ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΕΚΝΑ

Οι άνδρες που επιθυμούν να βιώσουν την πατρότητα μάλλον θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν με τη σύντροφό τους προσπάθειες για σύλληψη.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, το τσιγάρο προκαλεί σοβαρές βλάβες στο DNA των σπερματοκυττάρων των ανδρών, οι οποίες μπορούν να κληροδοτηθούν στα τέκνα τους. Μάλιστα, οι βλάβες αυτές είναι πιθανό να «μεταφραστούν» σε καρκίνους όπως οι λευχαιμίες στην παιδική ηλικία.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν βιοδείκτες που αφορούσαν τις γενετικές μεταλλάξεις στο αίμα και στο σπέρμα των ανδρών. Μελέτησαν επίσης δείγματα του ομφάλιου λώρου καθώς και του αίματος των συντρόφων αυτών των ανδρών – τα δείγματα συνελέγησαν από ζευγάρια που ζουν στη Βρετανία και την Ελλάδα. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας (FASEB Journal) πως με δεδομένο ότι ένα γόνιμο σπερματοκύτταρο χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να αναπτυχθεί πλήρως οι καπνιστές που θέλουν να γίνουν γονείς πρέπει να σβήσουν το… τελευταίο τσιγάρο τους ένα τρίμηνο πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια για το «ταξίδι» της πατρότητας.

Leave a Reply