ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ, ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

μηνιγγίτιδαΔιανύουμε μια περίοδο ιώσεων και ιών (κυρίως κορονοϊών) την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα, αλλά και υπεύθυνα.  Μπορεί ακόμα να μην υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό που μας κρατά κλεισμένους στο σπίτι, όμως οφείλουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας από νόσους για τις οποίες η επιστήμη γνωρίζει και μας προσφέρει μέτρα πρόληψης. Μια από αυτές είναι η μηνιγγίτιδα.

Η μηνιγγίτιδα οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, και πιο συγκεκριμένα στους ορότυπούς του A, B, C, Y και W135. Παλαιότερα, επικρατούσε ο τύπος μηνιγγιτιδοκόκκου C, ωστόσο μετά την εφαρμογή καθολικού εμβολιασμού κατά του τύπου αυτού από το έτος 2005, εμφανίζεται πλέον πολύ σπάνια. Σύμφωνα με μελέτες, πλέον ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι ο επικρατέστερος τύπος της νόσου που προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας. Την τελευταία δεκαετία ποσοστό τουλάχιστον 70% των κρουσμάτων της νόσου που δηλώνονται οφείλονται σε μηνιγγιτιδόκοκκο Β.

Τα πρόσφατα κρούσματα αναδεικνύουν την ανάγκη για ενημέρωση των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της νόσου, ο οποίος αποτελεί και τη μόνη ουσιαστική πρόληψη, ιδίως κατά την χειμερινή περίοδο που η νόσος καταγράφει υψηλότερη κινητικότητα. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο παρατηρήθηκαν επιπλέον τρία περιστατικά. Το ένα από αυτά τα περιστατικά αφορούσε ένα 5 μηνών βρέφος από τη Μυτιλήνη και είχε τραγική κατάληξη, καθώς το βρέφος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της νόσου. Τα άλλα δύο περιστατικά αφορούν ένα κοριτσάκι 13 μηνών από το Νέο Ηράκλειο και μια 15χρονη κοπέλα από τον Βόλο. Να λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη μηνιγγίτιδα:

Ποιες ομάδες πληθυσμού είναι πιθανότερο να νοσήσουν από Μηνιγγίτιδα Β; 

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Πότε εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα η συγκεκριμένη νόσος; Έχει εποχικότητα όπως άλλες παιδικές ασθένειες;

Τη χειμερινή περίοδο η νόσος καταγράφει την υψηλότερη κινητικότητα. . Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα, και δεδομένου ότι μέσα στην χρονιά καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να εμφανίζεται και την Άνοιξη, όπως έχει καταδειχτεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν τους ανοιξιάτικους μήνες είχαμε πολλά κρούσματα.

Είναι επικίνδυνη;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου και γιατί θεωρείται ύπουλη;

1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών  όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Πώς μπορεί ένα γονιός να προστατεύσει αποτελεσματικά τα παιδιά του από τη νόσο;

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Επειδή ο Κορονοϊός μάς έχει τρομάξει αρκετά, ας μην αφήσουμε τίποτα άλλο να μας τρομάξει. Η Μηνιγγίτιδα Β προλαμβάνεται. Ας φερθούμε για άλλη μια φορά υπεύθυνα!

Leave a Reply