ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

Ταξίδι με μωρόΤο ταξίδι με μωρό σας φαντάζει ως απιθανότητα; Σας αγχώνει; Το έχετε αποκλείσει; Μάλλον ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον Κώστα, την Αλιόνα και τον μικρό τους ταξιδευτή, τον Έκτορα, που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε όλα όσα σας φοβίζουν.

Ο Κώστας και η Αλιόνα, ιδιοκτήτες του ταξιδιωτικού blog www.aktravelife.com, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια δεν ταξιδεύουν πλέον μόνοι τους, αλλά μαζί με το μωρό τους, τον Έκτορα και μιλούν στο Τaλκ σχετικά με την εμπειρία τους αυτή. Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής ο –γεννημένος τον Οκτώβριο του 2017– Έκτορας, που έκανε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία 38 ημερών, έχει βρεθεί σε 22 χώρες, γνωρίζοντας ανθρώπους, ακούγοντας διάφορες γλώσσες και παίζοντας με παιδάκια στις γειτονιές του κόσμου.

Μαζί μας

Πριν ακόμη γεννηθεί ο μικρός μας Έκτορας, είχαμε ως δεδομένο ότι θα ταξιδεύει μαζί μας. Το τι και πώς δεν το σκεφτόμασταν και πολύ, λέγαμε ότι θα τα βρούμε στη πορεία. Από τότε που γεννήθηκε, κι όντως ταξιδεύουμε μαζί, αντιμετωπίζουμε πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα οικογενειακά ταξίδια. Κάποιοι μας θαυμάζουν, αλλά ποτέ δεν θα ταξίδευαν οι ίδιοι με μωρό/νήπιο, άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν, κάποιοι μας κατηγορούν. Και, βέβαια, οι περισσότεροι φίλοι μάς υποστηρίζουν, γι’ αυτό και είναι φίλοι μας.

Σε πολλές χώρες είναι απολύτως φυσιολογικό να ταξιδεύει κανείς με παιδί, είτε για λόγους αναψυχής, είτε για άλλους λόγους. Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει μεγάλο κώλυμα σ’ αυτό το θέμα. Ακόμη και σε ταξιδιωτικό φόρουμ που συμμετέχουμε, βρίσκουμε απόψεις απολύτως ενάντια στο ταξίδι με μωρό/νήπιο, αντίθετα πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερη η λύση των παππούδων.

DSC02012

Το ταξίδι έχει πάντα κάτι να προσφέρει

Πρώτα απ’ όλα, η δική μας φιλοσοφία λέει ότι το ταξίδι έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε ηλικία. Αν μιλάμε για ταξίδια με μωρά, όμως, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για ένα μωρό από το να αποχωριστεί τη μαμά του, έστω και για λίγες ημέρες. Έτσι, δεν χρειάζεται καν να μπούμε στον κόπο να μελετήσουμε τι μπορεί να του προσφέρει ένα ταξίδι. Το μωράκι θα είναι χαρούμενο αν είναι με τους γονείς του. Πίνει το γαλατάκι του και κοιμάται ήσυχα, ενώ οι γονείς μπορούν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα του σπιτιού και να αλλάξουν παραστάσεις.

Για τα μωρά/νήπια πιστεύουμε και βλέπουμε απ’ τη δική μας εμπειρία ότι:

 • Στη φύση ηρεμούν παρά πολύ.
 • Απολαμβάνουν να βλέπουν καινούρια κι άγνωστα πράγματα.
 • Γίνονται πιο κοινωνικά, βλέποντας-γνωρίζοντας περισσότερους ανθρώπους.
 • Μαθαίνουν να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε συνθήκες ταξιδιού.
 • Με χαρά δοκιμάζουν άγνωστες γεύσεις.

Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως γενικά τα ταξίδια βοηθούν τα παιδιά:

 • Να γίνουν πιο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι.
 • Να αγαπάνε τους ανθρώπους ανεξάρτητα έθνος, χρώμα δέρματος κ.τ.λ, να μη βλέπουν προκατειλημμένα το διαφορετικό, δηλαδή.
 • Να αναπτύσσουν τον τρόπο σκέψης τους, σε πολύπλευρες καταστάσεις.
 • Να ανακαλύπτουν κάποια ταλέντα.
 • Να γίνονται πιο ανεξάρτητα.
 • Να χτίζουν αντοχές, σωματικές και ψυχολογικές.

Σίγουρα, δεν είναι πάντα εύκολο να ταξιδεύεις με μικρό παιδί, διότι τα παιδιά περνάνε διάφορες φάσεις, είναι άνθρωποι, έχουν τις καλές και τις κακές τους μέρες. Ναι, είναι κούραση, αλλά όποιος έχει παιδιά θα μας καταλάβει. Άλλωστε και στο σπίτι η κούραση μπορεί να είναι επίσης μεγάλη. Όμως, ταξιδεύοντας, ξεφεύγεις από τη ρουτίνα, βλέπεις όμορφα πράγματα κι όλες οι δυσκολίες περνάνε πιο ομαλά. Μετά δε το ταξίδι, ξεχνιούνται τελείως.

Έτσι, υπάρχουν και πολλά πράγματα που άλλαξαν για εμάς, αφού ταξιδεύουμε πλέον με παιδί, και που μας αρέσουν τρελά:

 • Κάνουμε περισσότερες στάσεις στα οδικά ταξίδια. Παλιά, σαν κλασικοί ενήλικες, όλο βιαζόμασταν. Ειδικά αν μιλάμε για διαδρομές στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε κάνει πολλές φορές. Φτάναμε στον προορισμό και πονούσαμε ολόκληροι. Τώρα σταματάμε, παίζουμε, βρίσκουμε ωραία μέρη, γελάμε, τρέχουμε. Μπορεί να μας παίρνει 20% παραπάνω χρόνο, αλλά πόσο πιο ωραία περνάμε!
 • Γνωρίζουμε περισσότερους ανθρώπους, γιατί τα αθώα κι αληθινά παιδικά χαμόγελα σπάνε καρδιές. Όπου κι αν πάμε, πιάνουμε κουβέντα με τους διπλανούς. Μας μιλάνε άγνωστοι στο δρόμο. Όπως στη σχετική φωτογραφία, που ο Έκτορας δεν άφησε ούτε μια Κορεάτισσα αδιάφορη.IMG_20181218_124422
 • Βλέπουμε συνηθισμένα πράγματα, σαν να τα βλέπουμε για πρώτη φορά. Στο ταξίδι με μωρό μπορεί κάποιες βαρετές διαδικασίες να γίνουν… διασκεδαστικές (ας πούμε να πάρεις τη βαλίτσα σου από τον ιμάντα στο αεροδρόμιο).
 • Ψάχνουμε για καινούριες δραστηριότητες. Αν ταξιδεύαμε οι δυο μας, μπορεί να μην σκεφτόμασταν ποτέ να μείνουμε σ’ ένα χωριό στη Γερμανία. Ή να πάμε σε μουσείο παιχνιδιών. Τελικά ήταν φανταστική εμπειρία! Και πόσα άλλα έχουμε μπροστά μας;
 • Εξασκούμε την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση. Αν υπήρχε μυς στο ανθρώπινο σώμα για την υπομονή, θα είχε φουσκώσει από την υπερπροσπάθεια. Αλλά πόσο περήφανοι νιώθουμε όταν, παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε Ζεν! Χαμογελαστοί κι ωραίοι!
 • Ζούμε μοναδικές οικογενειακές στιγμές, γιατί όλες οι δυσκολίες μας δένουν περισσότερο.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε και οι δυο μας πως το ταξίδι με μωρό βοηθάει όλη την οικογένεια πολύ περισσότερο από τις δυσκολίες που μπορεί να φέρει. Σε διαφορετικούς ρυθμούς μεν, με πολλά ενδιαφέροντα δε! Εσείς τι πιστεύετε για το ταξίδι με μωρό/νήπιο; Πόσο κοντά ή μακριά είστε από αυτό που διαβάσατε;

Επισκεφτείτε το blog της Αλιόνα και του Κώστα www.aktravelife.com.Θα ξετρελαθείτε! Ελπίζουμε πως θα τους φιλοξενήσουμε ξανά στις σελίδες μας σύντομα να μας πουν για το πώς ταξίδεψαν οδικώς από την Κρήτη στην Ισλανδία ή για το πώς πέρασε ο Έκτορας στον καταρράκτη Sekumpul στο Μπαλί! 

Leave a Reply