ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ;

67934261_10156627274980885_5247686682584547328_nΤο βλέπω και το ξαναβλέπω να αναπαράγεται αυτό στο fb ως κάτι πολύ περισπούδαστο και απορώ αλήθεια. Αν το σχολείο είναι μόνο για να μαθαίνουν τα παιδιά μαθηματικά, φυσική, χημεία κλπ τότε να τα πάρουμε στο σπίτι, να τους δώσουμε βοηθήματα να τα μάθουν. Απλά.

Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στη διαμόρφωση του ίδιου του ατόμου και πολίτη αυτής της κοινωνίας δεν είναι μέσα στις διεργασίες που συντελούνται αυτόματα στην ομάδα ενός σχολείου και αποτέλεσμα της στάσης και συμπεριφοράς και του ίδιου του παιδαγωγού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης;

Δηλαδή το σχολείο είναι μόνο για γνώση; Εντάξει τότε. Ας φέρουμε ρομπότ στις τάξεις και ας τους τα μάθουν αφού τα υπόλοιπα είναι μόνο δουλειά των γονιών. Και οι παιδαγωγοί δεν θα χρειάζονται έτσι.

Αλλά μάλλον θα είναι πιο εύκολο να «διδάσκεις» ύλη σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα από το να στέκεσαι επάνω από τον κάθε μαθητή και την ομάδα και να συνδιαμορφώνετε ανθρώπους και να αναπροσαρμόζετε μαζί τη μάθηση.

Όποτε ας ρίξουμε στους γονείς όλες τις ευθύνες. Βγαίνουν από μας. Λες και η οικογένεια και το σχολείο δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν έχουν το παιδί στο κέντρο. Άλλη δουλειά κάνει ο ένας και άλλη ο άλλος. Γιατί, όπως φαίνεται, κριτική σκέψη για το τι διαβάζουμε και αναπαράγουμε κάποιοι δεν έχουμε. Μάλλον θα την έκρυψαν καλά οι γνώσεις των μαθηματικών, της χημείας και της φυσικής.

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης. 

One Response

  1. P 14 Αυγούστου, 2019

Leave a Reply