ΠΕΣ ΜΑΣ, ΠΑΠΠΟΥ… ΠΩΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ. Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ!

Πες μας, παππού... Πώς πήγαμε στο φεγγάριΑπό μικρή θυμάμαι τη μαμά μου να μου αφηγείται την ημέρα της πρώτης προσελήνωσης, στις 20 Ιουλίου του 1969. Δεν την ξεχνούσε ποτέ, γιατί τύγχανε να έχει τα γενέθλιά της! Και για να τα γιορτάσει με την αίγλη που απαιτούσε η συγκεκριμένη ημέρα, η μέρα που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, ο παππούς και η γιαγιά δεν είχαν οργανώσει για τη μοναχοκόρη τους το καθιερωμένο καλοκαιρινό γλέντι κατ’ οίκον, αλλά είχαν κανονίσει ένα mini event στο σπίτι κάποιων φίλων που είχαν -άκουσον άκουσον- τηλεόραση [στο σπίτι τους μπήκε κάνα δυο χρόνια μετά η πρώτη ασπρόμαυρη οθόνη]. Κι έσβηνε, λοιπόν, τα κεράκια της βλέποντας τον Νιλ Άρμστρονγκ να κάνει το μικρό βήμα για τον άνθρωπο, το μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα κι αν τη ρωτήσεις ακόμα και σήμερα, 51 χρόνια μετά, αυτά είναι τα γενέθλια που θυμάται πιο έντονα από όλα όσα έχει γιορτάσει. Το στόρι αυτό, το έχει φυσικά αφηγηθεί πολλάκις και στα εγγόνια της. Αλλά το “Πες μας, γιαγιά… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι;” των δικών μου παιδιών δεν μπορεί να συγκριθεί με το “Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι” των εγγονιών του Διονύση Π. Σιμόπουλου. Γιατί ο τελευταίος έχει μάλλον πολλά περισσότερα να θυμηθεί και να αφηγηθεί από ένα πάρτι γενεθλίων σε ξένο σπίτι, μπροστά σε μια τηλεόραση. Απόδειξη, έγραψε και βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.  Είστε έτοιμοι/ες για μια διαστημική περιπέτεια; 5 4 3 2 1… ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ!

Η ιστορία της διαστημικής περιπέτειας

Αν δεν γνωρίζετε, που δεν το νομίζω, τον Διονύση Π. Σιμόπουλο, σας ενημερώνω πως πρόκειται για τον πιο γνωστό και έγκυρο Έλληνα αστροφυσικό, επίτιμο διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου. Θα τον συναντήσετε ήδη από την πρώτη σελίδα του βιβλίου, εικονογραφημένο από την Ουρανία Λυμπεροπούλου, να υποδέχεται στο σαλόνι του τα δυο του -φανταστικά- εγγόνια, τον Πέτρο και τη Χαρά, που μόλις έχουν επιστρέψει από το σχολείο. Οι μικροί μαθητές έχουν έρθει έτοιμοι να μάθουν τα πάντα για την 20η Ιουλίου 1969. Και ευτυχώς έχουν τον κατάλληλο άνθρωπο να τους δώσει όλες τις πληροφορίες που ζητούν.

“Αλήθεια, παππού, τη θυμάσαι αυτή τη μέρα;” ρωτούν τα παιδιά με ενθουσιασμό.

“Μα και βέβαια”, απαντάει ο παππούς. “Ήταν η μέρα που πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο γίναμε μάρτυρες ενός κατορθώματος που ως τότε το θεωρούσαμε αδύνατο. Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια δυο συνανθρώπους μας να περπατούν στην επιφάνεια της Σελήνης!”

Με απλό και κατανοητό τρόπο, ο παππούς βοηθάει τα εγγόνια του και κάθε συνομήλικο των εγγονιών του να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος: την εξέλιξη των πτητικών μηχανών, τις διαστημικές αποστολές, τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη, την ομορφιά του φυσικού δορυφόρου της Γης και τον μελλοντικό αποικισμό του, μέσα από ένα απολαυστικό εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων, που πλαισιώνεται από ζωηρή, ευχάριστη εικονογράφηση και φωτογραφικό υλικό.

Από τη Γη στη Σελήνη

Η συναρπαστική αφήγηση του Σιμόπουλου ξεκινάει από τη Μυθολογία, από τότε που ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να πετάξει και φαντάστηκε τα διαστημικά του ταξίδια (π.χ. Δαίδαλος και Ίκαρος), συνεχίζει στην Αρχαιότητα και στα πρώτα λογοτεχνικά έργα επιστημονικής φαντασίας (π.χ. Λουκιανός), έπειτα φτάνει στον Μεσαίωνα, όταν το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τα διαστημικά ταξίδια φουντώνει χάρη στις ανακαλύψεις σπουδαίων αστρονόμων (π.χ. Κοπέρνικος, Κέπλερ, Γαλιλαίος), επεκτείνεται μέχρι τον 18ο και τον 19ο αιώνα, μαζί με τις αφηγήσεις επιστημονικής φαντασίας και φτάνει ως τον 20ο αιώνα, με τη ραγδαία ανάπτυξη των επιστημών της τεχνολογίας και το ξεκίνημα της διαστημικής εποχής, ως την περίοδο δηλαδή που πολλά από όσα είχαν φανταστεί μέχρι τότε οι άνθρωποι ήταν έτοιμα να γίνουν πραγματικότητα.

Η επιστήμη

Ο Σιμόπουλος αναφέρεται αναλυτικά στους νόμους της Φυσικής και στις εφευρέσεις με τις οποίες ο άνθρωπος προσπαθούσε ανέκαθεν να φτάσει στ’ αστέρια, στους πρωτοπόρους επιστήμονες που έβαλαν τα θεμέλια των διαστημικών πτήσεων, στον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό και στα επιτεύγματα Σοβιετικών κοσμοναυτών και Αμερικανών αστροναυτών και στην εξερεύνηση της Σελήνης με όλα τα προγράμματα “Απόλλων” [πριν, αλλά και μετά το περίφημο Απόλλων 11, το οποίο έχει βέβαια την πρωτοκαθεδρία με μια εικαστική έκπληξη]. Επιπλέον, δίνει στους μικρούς αναγνώστες δεκάδες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Σελήνη που προέκυψαν μέσα από τις επιστημονικές έρευνες: Για τη δημιουργία της, τις “θάλασσές” της, τους κρατήρες της και την εξέλιξή της, ενώ εξετάζει και το τι μπορεί και πρέπει να γίνει στο μέλλον.

Θα ζήσουμε άραγε ποτέ στο Φεγγάρι; 

Ο Σιμόπουλος εξηγεί στα παιδιά το πόσο δύσκολος είναι ο εποικισμός της Σελήνης, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει τις προτάσεις που υπάρχουν από τους επιστήμονες για τη δημιουργία μιας πιθανής σεληνιακής αποικίας, είτε ως τουριστικού προορισμού, είτε ως επιστημονικής βάσης.

Συμπληρωματικά

Το βιβλίο περιέχει παράρτημα με έναν σωρό συμπληρωματικές πληροφορίες για τις διαστημικές αποστολές, μια σειρά από αστροναυτικά trivia, παιχνίδια, κουίζ και γλωσσάρι. Για τους λάτρεις και γνώστες της τεχνολογίας, σε πολλές σελίδες υπάρχουν QR codes με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο.

Το βιβλίο του Διονύση Π. Σιμόπουλου “Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εντωμεταξύ, ετοιμάζεται και το δεύτερο βιβλίο της σειράς “Πες μας, παππού…” με τίτλο “Πώς γεννιούνται τ’ άστρα”.

Leave a Reply