ΦΑΟΥΣΤΟΥΠΗΣ (ΡΟΥΜΠΕΛΣΤΙΛΤΝΣΚΙΝ) ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΚΡΙΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ

ΦαουστουπήςΤο Εργαστήρι Μαιρηβή παρουσιάζει φέτος την κουκλοθεατρική παράσταση Φαουστουπής (Ρουμπελστίλτνσκιν), το λαϊκό παραμύθι των αδελφών Γκριμ και με μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων, από την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και μέχρι το τέλος της θεατρικής σεζόν. Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Φαουστουπής (Ρουμπελστίλτνσκιν)

Είναι δαιμόνιος, μικροσκοπικός, αναιδέστατος, αινιγματικός και σπιρτόζος.
Πραγματοποιεί κάθε σου ευχή αλλά μπορεί να σου πάρει ότι αγαπάς και πιο πολύ.
Είναι ένα αίνιγμα, μια τρέλα και μια ζαβολιά.
Είναι ένα ψέμα που την αλήθεια κυνηγά
Το όνομα του ποιος θα το βρει;
Κανείς δεν  ξέρει πως τον λεν Φαουστουπή!

Η ιστορία του Φαουστουπή, κατά κόσμον Ρουμπελστίλτσκιν χάνεται πολύ πριν από τα 1808, όταν τυχαία την ανακάλυψαν και την πρόσθεσαν στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ. Η προσπάθεια της κόρης του μυλωνά που πρέπει να κάνει το άχυρο χρυσάφι δουλεύτηκε εντατικά από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε τελικά το 1812. Από τότε το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Ο Ρουμπελστίλτσκιν ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας όνομα, γλώσσα, πατρίδα και συχνά όψη!

Μέσα στο παραμύθι αντηχούν αρχαϊκές θρησκευτικές δοξασίες για την δύναμη της επίκλησης των ονομάτων, που γίνονται ακόμα αποδεκτές και από τις σύγχρονες θρησκείες. Όποιος μάθει το μυστικό όνομα ενός πλάσματος μπορεί να το εξουσιάσει, να το κάνει σκλάβο ή φίλο του. Το παραμύθι μας μιλά και για τον κίνδυνο των υπερβολικών επιθυμιών, της φιλοδοξίας και της καύχησης. Όποιος δεν μπορεί να ελέγξει την επιθυμία και την αλαζονεία του κάποιο στιγμή θα συναντήσει στην ζωή του τον Φαουστουπή!

Η ιστορία… Ένας γέρος μυλωνάς καμαρώνει για τις χάρες της κόρης του, λέγοντας ότι «άχυρο πιάνει και χρυσάφι γίνεται», σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία. Το ακούει ο νεαρός βασιλιάς και παρερμηνεύοντας τα λόγια του μυλωνά, την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι. Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα μικρό παράξενο ανθρωπάκι, ο Φαουστουπής. Αυτός της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι, αρκεί …

1. ΦΑΟΥΣΤΟΥΠΗΣ

Συντελεστές της παράστασης

Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης
Κείμενο:
Ισμήνη Καμπανέλλη, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία:
Μαιρηβή Γεωργιάδου
Τεχνική επιμέλεια:
Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Φωτισμοί:
Μελίνα Μάσχα
Μουσική:
Λουδοβίκος των Ανωγείων
Μουσική επεξεργασία-ενορχήστρωση:
Γιώργος Παυλάκος

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, για ανέργους 8 ευρώ, για ομάδες 7 ευρώ
Ειδικές τιμές για σχολεία!

Εργαστήρι Μαιρηβή: Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
Τηλ.: 210.5222181, 694.2420062

Από την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και κάθε Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι
Καθημερινές για σχολεία!

Λίγα λόγια για τις κούκλες της παράστασης: Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Κάθε κούκλα είναι μοναδική, με πρόσωπα και άκρα γλυπτά, από ξυλοπολτό. Οι κουκλοπαίκτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους, ενώ τα άκρα τους με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων κάθε χαρακτήρα.

Έκπληξη! Πριν από την παράσταση τα παιδιά μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση κούκλας που λειτουργεί στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του Εργαστηρίου Μαιρηβή. Κούκλες και σκηνικά από παραστάσεις του Εργαστηρίου σας περιμένουν και σας δίνουν τη δυνατότητα να έρθετε πιο κοντά με την τέχνη του  κουκλοθέατρου!!!

Δείτε περισσότερα εδώ

Μικρό ιστορικό: Το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Κουκλοθεατρικής τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση της τέχνης του Κουκλοθέατρου και βασίζεται στην αγάπη και τη γνώση μιας δημιουργικής καλλιτεχνικής ομάδας, που αποτελείται από ανθρώπους που, προέρχονται από τον επαγγελματικό χώρο του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κουκλοθέατρου. Διατηρεί θεατρική σκηνή στην περιοχή του Ψυρρή, αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στο Κουκλοθέατρο και Μουσείο Κούκλας στην περιοχή του Μεταξουργείου. Ανεβάζει δικές του παραγωγές και υλοποιεί εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά. Από το 2013 και κάθε χρόνο διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης. Στο πλαίσιο αυτό Κουκλοθίασοι και Παραμυθάδες από όλο τον κόσμο έρχονται στο “Εργαστήρι Μαιρηβή” με παραστάσεις και εργαστήρια.

Leave a Reply