυ διαρκεί περίπου 45 λεπτά και παίζεται από σχολείο σε σχολείο και από τάξη σε τάξη. Μπορεί να επαναληφθεί σε μία μέρα μέχρι και 4 φορές στο ίδιο σχολείο ή να επανέλθει στο ίδιο σχολείο την επόμενη μέρα για να την παρακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τμήματα/ τάξεις. Την παράσταση ακολουθεί μία μικρή συζήτηση με τα παιδιά και στόχος είναι να κρατηθεί όσο το δυνατόν μικρότερος ο αριθμός της ομάδας των παιδιών που παρακολουθούν κάθε φορά (έως 25), ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εκφραστούν και να μοιραστούν τις απορίες τους.    Με το κλείσιμο της παράστασης, αποστέλλεται δωρεάν εκπαιδευτικός φάκελος με κατασκευές και δραστηριότητες, σχεδιασμένο από τα ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ., ώστε οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν τις δράσεις και τις επόμενες ώρες μετά την παρακολούθηση της παράστασης.

Ο φίλος μου Τόμπυ

Λίγα λόγια για το έργο:  Ο φίλος μου ο Τόμπυ είναι ένας σκύλος όπως όλοι οι άλλοι. Του αρέσει να γαβγίζει, να παίζει με το μπαλάκι του και να ξεκοκαλίζει μία μπριζόλα. Μόνο που ο Τόμπυ είναι ιδιαίτερος: κάποτε τον είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και τώρα έχει ένα σιδερένιο πόδι. Μη φοβάστε όμως! Σε τίποτα δεν τον εμποδίζει αυτό το σιδερένιο πόδι. Μέχρι που στο σχολείο του (ναι, γιατί πάει σχολείο, μαζί με τα υπόλοιπα ζωάκια), εμφανίζεται ένας καινούργιος σκύλος, ο Γουλφ, που προσπαθεί να τον πείσει ότι δεν είναι σκύλος, αφού δεν έχει τέσσερα πόδια. Τι είναι λοιπόν ο Τόμπυ;.

1

Η παράσταση Ο φίλος μου ο Τόμπυ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας με προτεινόμενα θεάματα www.e-yliko.gr. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας Φ1/175673/Δ2/20-10-2016, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ κανενός είδους για επίσκεψη καλλιτεχνών στο χώρο του δημοτικού σχολείου, ενώ η απόφαση πρόσκλησης ανήκει εξολοκλήρου στον διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό της κάθε σχολικής μονάδας, χωρίς να απαιτείται η ένταξή της σε οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Λέλα Μεντεκίδου – Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος

Κούκλες (σχεδιασμός και κατασκευή): Δήμητρα Γιοβάνη

Μουσική: Κωνσταντίνος Τσώνης

Παίζουν: Μαρία Κωνσταντά, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 6973804473

Η τιμή παρακολούθησης για κάθε μαθητή ορίζεται στα 2 ευρώ.

Η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ από το 2011 ειδικεύεται σε παραστάσεις με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Έχει εισάγει στην Ελλάδα το θέατρο στη σχολική τάξη και το εφηβικό θέατρο στο δρόμο, ενώ έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. ΟΙ δραστηριότητες της ομάδας αναπτύσσονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και όπου αλλού σε όλη την Ελλάδα! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.papalangki.gr

Ο Τάσος Αγγελόπουλος είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. όπου διδάσκει το μάθημα «Θεατρικό Παιχνίδι». Είναι σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εμψυχωτής προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το βιβλίο του «Παίζοντας θέατρο. Ασκήσεις και παιχνίδια για τη θεατρική αγωγή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σοφία».

33

Leave a Reply