ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

WEB_MN_WOODWORD_2_APR_3RDΤο Τaλκ παρουσιάζει μια σειρά από μαρτυρίες για τη ζωή των Ελλήνων γονέων στο εξωτερικό, την εποχή του Κορονοϊού. Φιλοξενούμενός μας είναι o Βασίλης Μανιάτης, γιατρός Ακτινολόγος σε νοσοκομείο της Δανίας.

 • Ζούμε με τη γυναικά μου που είναι επίσης Ακτινολόγος και τα δυο μας παιδιά, έναν 11χρονο και μια 17χρονη. Σήμερα, 9 Απριλίου, η κατάσταση στη Δανία έχει σταθεροποιηθεί και βαίνει αργά βελτιούμενη, σε ό,τι άφορα τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών και των ασθενών σε ΜΕΘ. Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει, όχι όμως με εκθετικό ρυθμό. Τα κρούσματα εδώ είναι πολύ περισσότερα απο την Ελλάδα, κυρίως διότι χιλιάδες Δανών βρέθηκαν στην Αυστρία και στη Βόρειο Ιταλία για σκι στα μέσα Φεβρουάριου, με επακόλουθη μια μεγάλη διασπορά στη Δανία.
 • Τα μέτρα μοιάζουν αρκετά με αυτά της Ελλάδας. Τα σχολεία και τα μαγαζιά είναι κλειστά, έκλεισαν δυο τρεις μέρες αργότερα απο την Ελλάδα. Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας όμως οι Δανοί πειθαρχούν και δεν παρεκτρέπονται. Η διαφορά απο την Ελλάδα θα προκύψει απο τις 15 Απριλίου, δηλαδή (μετά τις πασχαλινές διακοπές εδώ, μια βδομάδα νωρίτερα απο το Ελληνικό Πάσχα). Τότε θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία και η τελευταία τάξη του λυκείου (λόγω εξετάσεων). Σκοπός είναι να αρχίσει σιγά σιγά να επαναλειτουργεί η κοινωνία.
 • Ως τώρα έχουν λειτουργήσει σωστά αρκετά πράγματα κυρίως λόγω της προϋπάρχουσας οργάνωσης του κράτους και των εταιρειών. Από πολύ νωρίς, πριν κλείσουν τα σχολεία και τα μαγαζιά, οι εταιρείες προέτρεπαν τους εργαζόμενους να δουλέψουν απο το σπίτι, το ίδιο μπορούσα και εγώ λόγω της ειδικότητάς μου.Η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος σε τεράστια κλίμακα επίσης έχει αποβεί πολύ βοηθητική. Η στάση των αρχών είναι ασταθής, καθώς έχουν αλλάξει τακτική δυο τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης, όμως ο κόσμος τους εμπιστεύεται και δεν αμφισβητεί. Κάνουν ό,τι τους λένε χωρίς να κριτικάρουν.
 • Το e-learning λειτουργεί καταπληκτικά στο Λύκειο, γίνονται μαθήματα όπως στην τάξη, σαν να είσαι στην τάξη. Στο δημοτικό γίνεται μέσω emails.
 • Υπάρχουν υπηρεσίες φύλαξης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και για τους μικρούς μαθητές δημοτικού, για να βοηθηθούν οι γονείς που πρέπει να είναι στη δουλειά, π.χ. οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
 • Οι εξετάσεις για τους αποφοίτους λυκείου θα γίνουν κανονικά. Οι εξετάσεις στην τελευταία τάξη του γυμνάσιου δεν θα γίνουν και οι μαθητές θα προβιβαστούν με τον βαθμό απο την συνολική ετησία απόδοση. Ο βαθμός αυτός έχει σημασία διότι επηρεάζει το αν θα γίνεις δεκτός στο Λύκειο.
 • Όπως προείπα, συχνά εργάζομαι απο το σπίτι, γιατί το επιτρέπει η φύση της δουλειάς μου (διάγνωση μαγνητικών τομογραφιών). Η σύζυγός μου, που κάνει εξετάσεις υπερήχων, πρέπει να δίνει το “παρών” στο νοσοκομείο. Κι αυτή, όμως, είναι λιγότερες ώρες στη δουλειά διότι έχουν ακυρωθεί οι τακτικές εξετάσεις των ασθενών. Η τηλε-εργασία για μένα είναι πολύ ευχάριστη διότι και αποδοτική είναι και συγχρόνως κάνω πράγματα στο σπίτι. Επιπλέον, κερδίζω χρόνο απο τις μετακινήσεις (περίπου 90 λεπτά την ημέρα).
 • Τα παιδιά ξέρουν πολλά για την πανδημία και είναι ψύχραιμα. Επιδιώκουμε να ακούνε τις ειδήσεις απο την δανική τηλεόραση που είναι ψύχραιμη και ενημερωτική. Ο 11χρονος γιος μας είναι πανευτυχής που δεν πάει σχολείο και περνάει πολύ χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κάθε μέρα κάνουμε και μια μισάωρη βόλτα στη φύση με τη σύζυγο και το σκυλάκι μας. Μερικές φορές παίζει και με έναν φίλο του που ζει απέναντί μας. Ευτυχώς ο καιρός είναι ανοιξιάτικος και βγαίνει και έξω στον κήπο μερικές φορές. Με μεγάλη προσπάθεια διαβάζει κάτι για 30′ την ημέρα, πέρα απο τα μαθήματα του σχολείου. Επικοινωνεί με τους συμμαθητές του μέσω διαδικτύου, όχι όμως πολύ. Τα βράδια κάνουμε κάτι όλοι μαζί, λίγο χορό ή γυμναστική, βλέπουμε ταινία. Η 17χρονη κόρη μας είναι τον περισσότερο καιρό στο σπίτι του συνομηλίκου φίλου της. Ερωτευμένη φουλ, μονο αυτό την απασχολεί.
 • Η δική μου ψυχολογία είναι πολύ καλή και μάλλον έχω ξεπεράσει την απώλεια των πασχαλινών διακοπών στην Ελλάδα. Μ’ αρέσει πολύ που περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί στην οικογένεια, που γνωριζόμαστε καλύτερα με τον γιο μας, αν και εδώ στη Δανία έτσι κι αλλιώς υπάρχει πολύς χρόνος για την οικογένεια. Βοηθάει επίσης στην ψυχολογία ο εξαιρετικός,για τα δεδομένα της χώρας, καιρός. Θα μου στοιχίσει, όμως, αν δεν έρθουμε για καλοκαίρι.
 • Δεν ξέρω αν θα προτιμούσα να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει αντιδράσει πιο αποφασιστικά και σταθερά απο τη Δανία και θα ήμασταν και κοντά στους γονείς και στους φίλους μας. Όμως στη δουλειά μας θα υπήρχε μεγάλη ανασφάλεια, αν εργαζόμασταν στον ιδιωτικό τομέα.
 • Σε γενικές γραμμές, πάντως, ως οικογένεια μας έχει κάνει καλό αυτή η περιπέτεια. Όλοι είμαστε πιο δεμένοι και περνάμε πολλές ευχάριστες στιγμές μαζί. Κι αυτό θα φροντίσουμε να μη χαθεί!

Αν είστε Έλληνας γονιός που ζει στο εξωτερικό και θέλει να μοιραστεί μαζί μας τη νέα του καθημερινότητα, στείλτε email στο ppapadia@talcmag.gr και θα σας καθοδηγήσουμε!

Leave a Reply