ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΘΕΑΤΗ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΑΜΑ

Κωνσταντίνα ΣαραντοπούλουΟ Θεατρικός Οργανισμός Κάτω απ’ τη Γέφυρα και έχοντας κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρουσιάζει το αριστούργημα του Μίχαελ Έντε «Το μαγικό φίλτρο». Το έργο του σημαντικού συγγραφέα, δημοσιογράφου και παιδαγωγού μιλάει για την κλιματική αλλαγή, το καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας, και μας επισημαίνει με τον καλύτερο τρόπο πως τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για ένα καλύτερο αύριο! Το Τaλκ μίλησε με τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου. Ας δούμε τι μας είπε.

Πόσο απαιτητικό είδος είναι το θέατρο για παιδιά;

Θα απαντήσω με την φράση του μεγάλου Ρώσου Στανισλάφσκι: στο θέατρο για παιδιά οι ηθοποιοί πρέπει να παίζουν όπως και στο θέατρο για μεγάλους . Με μια διαφορά: πρέπει να παίζουν λίγο καλύτερα. Εδώ, στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα, όλη η φιλοσοφία μας πάνω στο θέατρο για παιδιά βασίζεται σε αυτά τα λόγια. Κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία, χορογραφία, ερμηνεία, σκηνικά, κοστούμια υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Τα παιδιά – μας- αξίζουν το καλύτερο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορούν να πέσουν οι δημιουργοί μιας παράστασης για παιδιά; Και ποια η παγίδα για γονείς και εκπαιδευτικούς που επιλέγουν μια παράσταση για τα παιδιά τους; 

Κατά τη γνώμη μου τα παιδιά είναι προσωπικότητες που απλώς έτυχε να γεννηθούν λίγο αργότερα από εμάς τους ενήλικες. Δεν στερούνται νοημοσύνης, αισθητικής ή κουλτούρας. Πιστεύω πως όλοι, δημιουργοί, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να βλέπουμε τα παιδιά μέσα από αυτό το πρίσμα και να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε κι εμείς οι «μεγάλοι» υπήρξαμε κάποτε στη θέση τους.

Βοηθά η σπουδή σας στις τέχνες της μουσικής και του χορού στο θέατρο για παιδιά;  Πώς στραφήκατε σε αυτό; 

Οποιαδήποτε σπουδή σχετική με τις καλές τέχνες είναι αρωγός για τη δουλειά μας πόσο μάλλον στο θέατρο για παιδιά. Μια παράσταση για ενήλικες μπορεί να σταθεί χωρίς τραγούδια ή χορό. Μπορεί να σταθεί ακόμη και σε μια άδεια σκηνή. Το θέατρο για παιδιά όμως είναι πιο απαιτητικό. Οφείλουμε να παρέχουμε στο παιδί-θεατή ένα ολοκληρωμένο θέαμα και κάθε θεατρική δυνατότητα και αυτό είναι κανόνας για εμάς εδώ στο Κάτω απ’ τη Γέφυρα.

magiko-filtro-2Γιατί διαλέξατε να ανεβάσετε το «Μαγικό φίλτρο»;

Πασίγνωστός και τιμημένος με δεκάδες διακρίσεις, ο Γερμανός συγγραφέας και παιδαγωγός, θεωρείται απ’ τους σημαντικότερους του αιώνα («Μόμο», «Ιστορία χωρίς τέλος», κ.ά.). Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη: οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το έργο μας, αναφέρεται στην απαξίωση του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και είναι στο χέρι της νέας γενιάς να το πετύχει.

Ποιο είναι το ισχυρότερο μήνυμα του Έντε για μικρούς και μεγάλους στην εποχή μας;

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής άρα και της καταστροφής του κόσμου είναι  το μείζον ζήτημα του έργου. Τα ζώα “συνωμοτούν” για να σταματήσουν αυτή την καταστροφή. Τα μηνύματα πολλαπλά, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, η δύναμη της φιλίας, ο αλτρουισμός, η καλοσύνη, η αυτοθυσία, η ομορφιά της διαφορετικότητας, με κορυφαίο το μήνυμά του Γεροχρόνου για τη δύναμη του Καλού: το Κακό προσπαθεί πάντα να νικήσει το Καλό και να εξουσιάζει τον κόσμο, αλλά χωρίς το καλό δεν μπορεί ούτε να υπάρξει. Αν νικήσει τότε θα πρέπει να καταστρέψει τον ίδιο του τον εαυτό. Επομένως αιώνιο θα είναι μόνο το Καλό γιατί αυτό μόνο εμπεριέχει τον εαυτό του χωρίς αντίφαση. 

Από το «Θέατρο κάτω απ’ τη Γέφυρα» περνούν καθημερινά δεκάδες παιδιά, που έρχονται με τα σχολεία τους. Ποια είναι η πιο απροσδόκητη ατάκα που έχετε ακούσει ποτέ από κάποιο παιδί;

“Πειράζει που έκλαψα; “Κάναμε την «ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει» του Σεπούλβεδα. Το έργο άκρως διασκεδαστικό και συνάμα άκρως συγκινητικό. Τα παιδιά βίωναν σπάνια συναισθήματα με θετικό τρόπο. Έβγαιναν από την παράσταση ενθουσιασμένα μεν αλλά συγκινημένα. Κι αυτό είναι μια εικόνα που προκαλεί θετική έκπληξη για εμάς τους μεγάλους.

afisa-magiko-filtro

Leave a Reply