Πόσοι από εμάς έχουμε βρεθεί στη θέση να διαβάζουμε μια συνταγή, να βλέπουμε τη φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος της, αλλά να μας δυσκολεύει η παρασκευή της; Πώς μαθητές ενός δημόσιου ειδικού σχολείου μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για μια διαφορετική παρουσίαση και ευκολότερη πρόσληψη της κάθε συνταγής; Χρησιμοποιώντας, απλά, καθημερινά υλικά, μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση και χωρίς ζυγαριά, ο Γιώργος Ευγενειάδης, τεχνολόγος τροφίμων και καθηγητής στη δημόσια ειδική εκπαίδευση καθώς και στην κατάρτιση ενηλίκων, στα βιβλία του Απλά και διαφορετικά, καταλήγει στο τελικό αποτέλεσμα εύγευστα και σπιτικά, δίνοντας στις συνταγές μια άλλη διάσταση. Η συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με βρώμη και μέλι, που ακολουθεί, υπάρχει σε σκίτσα και βήματα στο Απλά και Διαφορετικά-Bullet Journal.
Πρόκειται για ένα ημερολόγιο μιας απλής και διαφορετικής ζωής, της ζωής μέσα από ερεθίσματα μαθητών ενός ειδικού δημοσίου σχολείου. Η φιλοσοφία του, απλή και αυθόρμητη, μαθητική και σχολική, σαν τα σχολικά τετράδιά μας! Η δημιουργία του, μοναδική και ρεαλιστική, όπως πρέπει να είναι η ζωή μας! Θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε τον χρόνο μας. Να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Να μαγειρέψουμε σπίτι με τους φίλους και την οικογένειά μας. Να χαλαρώσουμε χρωματίζοντας τα σκίτσα ή ζωγραφίζοντας τα δικά μας. Να γράψουμε στόχους για το μέλλον. Να ακολουθήσουμε tips ζωής. Να στείλουμε κάρτες σε φίλους ή και στον εαυτό μας. Είναι το ημερολόγιο της ζωής μας. Γιατί, η απλότητα και διαφορετικότητα μάς κάνουν ξεχωριστούς!
Γνωρίστε τη δουλειά του Γιώργου Ευγενειάδη και δημιουργήστε εύκολα και γρήγορα νοστιμιές, μαζί με τα παιδιά σας. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει τις συνταγές του, σε συνδυασμό με τα υπέροχα σκίτσα της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη, που συνοδεύουν κάθε βήμα της συνταγής, διευκολύνει τους ενήλικους και διδάσκει τους μικρούς μάγειρες και ζαχαροπλάστες να μάθουν να δημιουργούν… απλά και διαφορετικά!
Πασχαλινά κουλουράκια με βρώμη και μέλι (60 τεμάχια)
ΥΛΙΚΑ:
5,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες χρήσεις
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης σε σκόνη (την κάνουμε στο μούλτι)
4 αβγά (για τη ζύμη)
1 φλιτζάνι μέλι
1 πακέτο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (250 gr)
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
μισό κουταλάκι αλάτι
2 κάψουλες βανίλιας
1 αβγό και μισό φλιτζάνι νερό (για επάλειψη)
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (για επάλειψη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ βάζω το βούτυρο και χτυπάω με το μίξερ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
Ρίχνω τα αβγά, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και χτυπάω 1 λεπτό ακόμη.
Ρίχνω το αλεύρι (εκτός από το μισό φλιτζάνι), τη βρώμη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και ανακατεύω μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Το μισό φλιτζάνι αλεύρι το ρίχνω λίγο λίγο, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθω κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας.
Τοποθετώ τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύω το αβγό με το νερό και τον κουρκουμά.
Αλείφω με ένα πινέλο σιλικόνης τα κουλουράκια με το μείγμα επάλειψης του αβγού.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Tip: Μπορούμε αντί για βρώμη να χρησιμοποιήσουμε μόνο αλεύρι, στην ίδια ποσότητα.
Διαβάστε: Γιώργος Ευγενειάδης, Απλά και Διαφορετικά και Απλά και Διαφορετικά. Bullet Journal, Εκδόσεις Υδροπλάνο, εικονογράφηση: Δέσποινα Παπαχριστούδη