ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΟΠΤΡΑ “ΑΝ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ”

Αν ερχόσουν στη ΓηΜόλις ανοίξεις το πρώτο σαλόνι του βιβλίου, συναντάς έναν κατακόκκινο ήλιο που σκορπάει τις φλογερές του ακτίνες στον ουρανό και -πάνω σε έναν λόφο- ένα σπίτι με κατακόκκινη στέγη. Από ένα παράθυρο φεύγει προς τον ουρανό μια λευκή κορδέλα. Μα πού πάει, άραγε; Καθώς ξετυλίγεται, στο επόμενο σαλόνι, η λευκή κορδέλα γεμίζει με παιδικές ζωγραφιές: Πουλιά, λουλούδια, ψάρια, διαστημόπλοια, σχήματα, ήλιοι, τέρατα, καρδιές και μια φράση: Αν ερχόσουν στη Γη… Ποιος μιλάει; Και σε ποιον απευθύνεται. Όταν γυρίσετε σελίδα, ακολουθώντας πάντοτε την κορδέλα με τα σχέδια, θα πάρετε την απάντησή σας, Μιλάει ένα αγόρι, που –ξαπλωμένο στο κρεβάτι του παιδικού του δωματίου, κρατώντας σφιχτά τις μπογιές του– κοιτάζει τον ουρανό και απευθύνεται σε έναν επισκέπτη από το διάστημα.

Αν ερχόσουν στη Γη, αγαπητέ επισκέπτη, θα ήθελα να ξέρεις ότι… Το παιδί αρχίζει μια γοητευτική, πολύχρωμη ξενάγηση στη Γη. Ποια είναι η τοποθεσία της στο διάστημα, ποια είναι τα χρώματά της και τι σημαίνει το καθένα, πού ζουν οι άνθρωποι και πώς είναι τα σπίτια τους… Ακόμα, ποιες είναι οι οικογένειές τους, πώς είναι τα σώματά τους, τι σκέφτονται και τι αισθάνονται, αλλά και τι φορούν. Έπειτα, πώς είναι ο καιρός στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας, πού και πώς ταξιδεύουμε, πώς μορφωνόμαστε, τι φοράμε, πού εργαζόμαστε, ποια είναι τα χόμπι μας, τι και πώς τρώμε, πώς ξεδιψάμε… Στη συνέχεια, η θάλασσα, που τον νερό της δεν πίνεται, μα είναι γεμάτη υπέροχα πλάσματα, όπως υπέροχα είναι και τα πλάσματα που ζουν στη στεριά, μα κι αυτά που πετούν στον ουρανό. Μετά, έρχεται η μουσική, με το τραγούδι και τα πολλά όργανα που την παράγουν, αλλά και οι εκατοντάδες γλώσσες και διάλεκτοι, κώδικες επικοινωνίας που υπάρχουν ακόμα και για όσους δεν μιλούν, δεν ακούν ή δεν βλέπουν, τα χρώματα, τα σχήματα, τα πράγματα, φυσικά και τεχνητά, μεγάλα και μικρά, ορατά και αόρατα, οι ασθένειες, οι τραυματισμοί, οι πόλεμοι, η αλληλεγγύη, οι πραγματικές και οι φανταστικές ιστορίες, όσα γνωρίζουμε και όσα δεν γνωρίζουμε.

Αν ερχόσουν στη Γη, συνεχίζει το αγόρι, θα μπορούσες να μείνεις στο δωμάτιό μου. Κλείνει την επιστολή του, γιατί μια επιστολή πάνω σε μια κορδέλα είναι όλο το παραμύθι, υπογράφοντας. Λέγεται Κουίν και είναι ο πιο φανταστικός ξεναγός που έχω συναντήσει! Α, βάζει κι ένα υστερόγραφο. Ζητάει κι εκείνος τις πληροφορίες του σχετικά με τον εξωγήινο. Κάπως τον έχει κατά νου, και αυτός και οι φίλοι του, μα θέλει περισσότερες πληροφορίες. Πώς να είναι,  Κι η κορδέλα, στο τελευταίο σαλόνι, ξετυλίγεται μέχρι έναν ιπτάμενο δίσκο. Εκεί όπου ζει το πλάσμα που σίγουρα θα έρθει στη Γη, μετά τα όσα του είπε το αγόρι.

Η μαγεία του κειμένου και της εικονογράφησης της Sophie Blackall δεν περιγράφεται μέσα σε ένα άρθρο… Αυτό που βγαίνει μέσα από το βιβλίο, με έναν τρόπο που μου είναι φύσει αδύνατον να σας μεταφέρω αυτούσιο, είναι η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία που κάνουν τις ανθρώπινες ζωές τόσο ενδιαφέρουσες. Καθώς ο αναγνώστης γυρνάει τις σελίδες του, βουτάει μέσα σε ένα μαγικό σύμπαν που τους περιλαμβάνει όλους, ανεξάρτητα από το πού μένουν, πώς είναι, τι ηλικία έχουν, τι δουλειά κάνουν… Μικροί και μεγάλοι, λευκοί και μη λευκοί, άντρες και γυναίκες, πλούσιοι και φτωχοί, τυχεροί και άτυχοι, υγιείς και ασθενείς, χαρούμενοι και θλιμμένοι, 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι μοιραζόμαστε έναν θαυμαστό πλανήτη. Μπορεί όσο ζούμε, να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η Γη μάς χωράει όλους.  Ναι, η πολυπολιτισμική Γη είναι το σπίτι όλων μας, όποιοι κι αν είμαστε, όπου και όπως κι αν ζούμε. Οπότε θα πρέπει να τη φροντίζουμε, όπως και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον… Η δημιουργός γράφει έναν ιδιόμορφο ταξιδιωτικό οδηγό-ύμνο στην ομορφιά της ύπαρξής μας, τοποθετώντας μας μέσα στο άπειρο σύμπαν, απέναντι –ή μάλλον δίπλα– σε κάποιο άγνωστο ον, που θεωρητικά δεν μας γνωρίζει καθόλου. Ποιος να φανταζόταν πως ένα παιδικό γράμμα σε έναν εξωγήινο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο θα γινόταν η αφορμή για τόσες συζητήσεις…

Αν ερχόσουν στη ΓηΤο βιβλίο «Αν ερχόσουν στη Γη», της Sophie Blackall, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών. Αλλά συμπυκνώνει μια βαθιά σοφία που δεν έχει ηλικία… Να μην πω για τη συγκίνηση που προκαλεί το επίμετρο της συγγραφέα. Ας γίνει η αφορμή να γίνουμε όλοι μας λίγο καλύτεροι. Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ. Το «Αν ερχόσουν στη Γη» συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα βιβλία του 2020 σύμφωνα με το περιοδικό Time, ενώ έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο για το 2020 από το Publishers Weekly.

Leave a Reply