Θυμάστε την πρώτη φορά που αισθανθήκατε ερωτευμένη/ος; Το σφίξιμο στο στομάχι και την αδυναμία να διώξετε από τη σκέψη σας το πρόσωπό του/της; Την εξιδανίκευση, την τεράστια σημασία που είχε οτιδήποτε έλεγε ή έκανε και την ονειροπόληση με σενάρια που κατέληγαν με τον εαυτό σας και εκείνον/η να χάνεστε στο ηλιοβασίλεμα; Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, από τα πρώτα μας ερωτικά σκιρτήματα. Μάθαμε, δυναμώσαμε, ωριμάσαμε, αγαπήσαμε, χωρίσαμε, κατανοήσαμε, την ξαναπατήσαμε…
Και τώρα ήρθαν τα δύσκολα: πρέπει να τα ζήσουμε όλα αυτά ξανά, μόνο που τώρα θα είμαστε θεατές και στη βασική ιστορία θα πρωταγωνιστούν τα παιδιά μας! Τα παιδιά μας, που θέλουμε να μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις απογοητεύσεις και τις αγωνίες τους. Τα παιδιά μας, που αγωνιούμε να είναι ασφαλή, να μην παρασυρθούν σε κάποια περιπέτεια που θα τα τραυματίσει, να έχουν όμορφες και θετικές εμπειρίες στις πρώτες τους προσπάθειες ν’ αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Πώς θα τα καταφέρουμε όλα αυτά;
Το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνουμε, όσο γίνεται, κοντά στο παιδί σε αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή του αλλά και στη δική μας. Δείτε κάποιες βασικές συμβουλές και κατευθύνσεις που ετοιμάσαμε για εσάς… Ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες!
Να θυμάστε ότι η ερωτική έλξη είναι κομμάτι της διαδικασίας ωρίμασης του ατόμου. Πρέπει να την αποδεχτούμε ως φυσιολογική εξέλιξη στην ανάπτυξη του παιδιού και όχι σαν κάτι τρομερό που συμβαίνει στην οικογένεια μας.
Επενδύστε στη σχέση σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ζεστή σχέση εμπιστοσύνης, αποδοχής και αγάπης με το παιδί. Έτσι, συμβάλλετε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του και προσφέρετε ένα μοντέλο σχέσης με θετικά χαρακτηριστικά που το παιδί θα αναζητήσει και στις σχέσεις του εκτός της οικογένειας.
Συζητήστε με το παιδί σας θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης νωρίς. Στην εποχή μας, οι πληροφορίες είναι εύκολα προσβάσιμες και το παιδί θα αναζητήσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα του κάπου αλλού, αν δεν είστε εσείς διαθέσιμοι να τα απαντήσετε! Απαντήστε, λοιπόν, με ειλικρίνεια και απλά λόγια, όσο δύσκολο κι αν είναι το ερώτημα.
Μη διστάσετε να «εκτεθείτε». Μοιραστείτε με το παιδί δικές σας ιστορίες της εφηβείας, αστείες, διδακτικές, άτακτες, τρομακτικές… Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι δεν γεννηθήκατε μαμά ή μπαμπάς, αλλά έχετε περάσει και εσείς από την ίδια διαδικασία και μάλιστα σε μια πιο συντηρητική εποχή!
Μιλήστε, με κάθε ευκαιρία, για σχετικά και ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα. Μιλήστε στο παιδί για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, την πίεση των συνομηλίκων και τον ρόλο που μπορεί να παίζει στην εφηβεία, τον αλληλοσεβασμό που πρέπει να χαρακτηρίζει μια σχέση (φιλική ή ερωτική), τον αυτοσεβασμό, τις προσωπικές αξίες κ.λπ.
Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα του παιδιού. Κάντε ξεκάθαρο ότι είστε πάντα εκεί για να ακούσετε και ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα θέματα, αλλά μην προσπαθείτε να μπείτε στον ρόλο του/της κολλητού/της. Κάποια πράγματα τα παιδιά δεν θέλουν να τα μοιραστούν μαζί μας!
Αποφύγετε τις συγκρούσεις. Ο στόχος μας κατά την εφηβεία είναι να διατηρήσουμε, όσο γίνεται, τη σύνδεση μας με το παιδί. Όσο συγκρουόμαστε μαζί του, τόσο αυτό θα στρέφεται για υποστήριξη στις άλλες σχέσεις του (φιλικές ή ερωτικές).
Μην κατακρίνετε τις επιλογές του παιδιού. Όσο κι αν δεν σας αρέσει η καινούρια φίλη ή ο μυστικός έρωτας του παιδιού, μην μπείτε στον πειρασμό να κατακρίνετε. Παραμείνετε τουλάχιστον ουδέτεροι και μην προχωρήσετε σε απαγορεύσεις αν δεν προκύψουν σημαντικοί λόγοι.
Θέστε γενικούς κανόνες που θα διατηρήσουν ένα βασικό επίπεδο ελέγχου και προστασίας. Μην αλλάζετε τους κανόνες ανάλογα με το αν εγκρίνετε ή όχι τον/τη φίλο/η ή τον/τη σύντροφο του εφήβου. Συζητήστε και θέστε ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται ο/η έφηβος/η (ωράριο εξόδων, χρήση υπολογιστή, δυνατότητα διανυκτέρευσης σε φίλους, υποχρεώσεις κ.λπ.) για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια και την ομαλή, σταδιακή αυτονόμηση του.
Η Νικολέττα Γεωργίου είναι πτυχιούχος Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας και δημιουργός των παιδικών & εφηβικών ημερολογίων προσωπικής ανάπτυξης και θετικής σκέψης με τίτλο “Το κυνήγι της Ευτυχίας”. www.earlylifenotes.gr