Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΟΥ|ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο WRO Hellas διεξήγαγε τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για μαθητές του Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών, που ξεκινήσε στα τέλη Οκτωβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί με τον Τελικό το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 στην Ελληνογερμανική Αγωγή.

Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα «Ο Γαλαξίας μας», υλοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Οργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό WROHellas (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας), με την ευγενική χορηγία του Ομίλου ΟΤΕ – COSMOTE

Όπως και στον 1° Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού, οι συμμετέχοντες διαγωνίσθηκαν πρώτα στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Οι εκπαιδευτικοί, ως προπονητές των ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή, είχαν δικαίωμα να σχηματίσουν όσες ομάδες επιθυμούσαν. Η κάθε ομάδα μπορούσε να αποτελείται από 3 έως 6 μαθητές

DSC_0338

Εκατό εκπαιδευτικά πακέτα LEGO WeDo, ευγενική χορηγία του Ομίλου ΟΤΕ-COSMOTE, με οδηγίες και υλικά (όπως επεξεργαστή, αισθητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής), δόθηκαν με ευθύνη των υπευθύνων σε κάθε περιφέρεια σε συγκεκριμένα σχολεία. Τα κριτήρια ήταν:

  • Το πλήθος των δημοτικών σχολείων
  • Οι συμμετοχές των ομάδων

Οι ομάδες χρησιμοποιούν τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch (http://scratch.mit.edu).

Οι ομάδες χρησιμοποίησαν τα εκπαιδευτικά πακέτα για να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν, και να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα πρέπει να προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Ο Γαλαξίας μας». 

Ειδικά εκπαιδευμένοι συνεργάτες του WROHellas, οργάνωσαν σε συνεργασία με την εκάστοτε περιφέρεια εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς ανά περιφέρεια, με στόχο να τους ενημερώσουν και να τους παρουσιάσουν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ρομποτικού μοντέλου. Περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε αυτές τις ημερίδες.

Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας θα πραγματοποιηθεί από έγκριτη επιτροπή ειδικών επιστημόνων. Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, πληροφορίες για τον τελικό, κανόνες, όροι και υποχρεώσεις καθώς και το σύνολο της πληροφορίας του εξελισσόμενου διαγωνισμού είναι αναρτημένες στο www.wrohellas.gr

DSC_0353

Βραβεία Πανελλήνιου Διαγωνισμού

Ο κάθε μαθητής-μέλος των 3 πρώτων ομάδων του Διαγωνισμού, καθώς και οι προπονητές τους, δηλαδή εκείνων των ομάδων  που θα συλλέξουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό την υψηλότερη βαθμολογία, θα κερδίσει:

1ης Ομάδα: Laptop για το κάθε μέλος μαθητή + προπονητή

2ης Ομάδα: Tablet  για το κάθε μέλος μαθητή + προπονητή

3ης Ομάδα: Φωτογραφική Μηχανή  για το κάθε μέλος μαθητή + προπονητή 

Τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο Διαγωνισμό είναι μοναδικά!

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές σχηματίζοντας ομάδες, μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργική επίλυση ποικίλων προβλημάτων, την ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση, τη δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας διάδοσης της νέας εκπαιδευτική μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) στον τρόπο διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Μακροπρόθεσμα, η STEM μπορεί να δώσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε διαδραστικές δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.

Με τη συμμετοχή σας, θα γίνετε αρωγοί της κοινής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να μεταφέρει στους μαθητές, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, έννοιες και αξίες όπως ομαδικότητα, ευγενής συναγωνισμός, πρόοδος, καινοτομία, τεχνολογία, δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων, συνεισφέροντας έτσι ενεργά στη μεγάλη προσπάθεια για ένα ελπιδοφόρο αύριο της πατρίδας μας!

DSC_0350

Θέμα: «Ο Γαλαξίας μου»

Διοργάνωση WRO Hellas: www.WROHellas.gr

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:

Τηλ. 210 6777801 | Email: info@wrohellas.gr | www.wrohellas.gr  | FB Page: WRO Hellas

Leave a Reply