Πάμε διακοπές με παιδιά; H Καρολίνα Μανέτα είναι στο πλευρό μας

Πάμε διακοπές με παιδιάΓράφω αυτό το κείμενο με βαθιά συγκίνηση, γιατί η «υπεύθυνη» πίσω από την ομάδα «Πάμε διακοπές με παιδιά», για την οποία θα μιλήσουμε ενόψει καλοκαιριού, είναι μια παλιά μου φοιτήτρια. Μια από τις καλύτερες φοιτήτριες που πέρασαν από τα χέρια μου. Ένα από τα πιο αγαπημένα «παιδιά» μου, γιατί πάντα τα πρώτα «παιδιά» μου θα είναι οι φοιτητές μου, ακόμα και εκείνοι με τους οποίους δεν έχουμε μεγάλη ηλικιακή διαφορά (σημειώνω ότι ξεκίνησα να διδάσκω Επικοινωνία και Media μόλις στα 22 μου. Να μη θεωρηθώ τίποτα υπερήλιξ…) Αγαπημένοι μου αναγνώστες, να σας συστήσω, αν δεν την ξέρετε ήδη, την Καρολίνα Μανέτα, δημοσιογράφο-ρεπόρτερ, όπως αναφέρουν οι τίτλοι σπουδών της, μα και διάφορα άλλα, που θα δούμε στην πορεία.

Όταν αποφοίτησε από τη σχολή, η Καρολίνα ξεκίνησε να αρθρογραφεί, όμως επέλεξε να σταματήσει πριν από δέκα χρόνια, όταν παντρεύτηκε τον Μάριο και γέννησε τον πρώτο τους γιο, γιατί ο χώρος είναι ιδιαίτερα σκληρός για μια νέα μαμά. Πέντε χρόνια μετά γέννησε και τον δεύτερο γιο τους και πλέον εργάζεται σε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλλιθέα.

Ας ανοίξω εδώ μια παρένθεση: Γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Αθήνα, από γονείς Αθηναίους, η Καρολίνα και ο αδελφός της έκαναν διακοπές κάθε χρόνο σε διαφορετικό προορισμό, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν μια… μόνιμη επιθυμία για ταξίδια. Ο ερχομός των παιδιών της δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να σταματήσει να ταξιδεύει. Απλώς προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και ξεκίνησε να αναζητά, συχνά στο Facebook, ιδέες για οικογενειακές διακοπές, μια νέα πρόκληση σε σχέση με τις διακοπές που έκαναν με τον Μάριο ως ζευγάρι χωρίς υποχρεώσεις. Τότε διαπίστωσε πως δεν υπήρχε καμία ελληνική ομάδα με αποκλειστική θεματολογία τις εκδρομές και τις διακοπές με τα παιδιά.

Καρολίνα Μανέτα

Και εγένετο… ομάδα

Τότε ξύπνησε το δημοσιογραφικό της δαιμόνιο! Τον Νοέμβριο του 2019, η Καρολίνα δημιούργησε την ομάδα «Πάμε Διακοπές με Παιδιά», με σκοπό να παρέχει στους γονείς τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια ομάδα που, μέσα από τις προτάσεις και τις εμπειρίες των μελών της, θα τα κατευθύνει στους κατάλληλους προορισμούς για τις οικογένειές μας. Λίγο αργότερα, η ομάδα πλαισιώθηκε από τις αντίστοιχες σελίδες σε Facebook και Instagram. Πλέον, έχει και Tik Tok, ωστόσο η Καρολίνα δεν κρύβει πως ακόμα δεν το κατέχει ιδιαίτερα! Η ομάδα του Facebook, σε μόλις τριάμισι έτη λειτουργίας, μετρά σχεδόν 75.000 μέλη. Το Instagram έχει 14.000 followers, ενώ η σελίδα του Facebook 15.000 ακόλουθους. Και στα τρία οι τάσεις είναι αυξητικές.

Τη ρωτώ, λοιπόν, αν φανταζόταν αυτή την ανταπόκριση και πού αποδίδει την επιτυχία της: «Αν αναλογιστούμε για πόσες οικογένειες μιλάμε, σε καμία περίπτωση δεν το φανταζόμουν και αισθάνομαι ευγνώμων για την υποστήριξη του κόσμου. Γνώριζα πως η θεματολογία της ομάδας την καθιστούσε μοναδική, όμως δεν περίμενα ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα προσέλκυε το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων. Η συλλογική προσπάθεια, τόσο της διαχείρισης όσο και των μελών, την έχει αναδείξει στην πρώτη ομάδα διακοπών για οικογένειες. Όπως συνηθίζω να αναφέρω συχνά, η ομάδα έφτασε ψηλά χάρη στα μέλη της!» χαμογελά.

«Ο γονέας που επιθυμεί να γίνει μέλος αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για μια ομάδα εξειδικευμένη. Έπειτα, η αξιοπιστία της την κάνει να ξεχωρίζει! Στοχευμένη θεματολογία με συγκεκριμένο κοινό, με τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους στόχους και την ίδια επιθυμία. Να “χτίσουμε” αναμνήσεις για τα παιδιά μας! Οι γονείς που θα μπουν ξέρουν πως θα βρουν αυτό που αναζητούν. Είναι σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης λόγω των πληροφοριών που παραθέτουν τα ίδια μας τα μέλη», συμπληρώνει.

Ένας ακόμη λόγος που έχει συμβάλει στην απήχησή της είναι το ότι η Καρολίνα προσπαθεί διαρκώς να εξασφαλίζει προνομιακές τιμές και διαγωνισμούς, αποκλειστικά για τα μέλη. «Οι διαγωνισμοί σχετίζονται με την θεματολογία μας, οπότε κάθε μήνα χαρίζουμε πολλές δωρεάν διαμονές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό μέσα από το Facebook και το Instagram. Η επιτυχία στο κομμάτι αυτό οφείλεται στην ειλικρίνεια και στην προσπάθεια που καταβάλλω. Αναγνωρίζεται από μέλη και δωροθέτες, με αποτέλεσμα να προσκαλούν φίλους, να συζητούν για την ομάδα με άλλους γονείς, να την προτείνουν, γιατί γνωρίζουν πως πράγματι θα επωφεληθούν! Εκτιμούν ότι το περιεχόμενό της έχει ως στόχο το όφελος των μελών και όχι προσωπικό μου όφελος ή προβολή», υπογραμμίζει. Πράγματι, η Καρολίνα και οι συνεργάτες της δεν κερδίζουν χρήματα. Όλο αυτό είναι χτισμένο πάνω στην αγάπη και στο μεράκι της για τη δημοσιογραφία και τα ταξίδια.

Η διαχείριση και τα προβλήματα  

Η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης ομάδας είναι δύσκολη και απαιτητική και, με τη ραγδαία αύξηση των μελών, η Καρολίνα σύντομα χρειάστηκε συν-διαχειριστές και συντονιστές. «Αρχικά ήταν άτομα της οικογένειάς μου και του φιλικού μου περιβάλλοντος και στη συνέχεια προστέθηκαν δύο πολύ ενεργά μέλη της ομάδας. Αρχικά δεν τα γνώριζα προσωπικά, όμως πλέον διατηρούμε φιλικές σχέσεις», εξηγεί.

«Όταν είσαι στη διαχείριση, πρέπει να κρατάς ισορροπίες, να είσαι δίκαιος, να είσαι διαθέσιμος 24/7, ενώ κάποιες φορές καλείσαι να γίνεις αυστηρός, προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις και διαπληκτισμοί, που μπορεί να ξεφύγουν από το πλαίσιο ενός υγιούς αντιλόγου. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται και να ακολουθούνται από όλους μας. Σε αυτό είμαστε τυπικοί, ώστε να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία στην ομάδα. Βέβαια, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, τις οποίες εξετάζουμε προκειμένου να εξυπηρετήσουμε κάποιο μέλος αν κριθεί απαραίτητο. Ευτυχώς, προς τιμήν όλων των μελών, δεν παρατηρούνται ακραία περιστατικά, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα, τα οποία επιλύονται κατευθείαν. Γενικότερα, διατηρείται ένα επίπεδο, κάτι που δεν συνηθίζεται στα Social Media. Αφενός σέβονται την προσπάθεια που καταβάλλουμε, αφετέρου κατανοούν ότι είμαστε όλοι μέλη για έναν κοινό σκοπό. Το βασικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν καθημερινά είναι ότι δεν διαβάζουν όλοι τους κανόνες και τις αναρτήσεις μας, παρότι φροντίζουμε να το επισημαίνουμε συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων, τις οποίες αναγκαστικά απορρίπτουμε, προκειμένου να μην γίνεται κουραστική η ροή».

Για να δούμε τι θα βρούμε 

Ο γονιός που θα μπει στην ομάδα μπορεί να αναζητήσει εμπειρίες για ιδανικούς προορισμούς με παιδιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μπορεί να ανταλλάξει πληροφορίες για υπερατλαντικά ταξίδια, για εκδρομές μονοήμερες σε κοντινά μέρη, για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, για εξωτικές χώρες, για ευρωπαϊκούς προορισμούς, για χειμερινές εξορμήσεις. Επίσης, μπορεί να αναζητήσει καταλύματα, καταστήματα εστίασης, θεματικά πάρκα, παιδικές χαρές, δραστηριότητες στην περιοχή που θα επιλέξει, προορισμούς για αγροτουρισμό, ιδέες για πεζοπορία… Όλα είναι μέρη που έχουν επισκεφθεί και προτείνει άλλοι γονείς.

«Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες», σημειώνει η Καρολίνα. «Επιπλέον, όσο τα μέλη μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα ταξίδια τους τόσο παρακινούν και άλλες οικογένειες να τολμήσουν ταξίδια που ενδεχομένως να ήθελαν να κάνουν, αλλά να είχαν δεύτερες σκέψεις λόγω των παιδιών, ενώ παράλληλα «ταξιδεύουν», μέσω του φωτογραφικού υλικού και της πληροφορίας που παραθέτουν, όσους αδυνατούν να κάνουν παρόμοια ταξίδια. Τέλος, όσοι μας ακολουθούν θα βρουν διαγωνισμούς και προσφορές, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει, όπως μπορούμε, να συμβάλλουμε, ώστε να προσφέρουμε χαμόγελα και ξέγνοιαστες στιγμές στα παιδιά!» υπενθυμίζει.

Τι αναζητούν οι γονείς σήμερα

Σύμφωνα με την Καρολίνα, φέτος οι γονείς χωρίζονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες:

  • Εκείνοι που δοκιμάζουν εναλλακτικούς και λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και όχι πάντα σε χώρες της Ευρώπης που ενδεχομένως προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, χαρίζουν μοναδικές εικόνες και εμπειρίες στα παιδιά τους.
  • Οι κουρασμένοι, ψυχικά κυρίως, γονείς. Εκείνοι που έχουν ανάγκη να περάσουν ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές με την οικογένειά τους, σε ασφαλείς τοποθεσίες, συνήθως εντός των συνόρων, διότι δεν αντέχουν άλλη πίεση, θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να ξεκουραστεί η ψυχή και το μυαλό τους. Αναζητούν όσο το δυνατόν λιγότερη μετακίνηση, χαλάρωση για τους ίδιους και διασκέδαση για τα παιδιά.
  • Οι γονείς που αναζητούν νέα μέρη, δημοφιλή, με έντονη ζωή για εκείνους και για τα παιδιά τους. Τους αρέσει να γνωρίζουν καινούργιους τόπους, να γυρίζουν σε παραλίες και να εξερευνούν την περιοχή που έχουν επισκεφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, κοινός παρονομαστής όλων είναι να ταξιδέψουν και να χτίσουν αναμνήσεις με τα παιδιά τους. Κάπου εδώ, μπαίνει στο παζλ και το κομμάτι της Covid-19. «Σίγουρα η πανδημία έχει αφήσει κατάλοιπα σε σχέση με την καθαριότητα των παιδιών στους κοινόχρηστους χώρους, όπως για παράδειγμα στις κούνιες, στα πλοία, στα αεροπλάνα κ.ά. Όμως, το άγχος στην παραλία, να μη μοιραστούν το ίδιο φτυαράκι, να μην παίξουν με άλλα, άγνωστα, παιδάκια δεν υπάρχει πια», παρατηρεί η Καρολίνα. «Ο κόσμος έχει χαλαρώσει και δεν επηρεάζεται τόσο όσο τις προηγούμενες χρονιές, που ήταν διστακτικός, κυρίως, όμως, ως προς τον τρόπο διαχείρισης των ταξιδιών και όχι προς τα ίδια τα ταξίδια. Άλλωστε, η ομάδα δημιουργήθηκε λίγους μόνο μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία, αλλά τα μέλη διαρκώς αυξάνονταν. Όλοι περίμεναν την άρση των μέτρων για να μπορούν να ταξιδέψουν!»

Λεφτά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, λύσεις

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται απίστευτη αύξηση τιμών, τόσο στα καταλύματα όσο και σε αεροπορικά εισιτήρια, ναύλα, βενζίνη και λοιπά έξοδα. Ρωτώ, λοιπόν, την Καρολίνα, που γνωρίζει κάθε ανάρτηση, αν θεωρεί ότι σύντομα ο αξιοπρεπής (δεν συζητώ για τον πολυτελή) τουρισμός θα είναι αδύνατος για τον μέσο Έλληνα και η χώρα θα μετατραπεί σε καλοκαιρινό παράδεισο ευπορότερων λαών.

«Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος φέτος διαμαρτύρεται περισσότερο, και με το δίκιο του, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε όλα τα είδη και ο τουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση, από τα καταλύματα μέχρι και τη διατροφή στις διακοπές. Οπότε, πράγματι, για μια μέση οικογένεια με παιδιά, τα συνολικά έξοδα είναι απαγορευτικά και απογοητευτικά. Ο κόσμος, λοιπόν, έχει στραφεί σε πιο οικονομικές επιλογές: Προορισμοί λιγότερο δημοφιλείς, όπως μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια, που προσφέρουν πιο οικονομικές λύσεις, προορισμοί κοντινοί στην αφετηρία της κάθε οικογένειας, campings, ενοικιαζόμενα δωμάτια παντός τύπου, αρκεί να είναι καθαρά και να προσφέρουν τη δυνατότητα μαγειρέματος, ώστε να μειωθούν τα έξοδα, διακοπές στα εξοχικά και στα χωριά με εξορμήσεις στις γύρω περιοχές, all inclusive πακέτα διαμονής, διατροφής και απασχόλησης παιδιών, χωρίς μετακινήσεις. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, αμιγώς τουριστική, με τις οικογενειακές διακοπές να διατηρούν την πρωτιά, είναι θλιβερό να μην μπορούμε να χαρούμε τον τόπο μας και τα νησιά μας», διαπιστώνει.

Κλασικά διλήμματα: Βουνό ή θάλασσα; Ελλάδα ή εξωτερικό;

Η Καρολίνα είναι κατηγορηματική: «Ξεκάθαρα κερδίζει ο ήλιος και η θάλασσα της χώρας μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν την ησυχία και τη δροσιά των ορεινών χωριών μας, των πυκνόφυτων δασών με τα τρεχούμενα νερά των πηγών, όμως σίγουρα δεν είναι η πλειονότητα. Τελευταία, πάντως, λόγω της εντόπιας ακρίβειας, κερδίζει έδαφος και το εξωτερικό, αφού με σωστή αναζήτηση βρίσκονται καλές προσφορές, τόσο σε αεροπορικά εισιτήρια όσο και σε καταλύματα.

Για την ίδια και την οικογένειά της, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν ήδη από τον Αλμυροπόταμο Ευβοίας, έναν αγαπημένο προορισμό για πολλά μέλη της ομάδας, αφού ενδείκνυται για παιδιά και προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης: Μπορείς να πας είτε οδικώς μέσω Χαλκίδας είτε με ferry boat από τον Μαραθώνα Αττικής. Θα μείνουν, επίσης, κάποιες μέρες σε camping. «Έχουμε χρόνια να κάνουμε και το ζητούν και τα παιδιά και οι φίλοι μας. Θα πάμε στην Αγία Άννα. Η Εύβοια είναι αγαπημένος προορισμός και κάθε χρόνο, ασχέτως των προγραμματισμένων διακοπών μας, έστω και για λίγες ημέρες, στηρίζουμε όσο μπορούμε το νησί».

Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος: Τα μέλη της ομάδας έχουν ήδη οργανώσει την πρώτη τους οδική εκδρομή στο εξωτερικό, σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο για οικογένειες, ώστε να μην κουράσει τα παιδιά. «Εξασφαλίσαμε μοναδική τιμή για μεταφορά, διαμονή και ημιδιατροφή, μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου, προκειμένου να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και λόγω της πολυετούς εμπειρίας τους, αλλά και για λόγους διαφάνειας. Δεν θέλω να εμπλακώ στις συναλλαγές, αφού δεν έχω κανένα απολύτως οικονομικό όφελος», τονίζει η Καρολίνα. Οπότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος Αυγούστου το «Πάμε Διακοπές με Παιδιά» θα ταξιδέψει στις μαγευτικές Δαλματικές Ακτές! Ως τότε, έχει εκατοντάδες άλλες προτάσεις. Μπείτε στην ομάδα, πάρτε όλες τις πληροφορίες που θέλετε, φτιάξτε βαλίτσες και… φύγαμε!

Leave a Reply