Moving Colors Festival: Να βοηθήσουμε τα παιδιά να παραμείνουν καλλιτέχνες μεγαλώνοντας

To Moving Colors Festival, το μοναδικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα που απευθύνεται πρωτίστως σε νεανικό κοινό, επιστρέφει στην τρίτη εορταστική του έκδοση στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα και υπόσχεται πέντε μέρες γεμάτες κίνηση, χρώματα και ρυθμό.

Με πρωταρχικό στόχο να φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο του σύγχρονου χορού μέσω χορογραφιών που καλλιεργούν τη φαντασία και το συναίσθημα, το φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει δημιουργίες των Emma Martin, Loraine Dumbermont, Πατρίσιας Απέργη, Victor Cernicky, Αναστασίας  Βαλσαμάκη, Αλέξανδρου Σταυρόπουλου και Μαργαρίτας Τρίκκα. Ας δούμε τι είπε στο Τaλκ η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Φρόσω Τρούσα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη αυτής της γιορτής του χορού.

“Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.”-Π. Πικάσο

Θυμάστε την πρώτη φορά που είδατε μια παράσταση ζωντανά στη σκηνή; Και γιατί τη θυμάστε;  Μία παράσταση που μας άρεσε τη θυμόμαστε για χρόνια με πολλή αγάπη και νοσταλγία. Κοινωνήσαμε μαζί με τους καλλιτέχνες ένα δρώμενο που, όταν τελείωσε, εξαϋλώθηκε μεν, αλλά κατάφερε να αφήσει μέσα μας κάποιο αποτύπωμα και ιδανικά μας ενέπνευσε με τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί.
Εδώ και τρία χρόνια, αν και βιώνουμε δύσκολες αναπροσαρμογές στην καθημερινότητά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτήν, η ζωντανή παρακολούθηση παραστάσεων παραμένει μια απόλαυση που δυσκολευόμαστε να στερήσουμε από τα παιδιά μας.

Ποιος δεν αναγνωρίζει ότι το να βλέπεις από κοντά παράσταση έχει πολλαπλά οφέλη (ψυχικά, σωματικά, κοινωνικά) σε αντίθεση με τη -σχεδόν μηχανική- παρακολούθηση ενός δρώμενου μέσα μία συσκευή ή ένα κινητό, τη μάστιγα που ήρθε για να μείνει;
Μέσα σε ένα θέατρο, μπροστά από μία σκηνή, μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε με τους ρόλους των χαρακτήρων μιας ιστορίας, να φαντασιωθούμε ίσως ότι και εμείς οι ίδιοι βιώνουμε όσα οι ήρωες, να προσεγγίσουμε συναισθηματικά όσα βλέπουμε και ακόμα μπορεί να μας κερδίσει η δεξιοτεχνία που διακατέχει τον κάθε ερμηνευτή. Για τα παιδιά, η αίθουσα ενός θεάτρου μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ασφαλής χώρος για να παρακολουθήσουν ιστορίες και να συνδεθούν -ή και να συμπάσχουν ακόμα- με τους χαρακτήρες. Ταυτόχρονα, εκτός από την επαφή με τους καλλιτέχνες καλλιεργείται και το αίσθημα της συλλογικής εμπειρίας, του κοινού βιώματος. Παιδιά και ενήλικοι παρακολουθούν και συντονίζονται παρέα, παρότι η εμπειρία βιώνεται διαφορετικά από το κάθε άτομο.

Αυτό ονειρευόμαστε να πετύχει και το Moving Colors Festival που ξεκίνησε το 2019. Επιθυμία μας είναι να φέρουμε τόσο τα παιδιά όσο και το νεανικό κοινό σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο του σύγχρονου χορού βοηθώντας μέσα από την επαφή τους με την τέχνη “να παραμείνουν καλλιτέχνες μεγαλώνοντας”. Οι παραστάσεις που επιλέγονται έχουν δημιουργηθεί από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους και πυροδοτούν τη φαντασία και το συναίσθημα με έναν πολύ προσωπικό τρόπο. Οι χορευτές  “ενσωματώνουν” κυριολεκτικά και μεταφορικά κινητικούς κόσμους με θέματα από την καθημερινή ζωή, τα βιώματά τους και συναισθήματα που όλοι δοκιμάζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Για άλλη μια χρονιά, χορευτές και χορογράφοι μας καλούν στη σκοτεινή αίθουσα για να μας αφηγηθούν μια ιστορία που μας αφορά ατομικά και συλλογικά. Απομένει να συν-κινηθούμε και μακάρι μία από τις φετινές παραστάσεις να είναι αυτή που θα θυμόμαστε -παιδιά και ενήλικοι- με αγάπη και νοσταλγία για πολύ καιρό!


Moving Colors Festival III
Φεστιβάλ σύγχρονου χορού για παιδιά και εφήβους 
30 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2023
Θέατρο Ροές
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

To MOVING COLORS III, το μοναδικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα που απευθύνεται πρωτίστως σε νεανικό κοινό, επιστρέφει στην τρίτη εορταστική του έκδοση στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα και υπόσχεται πέντε μέρες γεμάτες κίνηση, χρώματα και ρυθμό.
Moving Colors FestivalΕπτά παραστάσεις ανερχόμενων και διεθνώς διακεκριμένων χορογράφων από την Ελλάδα την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Κροατία και τη Γερμανία, επιλεγμένες από την Dan.c.ce Unitiva, διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ, σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο χορού AEROWAVES, θα παρουσιαστούν στο θέατρο Ροές. Με πρωταρχικό στόχο να φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο του σύγχρονου χορού μέσω χορογραφιών που καλλιεργούν τη φαντασία και το συναίσθημα, το φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει δημιουργίες των Emma Martin, Loraine Dumbermont, Πατρίσιας Απέργη, Victor Cernicky, Αναστασίας  Βαλσαμάκη, Αλέξανδρου Σταυρόπουλου και Μαργαρίτας Τρίκκα. Οι χορογράφοι, με φρεσκάδα και ρυθμική ένταση, αγκαλιάζουν ζητήματα όπως η ισότητα, η ελευθερία έκφρασης, η εξάλειψη εκφοβισμού, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τη διαφορετικότητα, η κοινωνική συμπερίληψη και η πολύτιμη αξία της ομαδικότητας και της αποδοχής του Άλλου.
Moving Colors FestivalΤρεις από τις παραστάσεις του προγράμματος, “Birdboy” της Emma Martin, “Toujours de ¾ face!” της Loraine Lambermont και “PLI” του Viktor Cernicky, διακρίθηκαν από το δίκτυο AEROWAVES ανάμεσα στα καλύτερα 20 έργα σύγχρονου χορού πανευρωπαϊκά για το 2023, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε σημαντικά θέατρα της Ευρώπης. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ πλαισιώνουν παράλληλες συμμετοχικές δράσεις σε συνεργασία με το Duncan Center και το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.Moving Colors FestivalΑναλυτικά το πρόγραμμα του MOVING COLORS III & των παράλληλων δράσεων: Website | Facebook | Instagram

Διοργάνωση: Dan.c.ce Unitiva σε συνεργασία με το AEROWAVES
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φρόσω Τρούσα
Υπεύθυνη Προγραμματισμού: Βίκυ Μπαρμπόκα
Υπεύθυνος Παραγωγής: Δημήτρης Νασιάκος

Ημερομηνίες: 30 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου
Χώρος: Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι, Στάση μετρό «Κεραμεικός»)
Ώρα παραστάσεων: Κοινού: 19:00, Σχολείων: 10:00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 7€μ μειωμένο (για παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών, για ομάδες άνω των 8 ατόμων, φοιτητές, ανέργους)
Τηλεφωνικές κρατήσεις για κοινό και σχολεία: 6932158949 (ώρες: 10:00-17:00)

Το φεστιβάλ υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Δικτύου χορού «Aerowaves

Leave a Reply