ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ. ΕΔΩ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

μην καπνίζετε“Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!” Τις συνεχείς πρωτοβουλίες τις Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κατά του καπνίσματος πλαισιώνει ιδανικά η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την απαγόρευση του καπνίσματος και στους ανοικτούς χώρους που ήδη συμπληρώνει δύο χρόνια. Στόχος είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι τις συνέπειες που έχει η μη απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους άθλησης, στις παιδικές χαρές αλλά και στις παραλίες, όπου τα αποτσίγαρα μετατρέπονται σε τοξικά απόβλητα δηλητηριάζοντας το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διαθέτει μακέτα της ειδικής πινακίδας ενημέρωσης των επισκεπτών στις παιδικές χαρές με το σύνθημα «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς». Οι Δήμοι μπορούν να την προμηθευτούν προκειμένου να την αναρτήσουν στα κατάλληλα σημεία. Για τις παραλίες, συστήνει στους Δήμους να αναρτήσουν, όπου μπορούν και όπου επιτρέπεται, πινακίδες που να προτρέπουν τους πολίτες να μην μετατρέπουν τις ακτές σε… τασάκια. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι εκλεγμένοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της εταιρείας για να ενημερωθούν και για τις μακέτες των πινακίδων, αλλά και γενικά για τον τρόπο υλοποίησης των εκστρατειών. Ήδη η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη επιτυχία. Στο Παρίσι μάλιστα ο καπνιστής που συλλαμβάνεται να να πετάει το αποτσίγαρο στο πεζοδρόμιο ή το δρόμο τιμωρείται με πρόστιμο 68 €. 

Βέβαια η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, όσο αυστηρή και να είναι η εφαρμογή της, για να επιτύχει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους ίδιους τους πολίτες. Απευθυνόμαστε λοιπόν και σε όλες και σε όλους που ανησυχούν και φροντίζουν ώστε το μήνυμα κατά του καπνίσματος να μεταδίδεται συστηματικά και παντού, με στόχο, ανεξάρτητα από τις απαγορεύσεις, κανείς να μην καπνίζει ούτε σε κλειστούς, ούτε σε ανοικτούς χώρους!

Leave a Reply