ΟΙ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

συνταγές με φράουλεςΗ άνοιξη και το καλοκαίρι φέρνουν τα πιο νόστιμα φρούτα, στα οποία κανένας μας δεν μπορεί να αντισταθεί. Ένα από αυτά είναι οι φράουλες. Σήμερα, λοιπόν, σας έχουμε τρεις φανταστικές συνταγές με φράουλες.

Μπισκοτογλυκό με φράουλες
Ένα γευστικό και κυρίως δροσιστικό επιδόρπιο.

Υλικά:
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
2 φακελάκια ζελέ με γεύση φράουλα
2 ½ κ.σ. ζάχαρη
1 βανίλια
600 ml γάλα
20 φρέσκιες φράουλες
1 λίτρο νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
½ χυμό λεμόνι

Εκτέλεση: Ξεκινάμε πλένοντας και κόβοντας τις φράουλες σε μικρά κυβάκια. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη και χυμό από μισό λεμόνι. Τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε τα υλικά να πάνε παντού και τις αφήνουμε μέσα στο μπολ για περίπου 2 ώρες, ώστε να βγάλουν όλα τους τα υγρά.
Συνεχίζουμε τοποθετώντας στον πάτο ενός πυρέξ μια στρώση μπισκότων, αφού πρώτα έχουμε περάσει τη μια μόνο πλευρά τους μέσα σε λίγο γάλα. Από πάνω τους τοποθετούμε ακόμη μια στρώση μπισκότων, χωρίς να τη βουτήξουμε στο γάλα. Αφήνουμε το πυρέξ για λίγο στην άκρη και προχωράμε με την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε και ζεσταίνουμε το γάλα έκτος από 100 ml, τα οποία τα ρίχνουμε σε μπολ, όπου προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις το γάλα ζεσταθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει.

Μόλις γίνει σαν κρέμα, τη ρίχνουμε ζεστή πάνω από τα μπισκότα και καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να μην κάνει κρούστα. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς. Έπειτα, αφαιρούμε τη μεμβράνη, σουρώνουμε τις φράουλες και τις απλώνουμε πάνω στην κρέμα. Τον χυμό που θα μας δώσουν τον κρατάμε σε ποτήρι.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε 500 ml νερό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα φακελάκια του ζελέ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλλά 500 ml νερό και τον χυμό από τις φράουλες. Αφήνουμε το ζελέ να βράσει καλά. Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε λίγο. Αφού πήξει, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά, με τη βοήθεια μιας κουτάλας, το ρίχνουμε πάνω από τις φράουλες. Τοποθετούμε το πυρέξ στο ψυγείο για 5-6 ώρες, ώστε να κρυώσει καλά και απολαμβάνουμε το δροσερό μας γλυκό.

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις φράουλες με κεράσια (και αντίστοιχα και το ζελέ).

Μαρμελάδα φράουλα: Μια συνταγή μόνο με τρία υλικά!

Φτιάχνοντας μπόλικη μαρμελάδα φράουλα, θα χαίρεστε όλον τον χρόνο την πλούσια γεύση τους και δεν θα περιμένετε μέχρι την επόμενη άνοιξη για να τις απολαύσετε ξανά. Η μαρμελάδα που προτείνουμε φτιάχνεται τόσο εύκολα, που μπορεί να τη φτιάξει τέλεια ακόμη και κάποιος που δεν το πολυέχει με τη μαγειρική.

Υλικά για 4 περίπου βαζάκια:
1 κιλό φράουλες
800 γραμ. ζάχαρη
½ λεμόνι σε χυμό

Εκτέλεση: Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν μας ενδιαφέρει οι φράουλες να είναι σφιχτές. Μας κάνουν ακόμα κι αν είναι λίγο πατημένες. Ξεκινάμε πλένοντάς τες μία μία πολύ καλά και τοποθετώντας τες μέσα σε μεγάλο μπολ. Προσοχή: Δεν θέλουμε να μπει νερό μέσα τους κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Συνεχίζουμε, αφαιρώντας το κοτσάνι με τα χέρια μας ή με μαχαίρι. Έπειτα, τις αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις ζουλάμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για μία ώρα περίπου. Αυτή την ώρα της αναμονής, οι φράουλες θα τραβήξουν τη ζάχαρη και θα απελευθερώσουν τα υγρά τους. Όλη αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει ώστε να λιώσει πιο γρήγορα η ζάχαρη και να πήξει η μαρμελάδα.
Μόλις περάσει μία ώρα, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και μόλις το μείγμα πάρει βράση ξαφρίζουμε όσο μπορούμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Συνολικά βράζουμε για 25-30 λεπτά. Ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα, ώστε να παρακολουθούμε το βράσιμο. Όταν πλέον δούμε ότι πάνω στην κουτάλα «κολλάει» μια ελάχιστη συμπυκνωμένη μάζα, προσθέτουμε και τον χυμό λεμόνι και αφήνουμε το μείγμα να πάρει άλλη μια βράση, για 2 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε και πάλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα φράουλα να κρυώσει για 3-4 ώρες πριν τη μεταφέρουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια. Αφού κρυώσει, αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Καλοκαιρινό smoothie!
Έχετε όρεξη για κάτι δροσερό, είτε για πρωινό ρόφημα είτε για βραδινό ποτό (με λίγο αλκοόλ ‒προσοχή μόνο, μην το πιουν καταλάθος τα παιδιά); Φτιάξτε ένα φρουτένιο smoothie με βάση τη φράουλα!

Υλικά:
4 φράουλες
4 βατόμουρα
1 μπανάνα
Λίγο γάλα αμυγδάλου
Ποτό της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, αφού πρώτα κόψουμε την μπανάνα σε κομμάτια και πλύνουμε καλά τις φράουλες και τα βατόμουρα, και τα χτυπάμε. Μόλις πάρουν την επιθυμητή, παχύρρευστη υφή τοποθετούμε το μείγμα σε ποτήρι με παγάκια ή μοιράζουμε σε σφηνοπότηρα (αν χρησιμοποιήσαμε αλκοόλ).

Tip: Αφήνουμε 40 λεπτά στην κατάψυξη για πιο έντονη γεύση.

Η Μαρία Γριζά είναι από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού. Δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά και ιδιαίτερα στη σοκολάτα. Είναι επίσης συνδημιουργός των dish_makers! Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το  στο Instagram!

Leave a Reply