Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας: Αγαπώντας ένα παρεξηγημένο αντικείμενο μέσα από τη λογοτεχνία

Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας

Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας

Η γεωγραφία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο… μισητά σχολικά μαθήματα. Εξετάζοντας τις αιτίες, καταλήγουμε ότι αυτό οφείλεται μάλλον στον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται στα σχολεία. Θεωρητικά, η γεωγραφία θα έπρεπε να είναι αγαπητή: Κρύβει τόσα άγνωστα μέρη να ανακαλύψεις, τόσες παράξενες πληροφορίες να μάθεις, εμπεριέχει τόση ουσιαστική γνώση για τη χώρα μας, την ήπειρό μας και τον κόσμο, που ένα φιλοπερίεργο ον όπως ο άνθρωπος θα έπρεπε να τη λατρεύει!

Όμως, τα κακογραμμένα βιβλία, σε συνδυασμό με την παπαγαλία, που ζει και βασιλεύει μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και την έλλειψη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, έχουν οδηγήσει στον στιγματισμό του μαθήματος και στην… παραγωγή εντελώς αγεωγράφητων μαθητών και –εν συνεχεία– ενηλίκων.

Ευτυχώς, το κενό στην εκπαίδευση έρχεται να καλυφθεί από πολλά ενδιαφέροντα εξωσχολικά βιβλία, λογοτεχνίας, γνώσεων και συνδυασμού αυτών, που παρουσιάζουν τη Γεωγραφία με τρόπο δημιουργικό και ελκυστικό.

Το Free Press για γονείς Τaλκ και οι Εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν webinar για γονείς και εκπαιδευτικούς, βασισμένο στη σειρά λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά από 8 ετών «Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας». Κύριος στόχος της συνάντησης είναι να αναδείξει εναλλακτικούς, ελκυστικούς τρόπους προσέγγισης του αντικειμένου και να οδηγήσει μικρούς και μεγάλους σε μια γοητευτική περιήγηση στον κόσμο, μέσα από σύγχρονα κείμενα, που «μιλούν τη γλώσσα» των μαθητών.

Τα βιβλία της σειράς είναι αστυνομικές περιπέτειες με πρωταγωνιστές παιδιά σαν τα δικά μας, παιδιά του 21ου αιώνα, που καταφέρνουν και χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες προς όφελός τους, προς γνώση, διασκέδαση και… επίλυση παράξενων μυστηρίων, σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου.

Με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς θα συζητήσουν οι:

Πότε: Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00
Πού: Στον ακόλουθο σύνδεσμό https://us06web.zoom.us/j/89946704694 ή στο www.facebook.com/talcmag

Σας περιμένουμε να συνδυάσουμε τη γεωγραφία και την ιστορία με μυστήριο και περιπέτεια και να γεμίσουμε όρεξη για τη συνέχεια!

Τα βιβλία της σειράς Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Leave a Reply