Η ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Τον Νοέμβριο, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού για παιδιά. Το Τaλκ μίλησε με την Ελένη Μιχαλάκη, από το Τμήμα Επικοινωνίας, και σας μεταφέρει όλα τα ωραία που ετοιμάζονται!

  1. Καλησπέρα κ. Μιχαλάκη, πείτε μας ποια εκπαιδευτικά προγράμματα Νέων Τεχνολογιών θα τρέξουν αυτό το μήνα στην Τεχνόπολη; Και θα μας πείτε δυο λόγια για το καθένα από αυτά;

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των περσινών εργαστηρίων μας αφιερωμένων στις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες, αποφασίσαμε να εντάξουμε για ακόμη μια χρονιά στο πρόγραμμά μας εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Νοεμβρίου ξεκινά το workshop προγραμματισμού “Virtual reality DIY” που απευθύνεται σε ηλικίες 10-15 ετών και στο οποίο παιδιά και έφηβοι κατασκευάζουν τις δικές τους εικονικές περιηγήσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, φορούν μάσκες εικονικής πραγματικότητας και περιηγούνται ψηφιακά σε μουσεία, δρόμους, πλατείες σε όλο τον κόσμο. Από την Κυριακή 13 Νοεμβρίου έχουμε και το “Kids go coding: Σελίδα Web”. Στο workshop αυτό, παιδιά 9-14 ετών μαθαίνουν να χειρίζονται την HTML, την πιο διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού σήμερα, και σχεδιάζουν μια ιστοσελίδα με αισθητική comic. Την ίδια μέρα, ξεκινούν 2 εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής στα οποία τα παιδιά φτιάχνουν με τα χέρια τους τους δικούς τους ήρωες με τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες ενώ μαθαίνουν βασικές λειτουργίες του προγραμματισμού και εξοικειώνονται με μεγέθη και έννοιες της φυσικής. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε το Lego WeDo που αγαπήθηκε ιδιαίτερα πέρυσι και έρχεται φέτος σε μια νέα εκδοχή με καινούριο εκπαιδευτικό υλικό, το Lego WeDo 2.0., και, για πρώτη φορά φέτος, διοργανώνουμε και ένα εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής για τους… μικρούς του Δημοτικού και ειδικότερα για 6-8 ετών, γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες, φυσικά παίζοντας και διασκεδάζοντας. Κι αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφτείτε το site μας!

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

  1. Θα μας εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει STEM και τους λόγους για τους οποίους το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου το ενέταξε στο πρόγραμμά του; Ποια θα ήταν τα επιχειρήματά σας για να πείσετε ένα γονιό να φέρει το παιδί του τα επόμενα Σαββατοκύριακα στην Τεχνόπολη;

STEM είναι τα αρχικά για τις λέξεις Science, Technology, Engineering and Mathematics (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανολογία και Μαθηματικά) και είναι ό,τι πιο σύγχρονο στις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές τόσο στην Αμερική όσο και σε όλο τον κόσμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση των παιδιών με την εκπαιδευτική ρομποτική και τον προγραμματισμό τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες για όλη τους τη ζωή: να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, να σκέφτονται κριτικά, να μάθουν να λειτουργούν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα και να προσαρμόζονται στις αλλαγές, να αναπτύξουν την αντίληψη και την παρατηρητικότητά τους ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν τη φαντασία τους. Παράλληλα, έρχονται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αφού πρόκειται για έναν τομέα που ήδη έχει μπει πολύ δραστικά στη ζωή μας και θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Επίσης, βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον το ότι τα προγράμματα αυτά, προγράμματα που αφορούν στις σύγχρονες τεχνολογίες, πραγματοποιούνται σε ένα σπάνιο –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, ένα τεχνολογικό επίτευγμα του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του INNOVATHENS, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς, τη Stem Education, την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικης και Επικοινωνιών (ΕΜηΠΕΕ) και το House of Makers από πλήρως καταρτισμένους παιδαγωγούς και εκπαιδευτές.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

  1. Τι ακριβώς είναι το INNOVATHENS και πώς αγκαλιάζει τις μικρές ηλικίες;

 Το INNOVATHENS είναι ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για έναν σύγχρονο, λειτουργικό και συνεργατικό χώρο, που λειτουργεί από το Μάιο του 2014. Κάθε μέρα στο INNOVATHENS συμβαίνουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα: workshops, ομιλίες, παρουσιάσεις νέων ιδεών και προϊόντων, networking events, εκθέσεις, φεστιβάλ και διαγωνισμοί. Μέσα απ’ αυτά, δημιουργικοί άνθρωποι με φρέσκες ιδέες έρχονται σε επαφή με επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ήδη από την αρχή της λειτουργίας του, το INNOVATHENS έχει εντάξει στο πρόγραμμά του δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εργαστήρια 3d printing, coding, εκπαιδευτικής ρομποτικής και μικροεπιστήμης στα οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερα από 8.000 παιδιά. Από φέτος, η ομάδα του INNOVATHENS συνεργάζεται πιο άμεσα με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που έχει αναλάβει την εκπαιδευτική λειτουργία της Τεχνόπολης και βάζει και η ίδια περιεχόμενο.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

  1. Θέλετε να μας δώσετε μερικά hints για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες;

Αρχικά, να πούμε ότι γι΄αυτό το μήνα και ειδικότερα την ερχόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει μια μέρα αφιερωμένη σε όλη την οικογένεια. Γονείς με τα παιδιά τους θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από την πολύ ιδιαίτερη ξενάγηση «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι», βασισμένη στην τεχνική του museum theatre. Ένας ερμηνευτής υποδύεται τον Ορέστη τον ποντικό και μας καλεί να τρυπώσουμε μαζί του σε κάθε κρυφή γωνιά του Μουσείου παίζοντας, διαδρώντας και διασκεδάζοντας μαζί του. Την ίδια μέρα, έχουμε κι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο όμως μέχρι στιγμής έχει ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, το «Ταξίδι του κάρβουνου», που συνδυάζει αφήγηση με εικαστικό εργαστήρι. Μέσα από την αφήγηση, γνωρίζουμε την ιστορία του λιθάνθρακα, της πρώτης ύλης παραγωγής του φωταερίου, και ταξιδεύουμε μαζί του σε κάθε γωνιά του πλανήτη ανακαλύπτοντας τις εκάστοτε χρήσεις του.

Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου ακόμα διοργανώνουμε 2 κύκλους εργαστηρίων προγραμματισμού για παιδιά 10-15 ετών. Πιο αναλυτικά, στο “Video games for dummies” οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν μέσα σε λίγες ώρες, με πολύ απλό τρόπο, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι από την αρχή ως το τέλος και θα διασκεδάσουν κυνηγώντας εξωγήινους, power-ups ή… δεινόσαυρους! Στο workshop “Kids go coding: Το πρώτο μου παιχνίδι”, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κώδικα μέσα από ένα απλό και λειτουργικό παιχνίδι και φτιάχνουν μια ιστορία για κάθε φορητή ή σταθερή συσκευή.

Φυσικά, όπως κάθε μήνα έχουμε στο πρόγραμμα τις ιδιαίτερα αγαπημένες από μικρούς και μεγάλους «Κυριακές στην Τεχνόπολη», κάθε φορά με διαφορετική θεματική και πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2017. Στην επόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου μάλιστα, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετέχετε κι εσείς με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για γονείς.

Και ας μην ξεχνάμε βέβαια και το ανανεωμένο και ακόμα πιο γιορτινό φετινό The Christmas Factory που έρχεται στις 2 Δεκεμβρίου και θα έχετε την ευκαιρία να το επισκεφτείτε για ένα μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Και ας κλείσουμε με τη μεγάλη έκθεση για τη δεκαετία του 1980 που ετοιμάζουμε και έρχεται τον Ιανουάριο, τα GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, να ανακαλύψουν τις θερινές ντισκοτέκ, τα τζίν και τις βάτες, το new wave, τις κασέτες, τις βιντεοταινίες, πώς ήταν ένα διαμέρισμα το 1987, πώς μιλούσαν τότε, τα φλιπεράκια, τη Μαντόνα, το Νίκο Γκάλη και πολλά-πολλά ακόμα… Εμείς πάντως ανυπομονούμε! Εσείς;

Leave a Reply