Spread the purple love: Μία δράση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου

Spread the purple loveΗ 17η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Στην Ελλάδα το 11,6%, λίγο παραπάνω δηλαδή από 1 στα 10 παιδιά, των βρεφών γεννιούνται πρόωρα. Για τους περισσότερους γονείς η προωρότητα δεν ήταν γραμμένη μέσα στο σενάριο του επεισοδίου «Εγκυμοσύνη» και πάντα τους βρίσκει ξαφνιασμένους, τρομαγμένους και συχνά με ένα παγωμένο συναίσθημα, που έρχεται «αναγκαστικά» να καλύψει τα υπόλοιπα, καθώς «τώρα» προέχει η επιβίωση. Αν έχεις το βίωμα του πρόωρου τοκετού γραμμένο στη δική σου προσωπική ιστορία μπορείς να συμμετέχεις στην καμπάνια «Spread the purple love», μία ιδέα του Prematurity stories σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της «Prema Study: Οι πρώτοι 12 μήνες μετά τον πρόωρο τοκετό». Πληροφορίες θα βρεις στο τέλος του άρθρου. Αν είσαι μαμά που γέννησε πρόωρα μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, μπορείς να λάβεις μέρος στην έρευνα Prema Study πατώντας εδώ.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς πριν γεννηθεί το πρόωρο μωρό τους

Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για γονείς που μόλις τους ανακοινώθηκε ένας πρόωρος τοκετός, όπως τον σύνταξε βιωματικά η Ελένη από το @prematuritystories.

  1. Η θερμοκοιτίδα είναι εντατική: Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) παρέχει υψηλό επίπεδο νοσηλείας στα πρόωρα μωρά. Στη μονάδα φιλοξενούνται και παρακολουθούνται νεογνά ώστε να προσαρμοστεί το αναπνευστικό, πεπτικό, κυκλοφοριακό και θερμορυθμιστικό τους σύστημα.
  1. Το μωρό σου θα είναι υγιές: Τα περισσότερα πρόωρα νεογνά θα ξεπεράσουν κάθε πρόβλημα που θα προκύψει. Τα ποσοστά επιβίωσης και υγιούς εξέλιξης, ακόμα και των πολύ πρόωρων νεογνών, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της προγεννητικής παρακολούθησης και της σημαντικής εξέλιξης στη φροντίδα που παρέχουν οι Μ.Ε.Ν.Ν.
  1. Είναι υποχρέωση των γιατρών να σε ενημερώνουν εκτενώς: Οι γονείς μπορούν να επισκέπτονται τα νοσηλευόμενα νεογνά τους και να ενημερώνονται από τους νεογνολόγους τις ώρες του επισκεπτηρίου. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν τηλεφωνικά ΟΠΟΤΕ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ (συμβουλευτείτε πάντοτε τη γραμματεία του εκάστοτε τμήματος νοσηλείας για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα του επισκεπτηρίου, καθώς το πρωτόκολλο πιθανώς να διαφέρει).
  1. Είναι δικαίωμά σου να έχεις επαφή με το μωρό: Όσο το μωρό νοσηλεύεται, μπορείς να το αγγίξεις μέσα στη θερμοκοιτίδα, να το κρατήσεις αγκαλιά (μέθοδος kangaroo care), να του μιλήσεις, να του τραγουδήσεις, να θηλάσεις, να το ταΐσεις, να το βγάλεις φωτογραφία. Είσαι η Μαμά του. Είσαι ο Μπαμπάς του.
  1. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνος: Η συναισθηματική διαχείριση όλων των έντονων συναισθημάτων της προωρότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων. To οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχική υγεία των γονέων. Η υποστήριξη επίσης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το γεγονός με περισσότερη ψυχραιμία. Ζήτησε βοήθεια σε ό,τι χρειαστείς. Είμαστε δίπλα σου.

17 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – Spread the purple love

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, στέλνουμε μοβ καρδούλες…
💜 Σε όλα τα πρόωρα μωρά μέσα στις θερμοκοιτίδες
💜 Σε όλα τα πρόωρα μωρά που κρατάμε στην αγκαλιά μας
💜 Σε όλα τα πρόωρα μωρά που έφυγαν βιαστικά.

Μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην καμπάνια Spread the purple love, ανεβάζοντας μία φωτογραφία στα social media που έχεις συνδέσει με τη δική σου εμπειρία προωρότητας, προσθέτοντας μία μοβ καρδούλα είτε επάνω στη φωτογραφία, είτε στο συνοδευτικό κείμενο. Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις το hashtag #prematuritystories για να αναδημοσιευτεί η φωτογραφία σου και να διαδοθεί η ενημερότητα και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα του πρόωρου τοκετού.

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες στα social media:
Prematurity stories Facebook Instagram
Prema Study Facebook Instagram

One Response

  1. Διδώ Γεωργουλα 14 Νοεμβρίου, 2023

Leave a Reply