Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο Πολυχώρος Μεταίχμιο διοργανώνει τη  Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ., ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο “Η διάχυση και η εξάπλωση του νεοναζισμού στο σχολείο, Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων”, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Οι εθνικοί μύθοι και οι χρόνιες παθογένειες της εκπαίδευσης διευκόλυναν την έλευση του νεοναζισμού στο πεδίο γνώσης και των ιδεών. Σκοπός των φορέων του ακροδεξιού αυταρχισμού είναι η ιδεολογική απολύμανση, ο έλεγχος της γνώσης, της πληροφορίας και της παραγόμενης νόησης. Εργαλείο τους είναι συχνά η επιβολή του φόβου και της βίας. Αυτό αφορά πρώτα τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συχνά καταγγέλλονται ως «μειωμένης εθνικής συνείδησης», συχνότερα μάλιστα οι καθηγητές Ιστορίας ή όσοι προσδίδουν αντιφασιστικό χαρακτήρα σε εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και το Πολυτεχνείο, αλλά και όσοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η διάχυση του νεοναζισμού στο σχολείο αφορά επίσης μαθητές και γονείς, άλλοτε ως αντικείμενα τρομοκράτησης και άλλοτε ως φορείς ή αντικείμενα προπαγάνδας ή στρατολόγησης.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις επιδόσεις του νεοναζιστικού μορφώματος σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, το πρόβλημα παραμένει: είναι η επίθεση των νεοναζιστών και ευρύτερα της ακροδεξιάς κατά του πολιτισμικού κεφαλαίου που συγκροτεί ό,τι οι ίδιοι θεωρούν «πολιτισμικό εκφυλισμό». Είναι η διά της βίας επιβολή ιδεολογικής τρομοκρατίας και αυτολογοκρισίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με δεδομένα τα παραπάνω, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, να προτείνουν και να επεξεργαστούν από κοινού στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.

afisa_neonazismos_195

Εισηγητές:
Βαγγέλης ΚαραμανωλάκηςΕπίκουρος Καθηγητής Θεωρίας της Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός-Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Βασιλική Σακκά, Ιστορικός-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων 
Συντονίζει και παρεμβαίνει η δημοσιογράφος Θάλεια Καραμολέγκου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ). Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Leave a Reply