ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Τα Μάγια της Πεταλούδας 4Το θέατρο OLVIO, πιστό στις αξίες της τέχνης, με σεβασμό για το παιδί και το μαθητή συνεργάζεται με την ομάδα χορού X-Art και δίνει τη δυνατότητα στα μικρά παιδιά να παρακολουθήσουν μία άρτια παιδική παράσταση, βασισμένη σε ένα από τα πιο ποιητικά παραμύθια που έχουν γραφτεί ποτέ, «Τα Μάγια της Πεταλούδας» του F. G. Lorca. Το Τaλκ μίλησε με τη χορογράφο Κατερίνα Ανδριοπούλου για το έργο της, αλλά και τη σχέση των παιδιών με τον χορό και το χοροθέατρο.

Κατερίνα Ανδριοπούλου

1. Καλημέρα κ. Ανδριοπούλου, καταρχάς μιλήστε μας για την ομάδα χορού Χ-art,  τη μοναδική επαγγελματική ομάδα που δημιουργεί χοροθεατρικά έργα για παιδιά.  

Η Ομάδα Χορού X-art ιδρύθηκε στα τέλη του 2000 με στόχο την παρουσίαση χοροθεατρικών έργων που απευθύνονται στο παιδί. Στόχος μας ήταν να προσπαθήσουμε να μυήσουμε τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, σε μια άκρως αφηρημένη τέχνη, με παραστάσεις σχεδιασμένες ειδικά για την ηλικία τους και που να ανταποκρίνονται όσο γίνεται περισσότερο στην εποχή μας. Η Ομάδα x-art λειτούργησε συνεχώς από τα τέλη του 2000 έως το 2010 και ήταν επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ύστερα από μία μεγάλη παύση συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο χώρο του παραμυθιού σε συνεργασία με το Θέατρο OLVIO.

2. Ανεβάζετε “Τα Μάγια της Πεταλούδας” του Λόρκα στο θέατρο Olvio. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε και ποια είναι η υπόθεση; 

Το έργο διαδραματίζεται σ’ έναν αγρό όπου όλοι οι ήρωες είναι έντομα και κινούνται ανάμεσα σε υπερμεγέθεις μαργαρίτες. Μια ολόλευκη Πεταλούδα με σπασμένα φτερά πέφτει σε μια φωλιά σκαθαριών. Ο Σκαθαράκος, γιος της Δόνιας Σκαθαρίνας, ερωτεύεται τρελά αυτό το τόσο διαφορετικό πλάσμα. Αλλά η Πεταλούδα γρήγορα θα γιατρευτεί και θα πετάξει ψηλά στον ουρανό, αφήνοντας το Σκαθαράκο να σέρνεται στη γη απαρηγόρητος. Ο Λόρκα χρησιμοποιεί ένα παραμύθι για να μας πει ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα αν και δεν είναι «ίδια» έχουν ίσα δικαιώματα πάνω στη Γη, και ότι η αγάπη γεννιέται με την ίδια ένταση σε κάθε εκδήλωση της ζωής. Απευθυνόμαστε σε παιδιά ηλικίας 6 χρονών και πάνω. Είχαμε όμως και αρκετά παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία παρακολούθησαν την παράσταση πολύ ευχάριστα και με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα Μάγια της Πεταλούδας 6

3. Ποια διαφορά έχει η δική σας παράσταση από μια αντίστοιχη παράσταση θεάτρου; Ουσιαστικά, μετατρέπετε τον λόγο σε κίνηση;

Σε μια παράσταση χοροθεάτρου πρωταρχικό ρόλο παίζει το σώμα και όχι ο λόγος. Με οδηγό τη φυσική κινησιολογία, ο χορός  στην πιο σύγχρονη μορφή του, απελευθερωμένος από κλασικές φόρμες, αλλά με εξίσου άρτια τεχνική και αισθητική, γίνεται ο αφηγητής του μύθου και εκφράζει πλήρως όλα τα δραματουργικά στάδια του έργου. Στην παράστασή μας, εκτός από τους χορευτές, συμμετέχει κι ένας ηθοποιός που συνδράμει στην εξέλιξη της ιστορίας όχι μόνο με το σώμα του αλλά και με τον ποιητικό  λόγο του Λόρκα.

4. Νομίζω ότι τα Μάγια της Πεταλούδας είναι η μοναδική χοροθεατρική παράσταση για παιδιά που παίζεται αυτή τη στιγμή… Ποιες δυσκολίες έχει το να ανεβάζεις χοροθέατρο για παιδιά; Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η πρόσληψή του;

Το να δημιουργώ μια παράσταση χοροθεάτρου για παιδιά είναι για μένα ένα μαγικό ταξίδι. Υπάρχουν αριστουργήματα στην παγκόσμια λογοτεχνία που προέρχονται από τον κόσμο του παραμυθιού. Τα παραμύθια μέσα από συμβολισμούς και αλληγορίες θίγουν θέματα που αφορούν όλους μας μ’ ένα πολύ απλό και ιδιαίτερο τρόπο. Το να δουλεύεις ένα έργο όπως τα ‘Μάγια της Πεταλούδας’ του Λόρκα, είναι από μόνο του μία πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν σκέφτεσαι ότι απευθύνεσαι σ’ ένα φρέσκο, πανέξυπνο κι αυθόρμητο κοινό. Το να ανεβάζεις μια παράσταση για παιδιά έχει τις ίδιες δυσκολίες που έχει και μία παράσταση για μεγάλους. Θέλει πολύ δουλειά και σωστούς συνεργάτες. Όταν έχεις μία καλή ομάδα συνεργατών που εκτός από ταλέντο διαθέτουν και θετική ενέργεια, τα πράγματα βαίνουν πάντα με τον καλύτερο τρόπο κι το αποτέλεσμα φαίνεται  στην ανταπόκριση του κόσμου.

Τα Μάγια της Πεταλούδας 5

 5. Ποια είναι η θέση της μουσικής στην παράστασή σας;

Η μουσική παίζει πρωταρχικό ρόλο σε μια παράσταση χοροθεάτρου για παιδιά. Συμβάλλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της ιστορίας, στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων, στο ταξίδι από τη φαντασία στη σκηνή. Ο μουσικοσυνθέτης είναι ο συνδημιουργός ενός έργου χορού που απευθύνεται σε παιδιά. Η μουσική αφηγείται την ιστορία από μόνη της, δεν «κουμπώνει» απλώς πάνω στη χορογραφία.

6. Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τον χορό; Μπορούν να “εκπαιδευτούν” στην παρακολούθησή του; Βλέπετε να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια;

Αν τα παιδιά δεν είναι προετοιμασμένα για το τι θα δούνε, συνήθως η πρώτη τους αντίδραση είναι «Γιατί δεν μιλάνε;» Ύστερα όμως η παράσταση τα συνεπαίρνει. Η χορευτική εικόνα, σε συνδυασμό με τη μουσική, αντιδρά πιο άμεσα στη ψυχή των παιδιών. Άλλωστε και στη ζωή μας τα συναισθήματα, οι δράσεις και οι αντιδράσεις, πρώτα εκδηλώνονται στο ανθρώπινο σώμα και έπειτα γίνονται λέξεις. Σε παραστάσεις που κάναμε με σχολεία και μιλήσαμε στα παιδιά για το τι είδους παράσταση πρόκειται να δουν, η αντιμετώπιση τους ήταν πολύ θετική. Από ένα σχολείο μας ζήτησαν φωτογραφίες γιατί τα παιδιά έγραψαν πολύ όμορφα κείμενα για την παράσταση και θέλουν να τα βάλουν στη σχολική εφημερίδα! Τα παιδιά είναι πολύ πιο ανοιχτά από τους μεγάλους σε νέες προκλήσεις. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Βέβαια όσα κορίτσια κάνουν χορό, είναι πιο εξοικειωμένα. Είχαμε όμως  και περιπτώσεις όπου αγόρια μικρής ηλικίας είχαν ξετρελαθεί περισσότερο από κάποια κορίτσια. Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά μπορούν να ‘εκπαιδευτούν’ και να εξοικειωθούν με τον κόσμο του χορού. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία. Ζούμε σε μια χώρα όπου στην αρχαιότητα ο χορός ήταν βασικό μέρος της σχολικής εκπαίδευσης.

Τα Μάγια της Πεταλούδας 7

7. Ποιο είναι το feedback που παίρνετε κάθε εβδομάδα από το κοινό σας;

Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί πολύ θετικά στην παράσταση μας. Ακούμε συχνά ότι η παράσταση δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Φυσικά ο χορός είναι για όλες τις ηλικίες! Πιστεύω όμως ότι μια σοβαρή δουλειά θεάτρου ή χοροθεάτρου για παιδιά εκτιμάται από όλους.

8. Μέχρι πότε θα παίζεται η παράσταση και ποια είναι τα επόμενα project σας; 

Η παράστασή μας θα παίζεται μέχρι και τις 29 Απριλίου. Επειδή ξεκινήσαμε στη μέση της σεζόν και είχαμε και πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο θα την επαναλάβουμε και του χρόνου, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουμε να έχουμε και περισσότερα σχολεία. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και στον μέλλον με περισσότερα  χοροθεατρικά έργα για παιδιά. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε κι εμείς όσο μπορούμε στο να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αρχικά -και η Πολιτεία μακάρι κάποια στιγμή- ώστε ο χορός να ενταχθεί στην εκπαίδευση, έστω και μέσα από την παρακολούθηση επιλεγμένων παραστάσεων.

Τα Μάγια της Πεταλούδας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία: Κατερίνα Ανδριοπούλου

Μουσική: Νίκος Δημογιάννης

Σκηνικά-κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Κατασκευή σκηνικού: Β. Κουλούσης – F. Infante

Παραγωγή: θέατρο OLVIO / X-Art

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Μαρία Φουντούλη, Διονυσία Μπάστα, Νατάσα Παπαμιχαήλ, Κωστής Τσιαμάγκας, Εντγκαρ Αβετικιάν.

Αφηγητής: Τρύφων Μπάρκας

Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι η Νίνα Λοτσάρη

Magia-afisa-150dpi-RGB-sponsors

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία μετά από συνεννόηση.

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 8€

Προπώληση: Γενική είσοδος 7€, Family (ελάχιστο 4 εισιτ.): 6€

θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118

web: www.olviotheater.gr | e-mail: olvio.info@gmail.com | FB: /OLVIO.theater

Leave a Reply