ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ

μαθήματα κολύμβησηςΗ κολύμβηση είναι σημαντική δεξιότητα, κυρίως γιατί μπορεί να αποτρέψει τον πνιγμό, που δυστυχώς ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για παιδικούς θανάτους. Το να μάθουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς να κολυμπούν πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες κάθε οικογένειας, ώστε να χαίρονται με ασφάλεια το νερό! Μαθήματα κολύμβησης, λοιπόν.

Σε ποια ηλικία πρέπει να μάθει ένα παιδί κολύμβηση;

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης και δεν είναι όλα έτοιμα να αρχίσουν μαθήματα κολύμβησης στη ίδια ακριβώς ηλικία. Πριν αποφασίσουμε, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού μας, τις σωματικές του αντοχές και το πόσο άνετα αισθάνεται μέσα στο νερό. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει μαθήματα κολύμβησης ακόμη και μετά τα πρώτα γενέθλια ενός παιδιού.

Μαθήματα κολύμβησης γονέων και νηπίων: ευεργετικά για τις οικογένειες

Τα μαθήματα κολύμβησης και η εκπαίδευση επιβίωσης στο νερό συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου πνιγμού για παιδιά ηλικίας από ενός έως τεσσάρων ετών. Ένας καλός τρόπος εμπέδωσης ασφαλών συνηθειών στο νερό είναι τα μαθήματα που κάνουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους.

Μαθήματα κολύμβησης για παιδιά άνω των 4 ετών: υποχρεωτικά

Στα τέταρτα γενέθλιά τους, τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να μάθουν κολύμβηση. Σε αυτή την ηλικία μπορούν συνήθως να μάθουν βασικές τεχνικές επιβίωσης στο νερό, όπως το να επιπλέουν, να διατηρούνται όρθια μέσα στο νερό και να κατευθύνονται προς τα σημεία εξόδου. Μέχρι τα πέντε με έξι έτη, τα περισσότερα παιδιά που κάνουν μαθήματα κολύμβησης είναι σε θέση να κολυμπούν πρόσθιο.

Συνιστώνται μαθήματα κολύμβησης στα βρέφη;

Μαθήματα κολύμβησης στα βρέφη δεν συνιστώνται γιατί δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι τα προγράμματα κολύμβησης για βρέφη κάτω του έτους μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Τα βρέφη μπορεί να κάνουν κινήσεις κολύμβησης αντανακλαστικά, αλλά δεν μπορούν να σηκώσουν καλά το κεφάλι τους έξω από το νερό ώστε να αναπνεύσουν. Μπορούμε πάντως να συμμετέχουμε με το βρέφος μας σε προγράμματα παιχνιδιού στο νερό, ώστε να συνηθίσει την πισίνα και να μοιραστούμε μαζί του ευχάριστες δραστηριότητες.

Τα μαθήματα κολύμβησης δεν αποκλείουν τον κίνδυνο πνιγμού

Πάντα θυμόμαστε ότι τα μαθήματα κολύμβησης είναι μόνο μία συνιστώσα προστασίας από πνιγμό. Χρειάζεται οπωσδήποτε σταθερή, συνεχής και επικεντρωμένη επίβλεψη όταν το παιδί μας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε νερό.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε στην επιλογή μαθημάτων κολύμβησης

Όταν επιλέγουμε κολυμβητήριο καλό είναι να εστιάσουμε σε μαθήματα και εκπαιδευτές που επικεντρώνονται όχι μόνο σε τεχνικές κολύμβησης, αλλά και σε γενικότερες δεξιότητες επιβίωσης στο νερό. Όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού, να προωθούνται μόνα τους τουλάχιστον 20 μέτρα και να βγαίνουν έξω από το νερό. Οι εκπαιδευτές πρέπει να αξιολογούν την πρόοδο των παιδιών και να ενημερώνουν τους γονείς.

Για παιδιά όλων των ηλικιών προτιμούμε προγράμματα που:

  • Έχουν έμπειρους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Οι δάσκαλοι κολύμβησης πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί μέσω εθνικών σχολών.
  • Διδάσκουν ασφαλείς συνήθειες μέσα, πάνω και κοντά σε νερό. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι δε θα κολυμπούν ποτέ μόνα ή χωρίς επίβλεψη ενηλίκου και πάντα θα ζητούν άδεια από τους γονείς πριν μπουν σε πισίνα, θάλασσα ή λίμνη.
  • Διδάσκουν τι κάνουμε σε ειδικές συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει αυτοδιάσωση, καθώς και τι κάνουμε όταν κάποιος άλλος κινδυνεύει να πνιγεί.
  • Επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα, πριν εγγραφούμε. Παρατηρούμε αν τα παιδιά κολυμπούν την περισσότερη ώρα του μαθήματος, αν κάθε παιδί επιβλέπεται ξεχωριστά και αν οι εκπαιδευτές είναι φιλικοί και καταρτισμένοι.
  • Περιλαμβάνουν αρκετές ώρες εκμάθησης.

Ειδικά για παιδιά μικρότερα των 4 ετών προτιμούμε προγράμματα που:

  • Παρέχουν συνθήκες κατάλληλες για την ηλικία τους. Το παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνική, διανοητική, σωματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Παράλληλα, πρέπει να αναπτύξουν υγιή σεβασμό προς το νερό.
  • Παρέχουν «επίβλεψη με επαφή». Όταν τα βρέφη και τα νήπια βρίσκονται μέσα ή κοντά σε νερό, ένας ενήλικας πρέπει να είναι πάντα δίπλα τους.
  • Διατηρούν το νερό καθαρό. Τα μικρά παιδιά είναι πιθανότερο να καταπιούν ή να εισροφήσουν νερό, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η σωστή απολύμανση του νερού.
  • Διατηρούν το νερό ζεστό. Στις μικρές ηλικίες είναι πιο μεγάλος ο κίνδυνος υποθερμίας. Ιδανικά, τα μαθήματα κολύμβησης για παιδιά κάτω των 3 ετών πρέπει να γίνονται σε νερό με θερμοκρασία από 30 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Συμπερασματικά:

Τα μαθήματα κολύμβησης, όταν τα παιδιά είναι στην κατάλληλη ηλικία, αποτελούν ένα από τα απαραίτητα βήματα αποτροπής πνιγμού. Μπορούμε πάντα να συζητήσουμε με τον παιδίατρό μας κατά πόσον το παιδί μας είναι αναπτυξιακά έτοιμο να μάθει κολύμπι και πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα για την οικογένειά μας.

Η Μαρία Θ. Αυγέρη είναι παιδίατρος. Μπορείτε να τη βρείτε στο  maria.aygeri@gmail.com και στο 694579225ο

Leave a Reply