24 ΩΡΕΣ ΜΑΜΑ-ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ

Ζέτα ΔούκαΗ ηθοποιός και συγγραφέας Ζέτα Δούκα μιλάει στο Τaλκ για το εικοσιτετράωρό της ως εργαζόμενης μαμάς μιας εξάχρονης κόρης.

Το εικοσιτετράωρό μου ως εργαζόμενης μητέρας θυμίζει περισσότερο εικοσιτετράωρο ενός ζογκλέρ-ακροβάτη που χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένος και να προσέχει συνεχώς, υπολογίζοντας και προβλέποντας το παραμικρό στραβό-παραστράτημα, παρά ενός ανθρώπου που κάποια πράγματα μπορεί να τα αφήσει και λίγο φλου. Το φλου είναι μια λέξη που απαντά σε κάποιο λεξικό μοναχικών διακοπών, ξεχασμένο στον χρόνο, που παραμονεύει ελπίζοντας να ξανάρθει στην επικαιρότητα, όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν. Διότι, πέραν του γεγονότος ότι η μητρότητα είναι ένα ταξίδι που επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις, το βασικό επάγγελμά μου ως ηθοποιού μεταβάλλεται σχεδόν κάθε έξι μήνες, αλλάζοντας ολοσχερώς το ημερήσιο πρόγραμμα μου. Παρακάτω, λοιπόν, παραθέτω τον βασικό κορμό του, εν καιρώ καλλιτεχνικής αγρανάπαυσης, χωρίς δηλαδή θεατρικές, τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές υποχρεώσεις, που φέρνουν έτσι κι αλλιώς τα πάνω κάτω …
8.00: Είναι η ώρα που το ξυπνητήρι χτυπάει, τόσο για μένα όσο και για την κόρη μου, τη Θάλεια. Φέτος είναι στο νηπιαγωγείο, οπότε υπάρχει το περιθώριο να φτάσει στο σχολείο μέχρι τις 9.15. Το σχολείο, ευτυχώς, απέχει ελάχιστα από το σπίτι, γι’ αυτό και την πηγαινοφέρνω εγώ, με το αυτοκίνητο, με το ποδήλατο ή ακόμη και με τα πόδια. Του χρόνου είναι που θα αλλάξουν όλα… Στο διάστημα αυτής της μιας ώρας και κάτι, λοιπόν, προσπαθώ να ξυπνάμε καλά και ήρεμα, να κάνουμε αγκαλιές και να δίνουμε φιλιά, να φροντίζω/επιβλέπω την καθημερινή της ρουτίνα καθαριότητας, να τρώμε ένα καλό πρωινό, να βάζω στην τσάντα τα γεύματα που θα φάει στο σχολείο και να φεύγουμε για εκεί. Παρά το ότι ο χρόνος τρέχει και συχνά με αγχώνει, μου αρέσει πολύ η μέρα στο ξεκίνημά της.
9.30- 10.30: Είναι ο χρόνος που αφιερώνω στην προσωπική μου άσκηση, εκτός απροόπτου βεβαίως. Θα τρέξω τρεις φορές την εβδομάδα, συνήθως 5-6 χλμ, και θα κάνω πιλάτες ή βάρη τις υπόλοιπες δυο. Η άσκηση για μένα είναι υψίστης σημασίας από πολλές απόψεις. Εκτός του ότι με διατηρεί σε μια καλή φυσική κατάσταση και με ενδυναμώνει, με βοηθά πολύ στην ορμονική αλλαγή που βιώνω λόγω της κλιμακτηριακής φάσης στην οποία έχω μπει εδώ και λίγο καιρό. Κι επειδή είμαι μια μαμά αρκετών ετών με ένα παιδί μόλις 6 ετών, πρέπει να με φροντίζω τακτικά και σωστά για να μπορέσω να ζήσω καλύτερα και περισσότερο, προκειμένου να το χαρώ και να χαρώ γενικότερα τη ζωή.
11.00 -12.00: Είναι ο χρόνος που αφιερώνω συνήθως στα ψώνια εκτός σπιτιού, σουπερμάρκετ κ.λπ. ή κάνοντας τηλέφωνα κι απαντώντας σε e-mails. Τα ψώνια είναι το χειρότερό μου, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς άλλος να τα κάνει μέσα στην εβδομάδα…
12.00-15.00: Μία έως δυο μέρες την εβδομάδα, πηγαίνω στην ΑΝΑΣΑ, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που από το 2007 ασχολείται με την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής και της οποίας είμαι ιδρύτρια και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκεί, τακτοποιώ το νομικό κομμάτι που μου αρμόζει και επιβλέπω την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας. Τις υπόλοιπες ημέρες, ασχολούμαι με τη συγγραφική μου ιδιότητα, συζητώντας ή υλοποιώντας εκδηλώσεις (σε σχολεία κ.ά.) και προωθητικές ενέργειες, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Κey Βooks, για τα παιδικά μου βιβλία «Έλλα & Άλλυ», που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι ένα εγχείρημα που αγαπώ και πιστεύω πολύ στη δυναμική του. Θέλω να αλλάξει εκ βάθρων τη μελλοντική κοινωνία, αφού στοχεύει στο μυαλό των παιδιών, δηλαδή των θεμελίων λίθων της.
15.00: Παίρνω τη Θάλεια από το σχολείο, τη γυρνάω στο σπίτι κι αφού φάει και ξεκουραστεί λίγο, ξεκινάμε τις απογευματινές της δραστηριότητες.
16.30-20.00: Είναι το διάστημα που πηγαίνω τη Θάλεια στις εξωσχολικές της ασχολίες, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας (από γαλλικά και διάφορα αθλήματα μέχρι εργοθεραπεία και μαθήματα μαγειρικής για παιδιά). Εκτελώ χρέη ταξιτζή, αλλά μπροστά στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το παιδί μου, όλα τ’ άλλα ωχριούν…
20.00-22.00: Είναι ο γυρισμός στο σπίτι, τα μπάνια, το βραδινό φαγητό, η προετοιμασία για το φαγητό της επόμενης ημέρας και η ρουτίνα του ύπνου, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε διάβασμα ενός παιδικού βιβλίου και τραγούδια για νανούρισμα.
22.01… : Έχει πια κοιμηθεί η Θάλεια, έχει επιστρέψει ο άντρας μου στο σπίτι (με τον οποίο μετά βίας μιλάω μια φορά στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μια και δεν υπάρχει χρόνος!) και, αφού πούμε δυο κουβέντες, ξαπλώνουμε αποκαμωμένοι. Η ώρα αυτή είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για μένα, καθώς, αφού σκεφτώ και οργανώσω την επόμενη μέρα, προσπαθώ να αδειάσω το μυαλό μου, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας διαλογισμό για λίγη ώρα προτού κοιμηθώ· το πολύ μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα δυο παιδικά βιβλία που έχει γράψει η Ζέτα Δούκα, Έλλα & Άλλυ: Είσαι δυνατή και Έλλα & Άλλυ: Είσαι φίλη μου, κυκλοφορούν από την Key Books, σε εικονογράφηση του Θάνου Καρανίκα. H σειρά μιλά για τη δύναμη της φιλίας, τη γυναικεία υποστήριξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Leave a Reply