Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ… ΒΙΒΛΙΟΝΑΥΤΕΣ

βιβλιοναύτεςΤο βιβλίο Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου, το πρώτο της σειράς του Θοδωρή Τσεκούρα και των Εκδόσεων Παπαδόπουλος “Βιβλιοναύτες”, είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας γεμάτο δράση και χιούμορ, που ξεχειλίζει από αγάπη για τα βιβλία, τα ζώα και το διάστημα. Συναντήσαμε τον ευφυέστατο δημιουργό του και συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης.

Καλησπέρα, Θοδωρή. Έχεις φιλοξενηθεί ξανά στις σελίδες μας, αλλά επειδή πάει καιρός θα ήθελα να μας ξανασυστηθείς!

Αφού επιμένετε, θα σας πω ότι σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ανάλυση Ιδεολογίας και Πολιτικού Λόγου στο University of Essex. Από το 2001 δουλεύω στο δημιουργικό στη διαφήμιση και έχω κάνει διάφορες καμπάνιες που ίσως να έχετε δει (την καμπάνια “Τυχαίο; δε νομίζω!”, τις καμπάνιες “Φταίει ο ΟΤΕ”, HOL Video Club, “Στη Μάνα σου το’πες” “Σώσε το σκιουράκι”, “Γιαούρτι Δωδώνη”, “Hellmann’s ελληνικές γεύσεις”, “Νέα Cosmote TV” και άλλες). Μου αρέσει πολύ να μιλάω σε συνέδρια, έχω κάνει standup comedy, και έχω μιλήσει σε συνέδρια που κατέληξαν stand-up comedy. Ενίοτε με καλούν σε εκπομπές όπου είμαι συνήθως αμήχανα ευγενικός. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τέσσερα παιδικά βιβλία μου (και κάποια από αυτά έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Πολωνικά). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο από τη σειρά “Οι Βιβλιοναύτες”, που είναι παιδικό μυθιστόρημα -το ξέρετε, αφού αυτό στάθηκε η αφορμή για τη συζήτησή μας-, ενώ έχω γράψει και ένα μυθιστόρημα για μεγάλους, το Αγριότρενο. 

Νέα σειρά στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, με τίτλο «Βιβλιοναύτες». Άλλο ένα λογοπαίγνιό σου που μετουσιώθηκε σε μια εξαιρετική πρώτη αφήγηση (περιμένω και τις επόμενες). Πες μας, λοιπόν, ποια είναι η κεντρική ιδέα των Βιβλιοναυτών, πώς τη συνέλαβες και πώς την υλοποίησες. Νομίζω ήμουν στο θέατρο και έβλεπα μια παράσταση όταν μου ήρθε η ιδέα να είναι ένα παιδί που κοιμάται σπίτι του όταν έρχονται εξωγήινοι και του λένε πως είναι πρίγκιπας από ένα μακρινό πλανήτη και ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο βασίλειό του. Καθώς το παιδί το σκέφτεται αν υπάρχει περίπτωση αυτό να είναι αλήθεια, οι εξωγήινοι, το ξανασκέφτονται. Λένε «συγγνώμη, λάθος» και φεύγουν. Ήθελα να κάνω ένα βιβλίο για ένα παιδί που χάνει το σκύλο του (γιατί αυτός είναι τελικά ο εξωγήινος πρίγκιπας) και κάνει ένα ταξίδι στο διάστημα για να τον βρει. Όλο έδεσε όταν σκέφτηκα ότι το ταξίδι δεν γίνεται με διαστημόπλοια αλλά μέσα από βιβλία. Η «διαβιβλιακή τεχνολογία» που έχει το ρομπότ συμπρωταγωνιστής είναι αυτή που τους βάζει μέσα στις περιπέτειες γιατί, ασφαλώς στα διαγαλαξιακά ταξίδια τίποτα δεν είναι εύκολο. Το ρομπότ είναι ιδιαίτερα αδέξιο και καταλήγουν σε μια σειρά από λάθος βιβλία. Καταφέρνει έτσι αυτό το βιβλίο να συνδυάσει τα αγαπημένα μου θέματα. Τα βιβλία, το διάστημα, τα ζώα και το χιούμορ.

Το πρώτο βιβλίο ονομάζεται Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου. Εκτός από το ότι έχει πολλή πλάκα, εκτός από το ότι έχει πολλή επιστημονική φαντασία, έχει και πολλή επιστήμη. Πόσο και τι διάβασες, ώστε να καταφέρεις να πλάσεις το σύμπαν στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία; Μια μέρα, δεν ξέρω πότε θα βρω το χρόνο, γιατί τώρα γράφω το επόμενο, θα κάτσω να μαζέψω όλα αυτά που έχω διαβάσει, τα άρθρα, τα βιβλία και τα λήμματα της εγκυκλοπαίδειας και θα φτιάξω μια παρουσίαση που θα δείχνει πόσα από αυτά που γράφω στο βιβλίο και φαίνονται αστεία ή τυχαία, έχουν βασιστεί σε πραγματικά στοιχεία. Π.χ. ο Ωρίωνας, ο πρωταγωνιστής μας έχει έναν σκύλο που κατάγεται από τον Σείριο. Ο Σείριος είναι ένα αστέρι που βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Σκύλου, που είναι ο σκύλος ενός άλλου αστερισμού, του αστερισμού του Ωρίωνα. Ο πατέρας του Ωρίωνα λέγεται Οδυσσέας και ο πατέρας του σκύλου τους λέγεται Βασιλιάς Άργος. Αυτό δείχνει μια σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον πατέρα και τον Βασιλιά, κάτι που θα αποκαλυφθεί στο τρίτο βιβλίο. Ή ακόμα ένα παράδειγμα: ο κακός του βιβλίου είναι ένας λύκος που λέγεται Άνουβις. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι ο Άνουβις των αρχαίων Αιγυπτίων απεικονιζόταν με κεφάλι τσακαλιού που όμως τελικά, μια μελέτη δείχνει ότι δεν ήταν τσακάλι αλλά λύκος. Μου αρέσει όταν μύθος, επιστήμη και μυθιστόρημα δένουν μαζί ώστε να υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο που δε φαίνεται στην πρώτη ανάγνωση. Μου αρέσει να επιβραβεύω τους έξυπνους αναγνώστες που καταφέρνουν να βρουν τους κρυμμένους συσχετισμούς με ένα ξαφνικό, ευχάριστο «Αχά!».

Εκτός από ανθρώπους και ρομπότ, στις σελίδες του πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και τα ζώα. Ποια η σχέση σου μαζί τους; Γιατί φαίνεται πως τα έχεις μελετήσει καλά και αυτά. Έχεις γάτα ή/και σκύλο; Για λύκο δεν ρωτάω… Ούτε για ρομπότ. Ή να ρωτήσω; Στο σπίτι έχουμε τρεις γάτες και ένα σκύλο. Αυτή τη στιγμή που γράφω ο σκύλος μου σπρώχνει το χέρι με τη μουσούδα του για να τον χαϊδέψω. Μελέτησα ασφαλώς και βιβλία για σκύλους και γάτες γιατί θέλω στο βιβλίο η ιστορία να μην μπάζει από πουθενά. Κάθε λεπτομέρεια πρέπει να δένει τέλεια. Σε ένα σημείο π.χ. λέει «μα δεν καταλάβατε από τη μυρωδιά του ότι είναι λύκος» και απαντάνε οι άλλοι σκύλοι «νομίζαμε ότι έχει ωτίτιδα» γιατί αυτός είναι ένας λόγος για να έχει περίεργη μυρωδιά ένας σκύλος. Το ρομπότ στην προκειμένη περίπτωση είναι οι υπολογιστές και τα διαφορετικά software που χρησιμοποιώ και βοηθούν στη διαδικασία. Χρησιμοποιώ το scrivener για να συλλέγω τα άρθρα και τις πληροφορίες που βρίσκω κατά καιρούς. Σε αυτό επίσης γράφω το κείμενο. Ωστόσο, το σχεδιάγραμμα το φτιάχνω σε ένα καινούργιο application που λέγεται Hepta ενώ για τα μπρος πίσω στο χρόνο και τα βιβλία χρησιμοποιώ το Aeon Timeline που εικονοποιεί το χρόνο και κάνει την πλοκή πιο ξεκάθαρη.

Πώς συνεργάστηκες με τη Λέλα Στρούτση για τη φανταστική εικονογράφηση του κειμένου; Με μεγάλη αγωνία αρχικά, να σου πω την αλήθεια, γιατί η Λέλα εκτός από φανταστική εικονογράφος είναι και εξαιρετική συγγραφέας. Έχει γράψει το καταπληκτικό βιβλίο «Η μία και μοναδική μαύρη θρούμπα» που έχει αυτό το χαρακτηριστικό που περιέγραφα πιο πριν: Μια ιστορία που δεν μπάζει από πουθενά. Και ανησυχούσα αν θα της αρέσει το βιβλίο μου. 

Αν μπορούσες να γίνεις βιβλιοναύτης, σε ποιο βιβλίο και σε ποιο σημείο της ιστορίας του θα τρύπωνες; Μα, μέσα από το βιβλίο έγινα βιβλιοναύτης και πήγα όντως στα βιβλία που θα ήθελα να πάω. Στα βιβλία του Ιουλίου Βερν, στον Δον Κιχώτη, στους Τρεις Σωματοφύλακες, στην Αργοναυτική Εκστρατεία κ.λπ. Το καλό με το να είσαι συγγραφέας είναι ότι ταξιδεύεις με την ιστορία σου όπου θες.

Οι Βιβλιοναύτες απευθύνονται σε προέφηβους και νεοεισελθόντες στην εφηβεία, σε μια δύσκολη ηλικία για την ανάγνωση. Τα περισσότερα παιδιά, είτε εξαιτίας των σχολικών και των εξωσχολικών υποχρεώσεων που αυξάνονται είτε εξαιτίας της χρήσης των κινητών και των υπολογιστών που απελευθερώνεται είτε εξαιτίας της απόρριψης της παιδικότητάς τους, μειώνουν πολύ τις ώρες διαβάσματος, για να μην πω ότι σταματούν και τελείως. Πώς μπορούμε, κατά τη γνώμη σου, ως γονείς και εκπαιδευτικοί να τους κεντρίζουμε το ενδιαφέρον για τα βιβλία, χωρίς να γινόμαστε «σπαστικοί»; Έχω την τύχη ο μεγάλος μου γιος να διαβάζει πάρα πολύ. Ο μικρός επίσης αγαπάει τα βιβλία, αλλά προτιμάει να του τα διαβάζουμε εμείς, μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η στρατηγική μου για να διαβάζουν είναι να τους αγοράζω βιβλία και να τα αφήνω σε τυχαία σημεία για να τα βρουν και να τα ανοίξουν. Και με τον εαυτό μου έτσι κάνω.

Έχεις κάποιο feedback από αναγνώστες της πρώτης περιπέτειας των Βιβλιοναυτών; Πώς τους φάνηκε το βιβλίο; Τι σου είπαν; Εκ των υστέρων, θα άλλαζες κάτι; Έχω ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια! Έχω ακούσει για παιδιά που έχουν ενθουσιαστεί τόσο που το έχουν ήδη διαβάσει δύο φορές! Είναι ένα βιβλίο που έχει γραφτεί με μεγάλη προσοχή στην ισορροπία. Είναι γεμάτο δράση ώστε να μη θες να το αφήσεις ούτε στιγμή και είναι ταυτόχρονα διανθισμένο με αστεία, αλλά και ένα συγκινητικό υπόβαθρο που ξετυλίγεται πολύ αργά και προσεκτικά με στόχο να παρασύρει τον αναγνώστη και να τον συγκινήσει. Δεν ξέρω τι έχω καταφέρει από αυτά αλλά αυτός ήταν ο στόχος.

Τέλος, πότε έρχεται ο δεύτερος τόμος των Βιβλιοναυτών; Μήπως μπορείς να μας πεις κάποια στοιχεία για την ιστορία του; Μια ιδέα να πάρουμε… Ο δεύτερος και ο τρίτος τόμος από τους Βιβλιοναύτες είναι στα σκαριά και η ιστορία εξελίσσεται πολύ ωραία με απρόσμενες ανατροπές, πρωτότυπη πλοκή και πολλή περιπέτεια. Αυτές τις μέρες ξενυχτάω φτιάχνοντας τεράστια σχεδιαγράμματα με χαρακτήρες, τόπους και δράση. Σιγά σιγά, όλα αυτά θα γίνουν λέξεις. Ανυπομονώ κι εγώ, όπως και οι αναγνώστες.

Leave a Reply