ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

βιβλίαΓιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με πολλά βιβλία που διαβάσαμε μέσα στον Μάρτιο! Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 92ο τεύχος του Τaλκ και περιλαμβάνει βιβλία που κυκλοφόρησαν μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. Τέσσερα αγαπημένα βιβλία της Τζούλια Ντόναλντσον, σε εικονογράφηση του Άξελ Σέφλερ, οι «Ιστορίες από το δάσος με τις βελανιδιές», επιστρέφουν σε επετειακή έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους. Στην καρδιά του δάσους με τις βελανιδιές, «Το λαγουδάκι θέλει να κοιμηθεί», αλλά κάποιος δεν το αφήνει. «Ο αρκούδος ταχυδρόμος» γράφει γράμματα στους φίλους του, τους οποίους περιμένουν εκπλήξεις. «Οι κάλτσες του αλεπουδίνου» έχουν χαθεί και κάποιος πρέπει να τον βοηθήσει να τις βρει. «Το γουρουνάκι παίζει κρυφτό» μαζί με την κοτούλα και προσπαθεί να ξετρυπώσει τους φίλους του. Τα παιδιά από δύο ετών ανοίγουν τις πορτούλες και ανακαλύπτουν τι κρύβεται πίσω τους!

Κάθε ζωάκι νιώθει την αγάπη της μαμάς του με διαφορετικό τρόπο και στις σελίδες του βιβλίου «Σ’ αγαπάω μαμά» η γνωστή μας Πολύ Πεινασμένη Κάμπια συντροφεύει την κουκουβάγια και το κουκουβαγιάκι της, την ελεφαντίνα με το ελεφαντάκι της, την πάπια με τα μικρά της… Με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, με φωτεινά, χαρούμενα χρώματα, μέσα από αυτό το τρυφερό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ο Έρικ Καρλ βοηθά τα μικρά παιδιά να εκφράσουν την αγάπη για τη μητέρα τους 365 μέρες τον χρόνο.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Alex Latimer «Κουκούτσης & Αβγούλα», σε εικονογράφηση του David Litchfield. Όταν ο Κουκούτσης και η Αβγούλα συναντιούνται για πρώτη φορά, έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος και σουλούπι. Αλλά καθώς μεγαλώνει η φιλία τους, μεγαλώνουν και οι ρίζες του Κουκούτση. Η Αβγούλα, όμως, βγάζει φτερά και ανυπομονεί να τα χρησιμοποιήσει και να πετάξει. Αν και ο Κουκούτσης θέλει να ακολουθήσει την φίλη του στις περιπέτειες της, οι ρίζες του είναι δυνατές και δεν μπορεί. Έτσι, τη βλέπει να πετάει μακριά και να γνωρίζει έναν άλλο κόσμο. Όμως, οι αληθινοί φίλοι πάντα βρίσκουν τον τρόπο, μέσα στον κύκλο της ζωής, να νιώθουν συνδεδεμένοι μεταξύ τους και να ανταμώνουν· να παίζουν παιχνίδια, να λένε αστεία και να κάνουν σχέδια…

Στο τέλος του διαδρόμου, δίπλα στη σκάλα, βρίσκεται ένα ντουλάπι. Μέσα ζει ο Ρέι, ένας γλόμπος, που περνάει τον περισσότερο καιρό του στο σκοτάδι, πράγμα αρκετά βαρετό. Τόσο βαρετό, που συχνά βυθίζεται σε έναν ύπνο χωρίς όνειρα… Όλα όμως αλλάζουν όταν κάποιος τον βάζει σε ένα φαναράκι, κι έτσι ο Ρέι κάνει ένα απίθανο και κυρίως διαφωτιστικό ταξίδι. Όταν ξυπνάει, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σε ένα μεγαλύτερο ντουλάπι, ανάμεσα σε διάφορα απίθανα πράγματα. Όλα είναι τεράστια κι ο ίδιος ποτέ δεν έχει νιώσει πιο μικρός. Το χιουμοριστικό παραμύθι «Ρέι: Μια φωτεινή μέρα», της Μαριάνα Κόπο, (Εκδόσεις Μεταίχμιο) εξηγεί σε όλα τα παιδιά από 3 ετών πως μια μικρή αλλαγή στη σκέψη αρκεί για να ανοιχτεί μπροστά σου ένας εκθαμβωτικός κόσμος.

Ο φόβος του Φοίβου είναι πολύ µεγάλος. Γιατί ο Φοίβος φοβάται τα πάντα. Ψάχνει, λοιπόν, να βρει κάτι που πιο μεγάλο από τον φόβο του. Είναι, άραγε, µεγαλύτερος από µια γαλάζια φάλαινα; Μάλλον όχι. Μήπως να τον έφτιαχνε ώστε να μπορεί να συγκρίνει; Όταν ο Φοίβος αντικρίσει τον φόβο του για πρώτη φορά, θα µάθει να βλέπει τα πράγµατα διαφορετικά, θα βρει τον τρόπο να τον απελευθερώσει και η καρδιά του θα γεµίσει µε άλλα συναισθήµατα. Η Άννα Κουππάνου έγραψε τον «Φοίβο και τη Φάλαινα» (Εκδόσεις Πατάκη), ένα βιβλίο που, χάρη και στην υπέροχη εικονογράφηση της Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, µιλά αλληγορικά για το παιδικό άγχος και για την απελευθερωτική στιγµή που ένας φόβος αποκτά µορφή κι έτσι µπορεί να αντιµετωπιστεί. Ιδανικό, ή μάλλον απαραίτητο, για κάθε παιδί άνω των 3 ετών. Και για όλους μας.

Ο Μεγάλος Καστανός Λαγός είναι απασχολημένος κι έτσι το Μικρό Καστανό Λαγουδάκι ξεκινά μόνο του μια εξερεύνηση. Σύντομα θα βρεθεί με μια αναπάντεχη παρέα, τη Μικρή Λευκή Λαγουδίνα, τη Λιλή, και θα ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια. Το βιβλίο «Θέλεις να γίνουμε φίλοι» είναι μια τρυφερή, γλυκιά ιστορία για την παιδική περιέργεια, το παιχνίδι, τις εκπλήξεις και τη μαγεία τού να κάνεις καινούργιους φίλους, από τους δημιουργούς του παγκόσμιου best seller «Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ» Sam Mc Bratney και Anita Jeram. Στην επέτειο των 25 χρόνων από την πρώτη έκδοσή του στην Ελλάδα έρχεται από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος η αξιολάτρευτη συνέχειά του.

Μέχρι να φτάσει την ηλικία των 5 ετών, το παιδί θα έχει αλλάξει περισσότερο απ’ ό,τι θα αλλάξει σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής του. Το «Σαΐνια ως τα πέντε» (Εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ένα βιβλίο αναφοράς για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, με συγκεντρωμένες απλές πληροφορίες και γλυκιά εικονογράφηση για όλα τα θέματα που τα απασχολούν: από τα χρώματα και τους αριθμούς μέχρι την οδική ασφάλεια και τα συναισθήματα.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η σπουδαιότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, υπήρξε η κορύφωση του ηρωικού αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων για την κατάκτηση της ελευθερίας. Από το 1821 έως το 1829 αμέτρητοι Έλληνες πρόσφεραν με «αρετήν και τόλμην» τη ζωή τους για να είμαστε όλοι εμείς, σήμερα, ελεύθεροι. Οι μάχες που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της Επανάστασης ήταν πολλές και σημαντικές. Στο βιβλίο «Η Επανάσταση του 1821. Ήρωες και Μάχες» (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Σπύρος Ζαχαρόπουλος) παρουσιάζονται δεκαεπτά πολεμικά επεισόδια –σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας για τη ΣΤ΄ Δημοτικού– καθώς και η κήρυξη της Επανάστασης, στις 25 Μαρτίου του 1821, την οποία γιορτάζουμε ως εθνική εορτή. Το βιβλίο έχει στόχο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών για αυτή την κορυφαία στιγμή της ιστορίας και οδηγήσει στην περαιτέρω μελέτη των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία του νεότερου ελληνικού έθνους. Συμπληρωματικά, η Ελληνοεκδοτική προτείνει το βιβλίο δραστηριοτήτων «Μαθαίνω και Χρωματίζω τους Ήρωες της Επανάστασης του 1821», στο οποίο τα παιδιά γνωρίζουν τους σημαντικότερους ήρωες της Επανάστασης, μαθαίνουν τη ζωή και τη δράση τους, χρωματίζουν, κολλούν αυτοκόλλητα και γράφουν τα ονόματά τους.

Ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς και η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια συνεχίζουν την πολυαγαπημένη σειρά «Η πρώτη μου ιστορία» με το βιβλίο «Μαντώ Μαυρογένους-Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Δυο γυναίκες στην Επανάσταση», όπου παρουσιάζουν τις ζωές των δύο μεγάλων πρωταγωνιστριών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τα απλά, κατανοητά στιχάκια βοηθούν το παιδί προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας να γνωρίσει τις δυο ηρωίδες. Ατίθαση, τραχιά και αρρενωπή η μία, εύθραυστη, επινοητική και καλλιεργημένη η άλλη, δεν δίστασαν να πολεμήσουν, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν ελάχιστα δικαιώματα, δείχνοντας τον δρόμο της ανδρείας και του θάρρους.

Ο Μπόγκι το Παγκ είναι σούπερ παντού, ζωγραφίζει, διαβάζει και ξέρει κουνγκ-φου. Μόνο μην του ζητάς τα πράγματά του: Δεν τα δίνει ποτέ, είναι όλα δικά του! Ο «Μπόγκι ο Φαταούλας» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος) είναι ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο σε έμμετρο κείμενο, από τον πολυαγαπημένο και πολυβραβευμένο Aaron Blabey, που μιλά για όσα μοιραζόμαστε ή, τέλος πάντων, για όσα πρέπει να μοιραζόμαστε. Τα παιδιά θα λατρέψουν τον Μπόγκι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η μετάφραση φέρεται να είναι του… Αρσέν, του πιο διάσημου ίσως παγκ της Ελλάδας.

Η νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων «Τόσο απλά» (Εκδόσεις Μίνωας, μετάφραση Εύης Γεροκώστα) απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο των παιδιών: όσα τα απασχολούν, όσα τα μπερδεύουν, όσα τα στεναχωρούν… «Ο θυμός» και «Οι οθόνες» απευθύνεται σε αναγνώστες από 3 ετών και στους ενήλικους με τους οποίους συναναστρέφονται, ενώ μέσα από την εκφραστική και τρυφερή εικονογράφηση αναδεικνύονται με εξαιρετικό τρόπο στιγμές της καθημερινότητάς τους. Η Κατρίν Ντολτό, με τη βοήθεια της επιστημονικής συνεργάτιδάς της Κολίν Φορ-Πουαρέ, μοιράζεται τη μοναδική γνώση της για την παιδική ηλικία. Εμφανίζεται πάντοτε στο τέλος ως Δρ. Κατ. και απευθύνεται στα παιδιά σαν να τα έχει μπροστά της, στο γραφείο της.

«Ο Κακός Λύκος και τα 14 λυκάκια του», της Κριστίν Νομάν-Βιλμέν (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση: Ντέιβιντ Μπ. Ντράπερ) είναι μια ξεκαρδιστική παραλλαγή ενός κλασικού παραμυθιού, που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Η ιστορία µε τα τρία γουρουνάκια θα έπρεπε κανονικά να έχει εξελιχθεί όπως συνήθως. Το συγκεκριμένο πρωινό, όμως, το Σχολείο των Λυκόπουλων είναι κλειστό, κι έτσι ο Κακός Λύκος, που έχει δεκατέσσερα παιδιά, αναγκάζεται να τα πάρει μαζί του. Ωστόσο ο Λυκήτας, ο Λυκηφόρος, ο Λύκανδρος, ο Λυκούργος και τα υπόλοιπα λυκόπουλα δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η δουλειά του μπαμπά τους· όσο για τη Λυκώ, την πιο μικρή απ’ όλους, αυτή βλέπει µε άλλο µάτι τα τρία γουρουνάκια…

Συνεχίζουμε με λύκους… «Σήμερα θα πάμε στο μουσείο!» ανακοίνωσε η Λουλού στον λύκο Ζαχαρία. Αν και η ιδέα αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Ζαχαρία, που τη βρίσκει βαρετή, η επίσκεψη τελικά αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον: Ο συναγερμός χτυπά, ένα έργο εξαφανίζεται και ο λύκος Ζαχαρίας ετοιμάζεται να λύσει το μυστήριο! Ο αγαπημένος ήρωας της Orianne Lallemand συνεχίζει να διασκεδάζει τα παιδιά με τις απίθανες ιστορίες, τα παιχνίδια και τη μοναδική προσωπικότητά του, μέσα από το ολοκαίνουργιο βιβλίο «Ο λύκος Ζαχαρίας και το μυστήριο στο μουσείο» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), που μιλάει για τα μουσεία, την τέχνη και τους… χαμένους θησαυρούς!

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το παραμύθι του Tom Percival «Η Αόρατη», σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά. Όταν η Ίζαμπελ αναγκάζεται να αφήσει το γεμάτο από χαρούμενες αναμνήσεις σπίτι της και να μετακομίσει με την οικογένειά της στην άκρη της πόλης, αρχίζει να νιώθει «αόρατη». Έτσι, αποφασίζει να βοηθήσει τους ανθρώπους που την περιβάλλουν για να καταφέρει ίσως το πιο δύσκολο πράγμα, να γίνει η διαφορά που θα αλλάξει τα πάντα. Ο συγγραφέας φωτίζει όσους συνυπάρχουν μαζί μας και αισθάνονται «αόρατοι», αναδεικνύοντας με τρυφερότητα τη σημασία τού να αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια γύρω μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Percival, μικρός, έμενε με την οικογένειά του σε ένα τροχόσπιτο, με ελάχιστα χρήματα, χωρίς ρεύμα, φορώντας μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια, δίχως πρόσβαση στις ανέσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Ορμώμενος από την εμπειρία του, δημιούργησε ένα βιβλίο για να θίξει το ζήτημα της φτώχειας και πώς αυτή επηρεάζει τη ζωή των μικρών παιδιών.

Κάποιες μέρες, όταν όλα γύρω σου σε φοβίζουν, πρέπει να είσαι γενναίος. Όταν πρέπει να χαιρετίσεις έναν γείτονα που δεν γνωρίζεις. Όταν ανησυχείς αν θα κάνεις νέους φίλους. Όταν πρέπει να περάσεις μέσα από μία μεγάλη, πολύβουη πόλη. Όταν μπροστά σου βρίσκεται ένας σκοτεινός δρόμος… Σε τέτοιες στιγμές, μπορεί να αισθανθείς μικρός, ανήμπορος, μόνος. Τότε θα πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να κοιτάξεις μέσα σου και να βρεις το θάρρος που χρειάζεσαι. Εάν κλείσεις τα μάτια θα το δεις. Το φως του θα λάμπει στο σκοτάδι. Ίσως στη αρχή να είναι μικρό. Όμως, μπορείς να το κάνεις να γίνει φλόγα που θα φωτίσει την καρδιά σου, θα δυναμώσει τα χέρια σου και θα φτάσει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σου. Το «Όταν είσαι γενναίος», του Pat Zietlow Miller (Εκδόσεις Άγκυρα), είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο για το πόσο σημαντικό είναι να τολμάμε να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και έτσι να γινόμαστε πιο δυνατοί!

Δυο νέα βιβλία προστέθηκαν στη σειρά της Γιολάντας Χατζή «Μικρές ελληνικές ιστορίες» (Εκδόσεις Καστανιώτη), που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και μας συστήνει όσους πρωτοστάτησαν στις νικηφόρες μάχες της Επανάστασης του 1821. Ο «Αθανάσιος Διάκος», ο Θανάσης, νεαρός μοναχός, το σκάει κρυφά από το μοναστήρι, καταφεύγει στα βουνά της Ρούμελης και γίνεται επαναστάτης. Συγκρούεται με τον τρομερό Ομέρ Βρυώνη στην Αλαμάνα. Μάχεται πάνω στο γεφύρι με τσακισμένο το σπαθί του και δείχνει σε όλους τι σημαίνει ήρωας. Η καραβοκύρισσα «Μπουμπουλίνα», με την έκρηξη της επανάστασης, σαλπάρει για το Ναύπλιο. Ο «Αγαμέμνων», το πλοίο της με τα 18 κανόνια, σφίγγει την πολιορκία του κάστρου. Τίποτα δεν τρομάζει τη Λασκαρίνα και τους τολμηρούς ναύτες της. Από τις Σπέτσες στο Ναύπλιο, σε θάλασσα και στεριά, η σημαία της γράφει «Ελευθερία ή Θάνατος». Και στα δύο βιβλία, τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής δίνονται με απλό τρόπο και με χαρούμενη εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια. Στο τέλος υπάρχει γλωσσάρι που θα βοηθήσει τα παιδιά να εμπεδώσουν όσα διάβασαν.

Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορεί «Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας», του ‒γνωστού μας και από άλλα μεγάλα βιβλία‒Yuval Zommer, μια διασκεδαστική εγκυκλοπαίδεια θαλάσσιων πλασμάτων με συναρπαστική εικονογράφηση, που μαγνητίζει κάθε μικρό αναγνώστη. Γιατί προχωράει πλαγιαστά ο κάβουρας; Είναι φτιαγμένες από ζελέ οι μέδουσες; Γιατί δεν ξεπαγιάζουν οι πιγκουίνοι; Τα παιδιά θα μάθουν τις απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις, θα παίξουν, θα ψάξουν και θα ανακαλύψουν μέσα στις εικόνες, θα γνωρίσουν όλα τα γλιστερά, λαμπερά, δυνατά και εκπληκτικά θαλάσσια πλάσματα του κόσμου! Μπορείτε να το συνοδεύσετε και με το βιβλίο δραστηριοτήτων «Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας με αυτοκόλλητα», για ακόμα περισσότερη διασκέδαση.

Δυο νέες εικονογραφημένες βιογραφίες έρχονται να προστεθούν στη σειρά της Isabel Maria Sanchez Vegara «μικρά κορίτσια και αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, ο «Στιβ Τζομπς» και ο «Πελέ». Ο πρώτος έγραψε ιστορία στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο, χάρη στο ταλέντο, στη διορατικότητα και στις μοναδικές του ιδέες. Ο δεύτερος αποτελεί πραγματικό πρότυπο για το ταλέντο του, την αγάπη του για τους άλλους και την ακεραιότητά του. Μέσα από τις ιστορίες τους, κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν τη ζωή και τα κατορθώματα ενός μεγάλου οραματιστή και επιχειρηματία και ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή. Σε όλους τους τόμους της σειράς παρουσιάζονται άνθρωποι λαμπροί και μοναδικοί από τους οποίους έχουμε πολλά να μάθουμε και με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε. Άνθρωποι όπως ο Τζομπς και ο Πελέ, που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία.

«Τερατάκι» φωνάζουν καθημερινά τον Τάκη οι συμμαθητές του στο σχολείο, αν και κανονικά τον λένε Δημήτρη. Για πλάκα. Για να γελάσουν. Μια μέρα, ο αφηγητής της ιστορίας, αυτός που του έβγαλε και το παρατσούκλι, αποφασίζει να κρύψει και το αγαπημένο του μπλοκ. Πριν το βάλει, όμως, στην τσάντα του, του ρίχνει μια ματιά. Στις περισσότερες σελίδες, ο Τάκης έχει ζωγραφίσει ένα παιδί και ένα τέρας. Μόνο που το τέρας δεν του μοιάζει καθόλου. Το νέο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή «Το Τέρας» (εκδόσεις Μίνωας) είναι να σύγχρονο παραμύθι που συνομιλεί με τις μοναδικές εικόνες της Λίλας Καλογερή και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου ίσως να μην είναι όλα έτσι όπως φαίνονται και όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα αρκεί να το επιλέξουμε!

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το τρυφερό βιβλίο του αναγνωρισμένου δημιουργού κόμικ Liniers «Καληνύχτα, Πλανήτη» (μετάφραση Αντώνης Παπαθεοδούλου), που θα αποκαλύψει στους λιλιπούτειους αναγνώστες τις εκπλήξεις που κρύβει η νύχτα όταν κλείνουν τα μάτια τους. Έπειτα από μια μεγάλη μέρα, που η πρωταγωνίστρια της ιστορίας χοροπήδησε με την καρδιά της πάνω σε σωρούς από πεσμένα φύλλα και διάβασε και ξαναδιάβασε τα αγαπημένα της βιβλία, πέφτει εξαντλημένη για ύπνο. Αλλά για το λούτρινο χνουδωτό παιχνίδι της, τον Πλανήτη, η μέρα μόλις ξεκινά. Πετάγεται από το κρεβάτι και τρέχει να εξερευνήσει το σπίτι. Μαζί με τον σκύλο του σπιτιού κι έναν ποντικό, δοκιμάζουν τη γεύση των μπισκότων και της… περιπέτειας!

Στο Φανταστικοχώρι όλα είναι φανταστικά! Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι βάζουν τα πιο πλουµιστά τους ρούχα µε αστραφτερά κουµπιά και υποδέχονται τη Βροχή των Αστεριών. Τότε γίνεται κάτι µαγικό: Καθώς τα αστέρια πέφτουν, πραγµατοποιούν όλες τις ευχές, µικρών και µεγάλων! Τι γίνεται, όµως, όταν οι Κακοριζίτες απειλούν να κλέψουν τις ευχές και να καταστρέψουν το χωριό; Θα µπορέσει ο σκύλος Κουµπότρυπας να… βρει το κουµπί τους και να τους εξαφανίσει; Το καλό µπορεί να νικήσει; Οι απαντήσεις στο παραμύθι «Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών», της Ελπίδας Μηναδάκη (Εκδόσεις Λιβάνη, εικονογράφηση Μάγια Τζούριτς), που μας υπενθυμίζει ότι όλα µπορούν να συµβούν, αρκεί να πιστεύεις στις δυνάµεις σου και να… κοιτάζεις τα αστέρια!

Η Μαρία Δασκαλάκη γράφει και ο Μιχάλης Κυλάκος εικονογραφεί δυο βιβλία για την Επανάσταση, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας. «Οι μεγάλες μάχες του 1821» γνωρίζουν στα παιδιά δέκα από τις κρισιμότερες μάχες της ταραγμένης εκείνης περιόδου, άλλες σε στεριά κι άλλες σε θάλασσα, άλλες που οδήγησαν σε μεγάλες νίκες και θριάμβους και άλλες που οδήγησαν σε βαριές ήττες και πένθος, εξηγώντας ποια ήταν τα γεγονότα που οδηγούσαν σε αυτές, πώς αποφάσιζαν οι οπλαρχηγοί πού θα πολεμούσαν, πώς κατέληγαν στο τελικό σχέδιο, τι έφταιγε για τις ήττες και τι έκανε μια νίκη να καταλήγει σε θρίαμβο παρά τους λιγοστούς Έλληνες στρατιώτες απέναντι στους πολυάριθμους αντιπάλους τους.

«Οι Αγωνιστές του 1821» είχαν κι άλλη μία πλευρά που η επίσημη ιστορία συχνά ξεχνά να αναφέρει. Δεν ήταν μόνο πολεμιστές που ρίχνονταν άγρια στη μάχη δίχως να λογαριάζουν ζωή και θάνατο. Ήταν και άνθρωποι που αγάπησαν, έκαναν παιδιά, φοβήθηκαν, πληγώθηκαν, έκλαψαν, έκαναν κι αυτοί τα λάθη τους, μετάνιωσαν. Οι ζωές δεκατριών Αγωνιστών –γυναικών και ανδρών– καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο με την ευχή να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι που θα φέρει τα σημερινά παιδιά λίγο πιο κοντά στα μακρινά εκείνα χρόνια.

Η μικρή Μάτελι ζει στα κλαδιά του δέντρου που στηρίζει τον ουρανό. Τραγουδά όλη μέρα, κάθε μέρα και τα πλάσματα της φύσης μεγαλώνουν με το υπέροχο τραγούδι της. Μα τι θα συμβεί όταν πια κουραστεί; Μπορεί κανείς να κουβαλά μόνος του το βάρος του κόσμου; «Το τραγούδι της μικρής Μάτελι», του Βίλλε Χίτονεν (Εκδόσεις Καλέντη), μιλά στα παιδιά για τον σεβασμό και την αγάπη προς τη φύση που μας περιβάλλει, τον καθένα μας ξεχωριστά και όλους μαζί και για το διαχρονικό αίτημα της συνύπαρξης και της ισορροπίας στον κόσμο μας, με την επίκαιρη απαίτηση της προστασίας του σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Ο Χομ είναι ο τελευταίος του είδους του. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι είδους. Κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή του, παρά μόνο ένα αγόρι που ναυαγεί σ’ ένα έρημο νησί και στην αρχή είναι βέβαιο πως είναι μόνο του. Ανακαλύπτει, όμως, ότι και κάποιος άλλος ζει εκεί, ένα ειρηνικό και ήρεμο πλάσμα που έχει χάσει την οικογένειά του. Οι δυο τους, απρόβλεπτα, συνυπάρχουν, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και σύντομα γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Όταν ένα πλοίο διάσωσης εμφανίζεται στον ορίζοντα, το αγόρι πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Το βιβλίο της Jeanne Willis «Χομ» (Εκδόσεις Ίκαρος, εικονογράφηση Paddy Donnelly, μετάφραση Μαριλένα Πανουργιά) είναι μια απόδειξη ότι οι μεγάλες φιλίες μπορούν να υπερπηδήσουν οποιαδήποτε εμπόδια, γλωσσικά ή πολιτισμικά, αλλά και ότι οι φίλοι μας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικοί με την οικογένειά μας.

Δεν είναι πάντα εύκολο να δείχνουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα αγόρια, τα οποία παίρνουν από το περιβάλλον τους ένα σωρό μηνύματα, λεκτικά και μη, που τα ωθούν να κρύβουν τα συναισθήματά τους, να βασίζονται στον εαυτό τους, να είναι σκληρά και να μην κλαίνε. Ωστόσο είναι για όλους πολύ σημαντικό να μπορούν να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους και να μιλούν γι’ αυτά. Στο βιβλίο της Μόλι Πότερ «Δεν είναι κακό να κλαις» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) παρουσιάζονται διάφορα συναισθήματα, καθώς και καταστάσεις που μπορεί να τα προκαλέσουν, ώστε το παιδί να βελτιωθεί στην ικανότητα να τα αναγνωρίζει και να εξηγεί πώς νιώθει. Αυτό θα το βοηθήσει να κατανοήσει όσα αισθάνεται και να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία και με υγιή τρόπο μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων, ευχάριστων και δυσάρεστων.

«Η κουνελόσκαλα», το πρώτο παιδικό βιβλίο της Μαρίας Γιαγιάννου (Εκδόσεις Καλέντη, εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης) είναι ένα πρωτότυπο, δημιουργικό παραμύθι που προτείνεται ως μια τρυφερή επαφή του παιδιού με την ομορφιά και τις προκλήσεις της τέχνης και της γνώσης, αλλά και ως ένα κάλεσμα προς την ομαλή αυτονόμησή του. Ένα πρώτο ταξίδι αυτογνωσίας για το μικρό κουνέλι, τον Τρούφη, που θα μάθει όχι μόνο να βοηθάει, αλλά και ότι δεν χρειάζεται να ανεβαίνεις πάντα ψηλά για να είσαι ευτυχισμένος – η φιλία και η σοφία πατάνε γερά τα πόδια τους στη γη. Το βιβλίο ξεκινάει με ένα πρωτότυπο παιχνίδι και συνεχίζεται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό κουνελοπεριβάλλον, με αεροπλάνα και… καρότα, γράμματα, χρώματα και αριθμούς και μαγικά αυτιά. Στην πορεία, εμφανίζονται ένας επιστήμονας, ο Ισαάκ, μια ζωγράφος, η Φρίντα, ένας ποιητής, ο Οδυσσέας, ένας φιλόσοφος, ο Επίκουρος και μια σοπράνο, η Μαρία. Μαζί τους και κάτι τερατάκια, τα Τρελόσωστα, που βοηθούν τον Τρούφη να λύσει το πρόβλημά του και βοηθούν μαζί με αυτόν και όλα τα παιδιά να φτιάξουν την πιο γερή και όμορφη σκάλα του κόσμου, βασισμένη στην αγάπη, στη φιλία και στις καλές τέχνες.

Τι μπορεί να έγραφε ένα παιδί αν έστελνε ένα γράμμα σε έναν εξωγήινο; Τις απαντήσεις δίνει η Sophie Blackall στο εξαιρετικό βιβλίο «Αν ερχόσουν στη Γη» (Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Λύντη Γαλάτη). Αν ο εξωγήινος ερχόταν στη Γη, ο μικρός Κουίν θα ήθελε να ξέρει ότι οι άνθρωποι μένουμε σε διαφορετικά μέρη, κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια, ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες… Ότι ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός, μα ότι όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη, κοντά σε έναν μεγάλο ήλιο και σε ένα μικρό φεγγάρι. Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε πρέπει να τον φροντίζουμε. Όπως και πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Ένας ύμνος στη ζωή στη Γη και στη διαφορετικότητα που τελικά δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει! Για παιδιά από 5 ετών.

Νέα περιπέτεια για τον αγαπημένο ήρωα του Ίνγκο Ζίγκνερ, τον μικρό δράκο Καρύδα. Στο Νησί των Δράκων ήρθε το καλοκαίρι, ο ήλιος λάμπει, κι ο Καρύδας με τους φίλους του χαίρονται τις όμορφες μέρες στην παραλία. Ξαφνικά όμως πλακώνει «Η μάγισσα Μπουρίνη» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Μαρία Αγγελίδου) και το νησί βουλιάζει ολόκληρο στην κακοκαιρία, στις μπόρες και τις ανεμοθύελλες. Κι όποιον έχει αντίρρηση η μάγισσα τον μεταμορφώνει αμέσως σε παγάκι! Εδώ χρειάζεται πολλή δρακοπονηριά: Θα καταφέρει ο Καρύδας να διώξει τη γριά μάγισσα της κακοκαιρίας με ένα μπουκάλι γλυκιά λεμονάδα και με το μυαλουδάκι του μόνο; Θα μπορέσει να την ξεγελάσει και να τη βάλει να ορκιστεί στη σκούπα της;

Ίσως νομίζεις πως οι πέτρες είναι βαρετά κομμάτια πετρωμάτων που κείτονται στο έδαφος. Όμως, οι επιστήμονες συνηθίζουν να λένε ότι οι πέτρες έχουν μνήμη. Κι ο Μποκ έχει ζήσει μια πραγματικά αξέχαστη περιπέτεια. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τρομερής σύγκρουσης που συντάραξε τη Γη και οδήγησε στον σχηματισμό της Σελήνης: έτσι, είδε τα άστρα να γεννιούνται, τους μετεωρίτες να ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο διάστημα και έναν άγριο, ηφαιστειακό πλανήτη να μεταμορφώνεται σ’ ένα καταφύγιο που σφύζει από ζωή – τον πλανήτη Γη. Ξαφνικά ένα πρωί, τον ξύπνησε απότομα ένα παράξενο πλάσμα, που τον σήκωσε από κάτω και τον έριξε μέσα σ’ ένα κουτί… Έτσι πρωτοσυναντήθηκαν ο Μποκ και ο Νιλ Άρμστρονγκ κι αυτή είναι η (αληθινή) ιστορία τους, όπως την αφηγείται ο πρωτοπόρος αστροναύτης στους μικρούς αναγνώστες, μέσα από το βιβλίο του «Η ιστορία του Μποκ», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Ποια ήταν η πρώτη κατάσκοπος στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Το όνομα ποιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης έχει δοθεί σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι; Η επανάσταση του 1821 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν; Στο βιβλίο «Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821», των Βασιλικής Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη (Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Σάρα Λαμπράντα), πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.

Από την ώρα που πολλές περιοχές του τόπου μας βρέθηκαν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό, οι Έλληνες δεν έπαψαν στιγμή να αγωνίζονται και να λαχταρούν τη λευτεριά τους κρατώντας, μέσα στα 400 χρόνια σκλαβιάς, ζωντανές τις παραδόσεις, τη γλώσσα και την πίστη τους. Μάλιστα, ο αγώνας και οι θυσίες τους δημιούργησαν ένα οικουμενικό κίνημα συμπαράστασης. Η ιστορική γνώση είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Το σημαντικό όμως είναι να διδάσκεται στις νεότερες γενιές με τέτοιο τρόπο ώστε να ενεργοποιεί το συναίσθημα και το ενδιαφέρον τους. Από τις Εκδόσεις Άγκυρα κυκλοφορεί μια σειρά βιβλίων για τα παιδικά και τα ηρωικά χρόνια ορισμένων από τους σημαντικότερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Μέσα από τις μυθιστορηματικές αφηγήσεις, αναδύεται το ιστορικό ανάγλυφο μιας από τις σημαντικότερες περιόδους της ιστορίας μας. Θα βρείτε τους τίτλους «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», «Νικηταράς», «Ανδρέας Μιαούλης», «Κωνσταντίνος Κανάρης», σε κείμενο της Θεοδώρας Λούφα–Τζοάννου, και «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα», σε κείμενο της Αναστασίας Δ. Μακρή.

Αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, μια εξαιρετική εικόνα σίγουρα υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες λέξεις, και μια συλλογή 34 τέτοιων εικόνων, όπως η συγκεκριμένη του επετειακού έργου «1821 – Τα Δοξασμένα Χρόνια. Η Ελληνική Επανάσταση για τα παιδιά μας», αποτελεί μια λαμπρή επιτομή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για τα παιδιά μας ηλικίας από 5 έως 105 ετών, γνωστού όντος ότι εμείς οι «Έλληνες αεί παίδες εσμέν, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν» (Πλάτων, Τίμαιος). Η ζωντανή εικονογράφηση από τη Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη, εμπνευσμένη από κλασικά εικαστικά έργα, ο συνεκτικός τρόπος συγκρότησης, εσωτερικής συνοχής, και έκθεσης των επαναστατικών γεγονότων, και η εύληπτη ποιητική αφήγησή τους από τον Χρίστο Γούδη, διαμορφώνουν το πάνθεον των ηρώων και των ηρωισμών της Ελληνικής Επανάστασης, ως επισφράγισμα και ενοποιητικό σύμβολο των απελευθερωτικών αγώνων και θυσιών του λαού μας, που χαράσσεται έτσι ανεξίτηλα στη μνήμη. Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και με ενάργεια πολλαπλής αισθητικής έκφρασης, αποτελεί ένα κορυφαίο έργο πρώτης προσέγγισης του θαύματος του 1821 για τα παιδιά μας, αλλά και συναισθηματικής ανανέωσης της συναινετικής συλλογικής μνήμης των μεγαλύτερων, γύρω από όλα όσα νοηματοδότησαν την ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεώτερου ελληνικού έθνους.

Προσοχή: αν δεν σας αρέσουν οι πειρατικές ιστορίες, τότε μην πάρετε αυτό το βιβλίο. Κι αν έρθει κατά λάθος στα χέρια σας, κλείστε το αμέσως. Βάλτε το σε ένα σεντούκι, κρύψτε το σε μέρος μυστικό κι αφήστε να το ανακαλύψει κάποιος άλλος αναγνώστης! «Το νησί των θησαυρών ή από τις πειρατικές ιστορίες, η πιο πειρατική» είναι το έβδομο της σειράς των Εκδόσεων Παπαδόπουλος «Μικρά Μεγάλα Κλασικά», που υπογράφουν ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή. Πρόκειται για την εικονογραφημένη διασκευή του κλασικού βιβλίου «Το Νησί των θησαυρών» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον και αν σας αρέσουν οι περιπέτειες με άγριους πειρατές, με χάρτες, θησαυρούς, με σκελετούς, σπαθιά, ρεσάλτα και ανταρσίες, ακούστε, ή μάλλον διαβάστε, τον Τζιμ Χόκινς να σας αφηγείται την πιο πειρατική απ’ όλες, από πρώτο χέρι, γιατί την έζησε.

Προτού καλά καλά κλείσει ένας χρόνος από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 και πολύ πριν η σκλαβωμένη Ελλάδα αποκτήσει επιτέλους και επίσημα την ανεξαρτησία της, το 1830, μια χούφτα Έλληνες πατριώτες, που αντιπροσώπευαν τις επαναστατημένες περιοχές, μαζεύτηκαν σ’ ένα άγνωστο ως τότε χωριό της Αργολίδας, στην Πιάδα. Εκεί, αφού συζήτησαν για μέρες, έγραψαν και ψήφισαν ένα κείμενο που περιέγραφε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τους κανόνες λειτουργίας του νέου κράτους, που ξαναγεννιόταν από τις στάχτες του. Το κείμενο εκείνο, που ονομάστηκε «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», ήταν το πρώτο Σύνταγμα της πατρίδας μας και την ιστορία του αποφάσισε να πει στα παιδιά με πολύ χιούμορ ο Χρήστος Δημόπουλος, που προσπάθησε να φανταστεί πώς θα αισθάνονταν οι 59 «παραστάτες», οι αντιπρόσωποι δηλαδή, που βασισμένοι στα γνωστά συντάγματα εκείνης της εποχής (τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τη γαλλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη), με βοήθεια από νέους ανθρώπους σπουδαγμένους στο εξωτερικό, κατάφεραν να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο και να γράψουν ιστορία! Όλο αυτό το μετέφερε στο μικρό αφήγημα «Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογραφημένο παιχνιδιάρικα από την Πετρούλα Κρίγκου.

Κυριακή πρωί και λίγες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στο παράθυρο της Σοφίας. Ένιωθε τόσο απογοητευμένη που δεν θα μπορούσε να παίξει με τους φίλους της στη γειτονιά! Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας χάλασε όλα τα σχέδιά της. Όμως, ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια μέρα χαμένη, κατέληξε να γίνει μια μέρα πολύ ξεχωριστή. Τo βιβλίο «Μια ξεχωριστή Κυριακή» (Εκδόσεις Διόπτρα), σε κείμενο και εικονογράφηση της Έφης Λαδά, μιλάει για όλα τα απρόσμενα που μας κάνουν να χαμογελάμε και μας υπενθυμίζει ότι μια βροχερή Κυριακή, ίσως τελικά δεν είναι τόσο βαρετή όσο νομίζουμε.

Τι είναι αυτό που κάνει το ψάρι να είναι ψάρι; Γιατί η καμηλοπάρδαλη έχει τόσο μακρύ λαιμό; Πώς είναι δυνατόν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί –φυτά, τίγρεις, μανιτάρια, λιβελούλες, χταπόδια, άνθρωποι– να συνδέονται βιολογικά μεταξύ τους; Η διαδικασία της εξέλιξης δίνει τις απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα για τη ζωή στη Γη. Το βιβλίο της Anna Claybourne «Το ταξίδι της ζωής» (Εκδόσεις Susaeta) εξετάζει τι είναι η εξέλιξη, πώς λειτουργεί και ποιοι ανακάλυψαν τα μυστικά της. Θα καθοδηγήσει τα παιδιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, από τον πρώτο μονοκύτταρο οργανισμό που εμφανίστηκε στη Γη πριν από 3,8 δις  χρόνια, μέχρι τους απίστευτους πιθήκους που μιλάνε και κατοικούν σε όλο τον πλανήτη σήμερα, τους γνωστούς μας… ανθρώπους!

Όταν ο Οδυσσέας, ένας ταλαιπωρημένος σκύλος, που μοιάζει… κοσμογυρισμένος, βρίσκεται στο σπίτι του Ιάσονα, εκείνος θέλει να του προσφέρει ένα ζεστό και φιλόξενο σπιτάκι. Μαζί με τον μπαμπά του χτίζουν με αγάπη το πιο ωραίο σκυλόσπιτο στον κόσμο. Όμως ο Οδυσσέας δεν θέλει να κοιμάται στο καινούργιο του παλάτι και ο Ιάσονας αναρωτιέται γιατί. Αρχίζει, μάλιστα, να ψάχνει μήπως θα μπορούσε να του φτιάξει κάτι ακόμα εντυπωσιακότερο, που να του ταιριάζει καλύτερα. Ώσπου διαπιστώνει ότι ο Οδυσσέας νιώθει ευτυχισμένος στον κήπο του, να κοιμάται κάτω από ένα δέντρο. Γιατί εκεί βρίσκει ακριβώς αυτό που έψαχνε. «Το παλάτι του Οδυσσέα» είναι το νέο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια) και μιλάει στα παιδιά για τη ζωοφιλία, τα ταξίδια ‒που τόσο μας λείπουν‒ και τη δύναμη της φαντασίας.

Ο Σάιμον ο γάτος έχει φροντίσει για χρόνια τον άνθρωπό του, τον Άντι. Αποτελεί υπόδειγμα κατοικιδίου: Είναι πεντακάθαρος και πιστός. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένα αγόρι; Ακόμα κι όταν ο μπαμπάς του Άντι μετακομίζει σε άλλο σπίτι, ο Σάιμον είναι βέβαιος πως ο Άντι δεν έχει ανάγκη άλλο ζωάκι. Οπότε γιατί να υιοθετήσει έναν σκύλο στο σπίτι του πατέρα του; Ο Σάιμον γνωρίζει καλά τι οφείλει να κάνει: το Τέρας πρέπει να φύγει. Όμως ο Μπάξτερ, ο σκύλος/τέρας, έχει άλλη γνώμη… Όλα αυτά στο ξεκαρδιστικό παραμύθι της Dori Hillestad Butler «Αγαπητό τέρας» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Γιώργος Τσακνιάς), που θα διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες και θα τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από την πρωτότυπη αφήγηση σε μορφή (ανορθόγραφης και επιθετικής) αλληλογραφίας ανάμεσα στα δυο κατοικίδια, που τελικά περνάει μηνύματα αγάπης και φιλίας και μιλάει για δύο σπίτια που τους χωρούν όλους. Μια αστεία ιστορία για τη ζήλια, την ανεμελιά, τις πανίσχυρες συμμαχίες και τα μακιαβελικά σχέδια, αλλά και για ένα αγοράκι που καταφέρνει να αποκτήσει φίλους και να είναι χαρούμενο –κι ας μην παραδίδει στην ώρα τους τις εκθέσεις του.

Κάποτε ένας παντοδύναμος άρχοντας που μισούσε τις γάτες κατέστρωσε ένα σχέδιο εξαφάνισής τους. Και σχεδόν τα κατάφερε. Κι ο τόπος γέμισε ποντίκια και ψύλλους κι έπειτα τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Ξέσπασε μεγάλο κακό, γιατί κανείς δεν πίστευε κανείς τότε ότι όλα τα πλάσματα της γης αλληλεξαρτώνται. Μήτε φανταζόταν ότι αν λείψει το ένα, κάποιο άλλο θα θεριέψει και θα σκορπίσει καταστροφή. Όταν η στρίγγλα Μαγγούφω, που οι γάτες την έλεγαν πανούκλα, πήρε την εξουσία, ξέσπασε πανδημία. Ποιος, άραγε, μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους; Την ιστορία της Γεωργίας Γαλανοπούλου «Όταν οι γάτες ακούν τη βροχή» (Εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού) αφηγείται στα παιδιά από 7 ετών ένας γάτος μια μέρα κρύα και βροχερή. Και παρότι είναι γέννημα φαντασίας, ξεσκεπάζει ένα πραγματικό γεγονός από την εποχή του Μεσαίωνα. Διότι τα παραμύθια μπορεί να μη λένε την αλήθεια, αλλά πάντα από αυτήν εμπνέονται.

Η πέμπτη περιπέτεια του Ήπιου Θερμοκήπιου, «Το ημερολόγιο της Καπετάνισσας», είναι κοντά μας διά χειρός Χρήστου Δημόπουλου (Εκδόσεις Ψυχογιός, Εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου). Η Διευθύντρια του Μουσείου Μυθικών Αρχαιοτήτων, Αντιγόνη Δεληνοτιά, θέλοντας να αποκτήσει ένα εντυπωσιακό και σπάνιο έκθεμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αναθέτει στον Ήπιο μια ακατόρθωτη αποστολή. Έτσι, ο καθηγητής και τα εγγόνια του μπλέκονται σε περιπέτειες. Ξεκινώντας την έρευνά τους από τη Μύκονο, φτάνουν στο Ναύπλιο, όπου ένας πολυμαθής δικηγόρος τούς αποκαλύπτει ένα πολύτιμο μυστικό. Αυτό τους οδηγεί στη Γερμανία, στο «Σλος Εγκ», ένα μεσαιωνικό κάστρο που κάποτε ανήκε στην οικογένεια του Ιωσήφ Λουδοβίκου Φραγκίσκου Ξαβέριου, Κόμη του Άρμανσπεργκ και 4ου Πρωθυπουργού του Βασιλείου της Ελλάδας! Εκεί τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις: ο παλιός μας γνώριμος, Ούλριχ Φάμπερ φον Μπιερλάγκερ, και ο Πέτερ, που δεν είναι Πέτερ! Η αποστολή τους στέφεται με αποτυχία και ο Ήπιος Θερμοκήπιος, η Αθηνά και ο Ορέστης γυρίζουν στην πατρίδα με άδεια χέρια. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν!

Παντού γύρω μας η φύση κάνει θαύματα. Κάθε μέρα, ώρα με την ώρα, συμβαίνουν μαγικές μεταμορφώσεις μπροστά στα μάτια μας. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να τις δούμε. Μέσα από το βιβλίο της Ρέιτσελ Γουίλιαμς «Στάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης» (Εκδόσεις Πατάκη), μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν 50 ιστορίες από τη φύση. Ο χρόνος έχει παγώσει όσο χρειάζεται για να μπορέσουν να τις δουν να ξετυλίγονται. Διαβάστε αργά και απολαύστε τες. Έπειτα, βγείτε έξω και δείτε πόσα άλλα θαύματα θα ανακαλύψετε αν απλώς σταθείτε και κοιτάξετε. Μας χρειάζεται τόσο αυτή τη στιγμή!

Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πάει ακόμα στην ΣT΄ δημοτικού, μα θέλουν να μάθουν τι ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Χωρίς όμως πολλά ονόματα, ημερομηνίες και λέξεις που δεν καταλαβαίνουν. Η Ελένη Σβορώνου αναλαμβάνει να τους αφηγηθεί πώς ξεκίνησαν όλα. Πώς φτάσαμε να έχουμε δικαιώματα και οι άλλοι να τα σέβονται. Πώς φτάσαμε να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι σε ένα ελεύθερο κράτος. Το βιβλίο «Για να ζούμε ελεύθεροι. Γνωρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Χρήστος Κούρτογλου) είναι μια συνθετική προσέγγιση της Επανάστασης, γραμμένη απλά, κατάλληλη για παιδιά από 6 ετών, που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη Ιστορία. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά που αναζητούν τα «γιατί» πίσω από τις σπουδαίες μάχες και τα γεγονότα.

Η Χιονονιφάδα είναι το κουνέλι του σχολείου. Η Χιονονιφάδα, επίσης, είναι μπελάς. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Τόμι και, πράγματι, όταν του αφήνουν αναπάντεχα τη Χιονονιφάδα για να τη φροντίζει και όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά, φαίνεται ότι μπορεί και να έχει δίκιο. Κι ας βγάζει μεγαλύτερο χαρτζιλίκι επειδή την ταΐζει, κι ας μπορέσει ίσως έτσι να πάρει επιτέλους το καινούργιο ποδήλατο που χρειάζεται… Με την αδελφή του άρρωστη και κρεβατωμένη, έναν ψηλομύτη ηθοποιό με το μπατζάκι του παντελονιού του ύποπτα βρεγμένο και ένα κουνέλι που άνοιξε η γη και το κατάπιε, ο Τόμι βλέπει τις ελπίδες του για καινούργιο ποδήλατο να εξανεμίζονται – ακριβώς όπως εξαφανίστηκε και η Χιονονιφάδα. Θα βρεθεί άραγε; Και θα του φέρει τελικά καλύτερη τύχη ή γκαντεμιά; Ή μήπως ο Τόμι και η οικογένειά του την έχουν βάψει με αυτό «Το καταραμένο κουνέλι» του σχολείου; Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έρχεται μια νέα, απίθανα αστεία και υπέροχα εικονογραφημένη ιστορία από τη θρυλική συγγραφέα και εικονογράφο Τζούντιθ Κερ, που μιλάει στα παιδιά για την οικογένεια, τα προβλήματα της ζωής και τις αναπάντεχες λύσεις που έρχονται από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Η μετάφραση είναι της Πετρούλας Γαβριηλίδου.

Περίπου εκατό χρόνια πριν, όταν η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη με διάσπαρτα αρχαία ερείπια, ζούσε ένα κορίτσι που το έλεγαν Έφη και ήθελε να γίνει ζωγράφος. Έμαθε να παρατηρεί τον κόσμο γύρω της: τις πλατείες και τα πάρκα, τα καταστήματα και τα καφενεία, τα παιδιά που παίζουν ή πηγαίνουν σχολείο, τα ζώα που τριγυρίζουν ανέμελα. Στα έργα της ζωγράφιζε την καθημερινότητα, όπως την αντιλαμβανόταν, με την απλότητα, τη γαλήνη και την ευφροσύνη της. Ζωγράφιζε την ελληνική ύπαιθρο, τις πόλεις, τις γειτονιές, τις πλατείες. Τα χωριά, τη λιτή και αυθεντική ζωή των ανθρώπων τους και τη φύση γύρω. Και όσο ζωγράφιζε πρόσωπα και σκηνές της ζωής τόσο πιο κοντά αισθανόταν στους ανθρώπους. Το βιβλίο «Μια φωτεινή παλέτα. Ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Έφης Μιχελή» (Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα) συστήνει σε μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες τη σπουδαία ναΐφ ζωγράφο μέσα από πρωτότυπες δικές της εικόνες που συνδυάζουν μία αφήγηση για την Ελλάδα και τον κόσμο που δεν υπάρχει πιά. Το κείμενο είναι των Βαγγέλη Ηλιόπουλου και Αναστασίας Καραστάθη, ενώ την εικονογράφηση, βασισμένη στα έργα της Μιχελή, έχουν κάνει η Μαριάννα Πόγκα και ο Χρήστος Σιμάτος. Η ζωή της Έφης, όπως ζωντανεύει μέσα από τους πίνακές της, συμπυκνώνεται σε ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα, φως, γλυκύτυτα και χαρά, μέσα από εικόνες που αναδίδουν αγάπη για τους ανθρώπους και τη φύση.

«Αν σου χαρίσω μια στιγμή, πού προλαβαίνεις να με πας;» Ο Ροδομάγουλος, ένας μικρός χαριτωμένος πλανήτης, κοιτά τη Γη γεμάτος λαχτάρα. Θα την ταξιδέψει σε όλους τους γαλαξίες και τη στιγμή θα την κάνει να φανεί αιώνας! Η Γη χαμογελά και, ενώ καταλαβαίνει την υπερβολή στα λόγια του, υποκύπτει στα καλοκάγαθα μάτια του, τόσο εκφραστικά, που σαν αυτά δεν έχει ξαναδεί ποτέ της! Αυτή η στιγμή είναι όταν η Σελήνη την κρύβει από τον Ήλιο κι αυτή η στιγμή είναι πολύ κοντά. Άραγε, θα προλάβει «Ο Ροδομάγουλος»; Μεμιάς, χάνονται κι οι δύο στα βάθη του διαστήματος… Ο αγαπημένος ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος γράφει το πρώτο παραμύθι του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος σε εικονογράφηση της Έλενας Σιαπατόρη και καλεί τους λιλιπούτειους αναγνώστες να τον ακολουθήσουν σε ένα τρυφερό ταξίδι  στο σύμπαν και στ’ αστέρια.

Από τις Εκδόσεις Μίνωας, κυκλοφορούν οι δυο πρώτοι τόμοι της σπιρτόζικης σειράς της Κάθριν Γούντφαϊν «Η υπέροχη Όστεν», που συστήνουν τη Τζέιν Όστεν στους νεαρούς αναγνώστες από 9 ετών. Ο κόσμος των μυθιστορημάτων της παρουσιάζεται με προσιτό τρόπο, μέσα από τις μεταφράσεις της Ράνιας Μπουμπουρή, ενώ στο τέλος του κάθε βιβλίου δίνονται πληροφορίες για τη συγγραφέα, την κοινωνία, την ένδυση και  τη συμπεριφορά των ανθρώπων την εποχή εκείνη. Στην «Περηφάνια και προκατάληψη», τα παιδιά γνωρίζουν την Ελίζαμπεθ Μπένετ, τη δεύτερη από τις πέντε κόρες μιας οικογένειας, που είναι αποφασισμένη να παντρευτεί μόνο από αγάπη. Σ’ έναν χορό γνωρίζει τον κύριο Ντάρσι, τον οποίο αρχικά θεωρεί περήφανο και φαντασμένο. Ίσως όμως ο χαρακτήρας του να κρύβει κι άλλες πτυχές, που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά…

Στην «Έμμα», πρωταγωνιστεί η ωραία, έξυπνη και πλούσια Έμμα Γούντχαουζ που δε βρίσκει κανέναν λόγο να παντρευτεί. Λατρεύει, όμως, να κάνει προξενιά στους άλλους παρά τις συμβουλές του φίλου της, του κυρίου Νάιτλι, που την προειδοποιεί να μη χώνει τη μύτη της σε ξένες υποθέσεις. Η τελευταία της επιτυχία –ο γάμος της γκουβερνάντας της– τη γεμίζει σιγουριά ότι μπορεί να βρει το σωστό ταίρι για τον καθένα. Θα συνεχιστούν οι επιτυχίες της; Ή μήπως τα ωραιότατα σχέδιά της θα ναυαγήσουν;

Κάποιες φορές πρέπει πρώτα να χαθείς για να βρεις τον δρόμο του γυρισμού… Αφού έλυσε το μυστήριο της εξαφάνισης της μητέρας της, η Ματίλντα, μαζί με τον καλύτερο φίλο της, τον Όσκαρ, ταξιδεύουν στο Παρίσι όπου ανακαλύπτουν ένα παράξενο βιβλίο με παραμύθια. Τα παιδιά περιπλανιούνται στη Χώρα των Παραμυθιών και εκεί διαπιστώνουν ότι οι κακοί ήρωες δεν ζουν απλώς στις σελίδες των βιβλίων, αλλά μπορούν να ανοίγουν απροειδοποίητα μυστηριώδεις τρύπες στην πλοκή και να κλέβουν τη μαγεία της ιστορίας. Όταν τα δύο παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τους ήρωες αυτούς, ξέρουν ότι στο τέλος δεν θα ζήσουν αυτοί καλύτερα… Και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το χάος. Αν θέλετε κι εσείς να ταξιδέψετε σε έναν μαγικό κόσμο, ακολουθήστε τη Ματίλντα και τον Όσκαρ, μέσα από το βιβλίο «Η Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια», το δεύτερο της σειράς της Anna James «Πέιτζις και Σία» (Εκδόσεις Διόπτρα).Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί μια νέα, σκληρόδετη, έκδοση των μυθιστορημάτων της Άστριντ Λίντγκρεν με πρωταγωνίστρα την Πίπη Φακιδομύτη, με την κλασική εικονογράφηση της Ίνγκριντ Βανγκ Νίμαν, με την οποία έγιναν γνωστά και αγαπήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η μικρή ηρωίδα, 75 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου, συνεχίζει να εμπνέει μικρούς και μεγάλους και να αποτελεί σύμβολο ανεξαρτησίας, δυναμικότητας και καλοσύνης. Στο πρώτο βιβλίο, «Πίπη Φακιδομύτη», γνωρίζουμε το παράξενο κορίτσι που ζει στη Βίλα Βιλεκούλα μ’ έναν πίθηκο κι ένα άλογο. Κάνει πάντα ό,τι της καπνίσει κι είναι απίστευτα δυνατή. Τα άλλα παιδιά σκάνε απ’ τη ζήλια τους κι οι μεγάλοι, μέχρι να τη γνωρίσουν, τη βρίσκουν ανυπόφορη. Η Άνικα και ο Τόμι είναι οι δυο φίλοι της, που ζουν στο διπλανό σπίτι. Καμιά φορά τα χάνουν με τους αλλόκοτους τρόπους της φιλενάδας τους, αλλά τη θαυμάζουν για την καλοσύνη της, τη γενναιοδωρία της και την ικανότητα που έχει να κάνει συναρπαστική και την πιο βαρετή στιγμή.

Στο δεύτερο βιβλίο, «Η Πίπη Φακιδομύτη καπετάνιος», ο Τόμι και η Άνικα μπλέκουν σε απολαυστικές και ασυνήθιστες περιπέτειες, όταν η Πίπη πηγαίνει για ψώνια ή συμμετέχει σε μια σχολική εκδρομή ή σκηνοθετεί ένα… ναυάγιο. Μάλιστα, η πιο συναρπαστική στιγμή είναι όταν ο πατέρας της, ο βασιλιάς των κανίβαλων, επιστρέφει στη Βιλεκούλα για να δει την κόρη του. Η σκέψη και μόνο πως η Πίπη μπορεί να φύγει για να γίνει η πριγκίπισσα γεμίζει με θλίψη την καρδιά των φίλων της…

Στο τρίτο βιβλίο «Η Πίπη Φακιδομύτη στις νότιες θάλασσες», η Πίπη, παρέα με τον Τόμι, την Άνικα, τον πίθηκο και το άλογό της, αποφασίζει να ξανασμίξει με τον πατέρα της και για ένα ολόκληρο καλοκαίρι γίνεται πριγκίπισσα των κανίβαλων, στο νησί Κάνι Κάνι. Εκεί παίζει κάτω απ’ τον καυτό ήλιο με τα μικρά παιδιά των Κάνι, ενώ οι άγριοι καρχαρίες και οι πανούργοι κλέφτες μαργαριταριών ανακαλύπτουν πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μ’ αυτό το τρομερά δυνατό κοριτσάκι. 

Δεν υπάρχει παιδί που δεν αγαπάει τον Σέργουφ Χολμς, τον διάσημο σκυλοντετέκτιβ, ήρωα του Isaac Palmiola, γι’ αυτό και φτάσαμε κιόλας στη 13η περιπέτειά του, με τίτλο «Γκάζια στην πίστα» (Εκδόσεις Διόπτρα). Η Τζούλια, ο Ντιέγκο και ο Σέργουφ βρίσκονται στο Μονακό! Το διάσημο Γκραν Πρι διεξάγεται την επόμενη μέρα και κάποιος έκλεψε το κύπελλο χωρίς ν’ αφήσει το παραμικρό ίχνος! Η υπόθεση φαίνεται τόσο περίπλοκη, ώστε τα παιδιά υποπτεύονται ακόμα και τον φύλακα! Το στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους είναι ότι το κύπελλο φυλασσόταν σ’ ένα ξενοδοχείο απίστευτης χλιδής, γεμάτο διασημότητες και φαίνεται ότι ο κλέφτης δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Εδώ μυρίζει μυστήριο και φυσικά είναι οι μόνοι που μπορούν να το λύσουν. 

Το νέο διαδραστικό και πολυθεματικό φιλοζωικό βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου «Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου» είναι γεγονός! Ο Πόθος, ένας πρώην αδέσποτος σκύλος που βρέθηκε κουτάβι μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών, διασώθηκε και εκπαιδεύθηκε, ώστε να επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει και μας καλεί στο πιο παράξενο, γεμάτο χρώματα και λέξεις ταξίδι. Μαζί του, η πολυτάλαντη εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Αεικίνητος, ευτυχισμένος και χαμογελαστός, ο Πόθος έχει συνήθεια να τριγυρίζει ανενόχλητος στο Δάσος των Ευχών και στο Παλάτι των Ονείρων και να αφηγείται ιστορίες από την πολυτάραχη ζωή του, μα το σημαντικότερο να κοιτάζεται στον καθρέφτη, να βλέπει την πιο όμορφη και αγαπημένη εκδοχή του εαυτού του και να γίνεται όλα όσα ονειρεύεται. Όλες οι πόρτες είναι ορθάνοιχτες για εκείνον, εκτός από μία. Εδώ και μήνες, του έχει απαγορευτεί η είσοδος στο δωμάτιο της «Ζωο…γραφικής Φαντασίας», στο πιο παράξενο δωμάτιο του Παλατιού, όπου είναι κλεισμένες η μαμά του με τη Χαμογελιάνα. Έτσι ο Πόθος βάζει στόχο της ζωής του να βρει έναν τρόπο να εισβάλει και να ανακαλύψει τι κρύβεται επιτέλους εκεί μέσα… Το βιβλίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές φιλοζωικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες και, εφόσον αγοραστεί από το www.zwes.gr, αποστέλλεται ενυπόγραφο από τη συγγραφέα και συνοδεύεται από δωράκια-έκπληξη!

Για σκέψου πώς θα ήταν να έκλεινε το σχολείο σου και να είχες όλη την ημέρα δική σου να κάνεις ό,τι θέλεις. Να πας βόλτα. Να παίξεις με τους φίλους σου. Να μείνεις στο σπίτι με την οικογένειά σου. Να πας εκδρομή ή να κάνεις κάτι δημιουργικό. Ή φαντάσου πώς θα ένιωθες αν, ξαφνικά, διαπίστωνες ότι το σχολείο σου έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Βέβαια, το σχολείο κλείνει πολλές φορές μέσα στον χρόνο για διακοπές (και πλέον όχι μόνο για διακοπές…) Όμως αυτό το ξαφνικό, το αναπάντεχο, της τελευταίας στιγμής κι ενώ έχεις διαβάσει –ή και όχι– έχει μιαν άλλη ομορφιά. Είναι μια έκπληξη, σωστά; Πώς θα ήταν, λοιπόν, μια ημέρα «Χωρίς σχολείο»; Μια πρωτότυπη συλλογή δέκα διηγημάτων από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και συγγραφείς, εικονογράφους, μέλη και διακριθέντες, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Το νέο παιδικό βιβλίο της Νικολέττας Λέκκα «Το ταξίδι της ζωής μας» (εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ) είναι μια ιστορία για την επιλογή ανάμεσα σε όσα ξέρεις και σε όσα λαχταράς και για την αλήθεια ότι συχνά είναι και τα δύο στάσεις στην ίδια διαδρομή, που δεν είναι ποτέ ευθεία. Ηρωίδα είναι μια βαρκούλα, που γεννιέται από τον μεγάλο έρωτα της Θάλασσας και του Ήλιου. Η αγκαλιά της μαμάς της είναι παντού. Ο μπαμπάς της, που βρίσκεται αλλού, στρώνει ένα χρυσό χαλί για να τη φτάνει. Εκεί η βαρκούλα νιώθει ασφαλής. Όμως μεγαλώνει κι η καρδιά της σκιρτά για ταξίδια μακρινά. Ένα ξεχασμένο φυλαχτό θα έρθει όταν η βαρκούλα το έχει πραγματικά ανάγκη, τη στιγμή που θα γλιστρήσει από το χαλί. Η Ευτυχία και η Γαρυφαλλιά Βλάχου έφτιαξαν τις εικόνες από θάλασσα και φως που ντύνουν το βιβλίο αυτό. Εικόνες που, όπως η βαρκούλα της ιστορίας, εξελίσσονται, μεγαλώνουν, δυναμώνουν, καθώς το ταξίδι, και η ίδια η ζωή, προχωρά!

Ο «Γαλάζιος πλανήτης ΙΙ», της Leisa Stewart-Sharpe (Εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση Emily Dove, μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος), είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο οικολογίας για παιδιά από 8 ετών, βασισμένο στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του BBC. Οι ωκεανοί φιλοξενούν τη μεγαλύτερη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που υπάρχει στη Γη, αλλά ακόμα και σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητοι. Γνωρίστε τα πλάσματα της αβύσσου και περιπλανηθείτε σε υποθαλάσσια δάση. Ακολουθήστε τους μεγαλύτερους θηρευτές των ωκεανών, εξερευνήστε τους κοραλλιογενείς υφάλους και ανακαλύψτε για πρώτη φορά τον μυστηριώδη κόσμο του θαλάσσιου πυθμένα, κάνοντας μια εντυπωσιακή κατάδυση στην άγρια φύση του βυθού.

Ο Ευκλείδης είναι ένας γερο-σοφός, ειδικευμένος στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη, που ζει απομονωμένος στον πύργο του, παρέα με ένα κοράκι, τα βιβλία και την επιστήμη του. Κάποτε αποφασίζει να βάλει τέλος στη μοναξιά του, δημιουργώντας ένα τέλειο παιδί, στο οποίο έχει σκοπό να κληροδοτήσει τις γνώσεις αλλά και την περιουσία του: τον Φαίδωνα. Όμως, ο Φαίδωνας, το πρώτο παιδί ρομπότ, σύντομα αποκτάει δική του βούληση και στρέφεται ενάντια στον δημιουργό του… Τι θα απογίνει ο Φαίδωνας και ποιος θα είναι ο ρόλος του χαρισματικού μικρού Καρίμ, που είχε τρυπώσει στον πύργο και παρακολουθούσε αθέατος τη δημιουργία του; «Ο αλγόριθμος της ζωής», της Ελένης Πουλημένου (Εκδόσεις Πατάκη), είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα για την τεχνητή νοημοσύνη, την ανθρώπινη διάνοια, την επιστήμη και τα όριά της, αλλά πάνω απ’ όλα, για τον Άνθρωπο!

Έχοντας πια τη Λεπίδα του Μεσονυχτίου, «Τα τελευταία παιδιά στη Γη», ο Τζακ και η παρέα του, αναζητούν τον µοχθηρό Θραλ και τον σκελετοστρατό του. Δεν έχουν όµως πολύ καιρό: ο εχθρός έχει αρχίσει να κατασκευάζει τον Πύργο: µια πύλη µε τη δύναµη να φέρει τον Ρέτζοχ τον Αρχαίο, τον Καταστροφέα των Κόσµων, στη διάστασή µας. Με ένα σηµαντικό στοιχείο στα χέρια, που ανακάλυψε η Τζουν, η οµάδα κάνει αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο: αφήνει πίσω το Γουέικφιλντ και ξεκινά µια… επική εκδρομή! Σαν να λέµε δυνατές µουσικές, χαζά αξιοθέατα, σνακ, επικίνδυνες παρακάµψεις και ένα κάρο σκελετούς και τέρατα σε κάθε τους βήµα. Εδώ όµως δε µιλάµε για µια συνηθισµένη µεταποκαλυπτική βόλτα. Γιατί σύντοµα εµφανίζεται µια ακόµα απειλή: ένα τέρας που θεωρούσαν από καιρό πεθαµένο επιστρέφει µε νέα τροµακτική µορφή… «Ο δρόμος των σκελετών», του Μαξ Μπράλιερ, είναι η έκτη περιπέτεια των τελευταίων παιδιών στη Γη, της σειράς βιβλίων που, με πλοκή που θυµίζει βίντεο γκέιµ, εφηβικό χιούµορ, συχνές αναφορές στην ποπ κουλτούρα και αστείους διάλογους, γοητεύει ακόμα και τον πιο απρόθυμο νεαρό αναγνώστη.

Το 1887, στο Συρράκο της Ηπείρου, ένας μαθητής γράφει ένα ποίημα «απαλό σαν ροδοπέταλο και δυνατό σαν κεραυνό». Το αγόρι είναι ο Κώστας Κρυστάλλης και το επαναστατικό ποίημα με τον τίτλο «Αι σκιαί του Άδου» πυρπολεί τις καρδιές των ανθρώπων της τουρκοκρατούμενης Ηπείρου. Ο Οδυσσέας, ένα αγόρι των δικών μας ημερών, ανακαλύπτει αυτή την πράξη ελευθερίας, μέσα από μια προφορική αφήγηση. Η μικρή ιστορία «Ο Ποιητής και η Σφραγίδα της Ελευθερίας», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη (Εκδόσεις Καλέντη, εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης, σειρά «Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότα»), αφορά έναν μεγάλο ποιητή που έγραφε όσα αισθανόταν. Η ποίηση και η πεζογραφία του «τραγούδησαν» τη φύση, τον άνθρωπο και πάνω απ’ όλα την ελευθερία. Ο αναγνώστης κινείται στο σήμερα, ωστόσο μεταφέρεται με αβίαστο τρόπο στο παρελθόν, για να βρεθεί μπροστά στη δυνατή ψυχή ενός νέου ανθρώπου και να ανακαλύψει εντέλει το φρόνημα του Κώστα Κρυστάλλη, ο οποίος άφησε στις επόμενες γενιές ένα σημαντικό έργο για τη σύντομη ζωή του. Η έκδοση ολοκληρώνεται με σημείωμα για τον ποιητή, τη ζωή και το έργο του, καθώς και σύντομα ποιητικά αποσπάσματα που διασταυρώνονται με τοποθετήσεις κριτικών και ομότεχνών του για την αξία της γραφής του.

Η Διοτίµα είναι µια δωδεκάχρονη είλωτας που ζει στο Έλος, στο κτήµα του Σπαρτιάτη κυρίου της. Οι µέρες της κυλούν ήρεµα, µέχρι τη στιγµή που ανακαλύπτει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τότε τελειώνουν τα ψέµατα και η ζωή της αλλάζει από τη µια στιγµή στην άλλη. Την ίδια στιγµή ολόκληρη η Σπάρτη κλυδωνίζεται από συνωµοσίες, δολοφονίες, µυστικά και κάποιοι βάζουν σκοπό της ζωής τους να αποκαλύψουν την αλήθεια για να τιµωρηθούν οι ένοχοι. «Ο κόκκινος μανδύας. Συνομωσίες στην κοιλάδα του Ευρώτα», της αρχαιολόγου Εύης Πίνη (Εκδόσεις Πατάκη, εξώφυλλο Λέλα Στρούτση), είναι μια συναρπαστική ιστορία για παιδιά από 9 ετών, που διαδραµατίζεται τον 5ο αιώνα π.Χ. σε µια πόλη γεµάτη αντιφάσεις, που όµοιά της δεν υπήρξε πουθενά αλλού, τη Σπάρτη.

Όλα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει και στη δική μας χώρα κι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Τα αφηγήθηκε στον συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλο ένας Άγγλος, ο Τζορτζ Όργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος, κι εκείνος προσπάθησε να τα διηγηθεί στα παιδιά με δικά του λόγια. Κάποιο βράδυ, λοιπόν, ένας αγρότης, ο κύριος Τζόουνς, γύρισε κουρασμένος στο σπίτι του. Αυτός ο Τζόουνς είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ’χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου. Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς. Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν «πιο ίσοι από τους άλλους», κι έτσι τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά – αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους. Ο Μακρόπουλος διασκεύασε τη «Φάρμα των ζώων» (Εκδόσεις Διόπτρα), ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Όργουελ, με τη συνδρομή της εικονογράφου Θέντας Μιμηλάκη, και μαζί δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά από 9 ετών, που θα τα φέρει σε μια πρώτη επαφή με το κλασικό κείμενο και θα τους προσφέρει τροφή για (πολιτική) σκέψη. 

Στην εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά «40» των εκδόσεων Μίνωας, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα βιβλίο, ο «Αθλητισμός. 40 πρωταθλητές των ολυμπιακών αγώνων», του Ζαν Μισέλ-Μπιγιού, σε εικονογράφηση Γκονό, που παρουσιάζει το πορτρέτο 40 ολυμπιονικών, καθώς και την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι σήμερα! Σπύρος Λούης, Σάρλοτ Κούπερ, Ματζ Σάιερς, Τζιμ Θορπ, Πάαβο Νούρμι και 35 ακόμα σπουδαία ονόματα από τον χώρο του αθλητισμού συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την πολυτελή σκληρόδετη έκδοση, με τις ιστορίες και τη ζωή των σπουδαίων πρωταθλητών, τα μετάλλια, τα ρεκόρ, τις επιδόσεις και τα αθλητικά τους επιτεύγματα, που έχουν σημαδέψει την ιστορία του αθλητισμού και έχουν συγκινήσει όλη την ανθρωπότητα!

Στο ίδιο στιλ με τη σειρά «40» κινείται και το βιβλίο «21 ήρωες του 1821», των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (Εκδόσεις Μίνωας, εικονογράφηση Δημήτρης Ευστρατιάδης). Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους ζωντανεύει μέσα από τη ζωή και τη δράση, όχι 40, αλλά ‒συμβολικά‒ 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης. Ανάμεσα στους 21 ήρωες δεν συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Μάρτιος 1821. Ο δωδεκάχρονος Αναστάσης, που κατοικεί στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, συναντά τον φίλο του Βασίλη για νυχτερινό ψάρεμα σ’ ένα ποτάμι έξω από την πόλη. Κάποια στιγμή ακούνε πυροβολισμούς. Τρομοκρατημένοι, τρέχουν να κρυφτούν πάνω σε ένα δέντρο. Τότε ανακαλύπτουν έναν πληγωμένο Έλληνα που τον κυνηγούν Τούρκοι. Ο άντρας τούς δίνει ένα δυσνόητο μήνυμα και έπειτα λιποθυμάει. Τα δυο παιδιά αποφασίζουν να τον βοηθήσουν και τον κρύβουν σε μια σπηλιά για να περάσει τη νύχτα. Την επομένη επιστρέφουν, αλλά ο τραυματίας έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Οι δυο φίλοι αρχίζουν τις έρευνες, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί. Δεν ξέρουν όμως ότι έχουν μπλέξει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Αυτό θα το καταλάβουν λίγες μέρες μετά, όταν αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που τους έδωσε ο παράξενος άντρας. Ακριβώς τότε θα αντιληφθούν ότι όλη η τουρκική αστυνομία τούς κυνηγάει. Άραγε θα καταφέρουν να ξεφύγουν και να διαφυλάξουν το μεγάλο μυστικό που κατέχουν για την Ελλάδα, που είναι έτοιμη να ξεσηκωθεί ενάντια στους Τούρκους; Το βιβλίο «1821. Το μεγάλο μυστικό», του Θάνου Κονδύλη (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι μια εκπληκτική περιπέτεια μυστηρίου και δράσης για παιδιά από 9 ετών, με φόντο την Ελληνική Επανάσταση.

Ο κύριος Ρότζερς είναι Κυνηγός φαντασμάτων. Τις μέρες του τις περνά διαβάζοντας χοντρούς τόμους βιβλίων Φαντασματολογίας, ενώ τις νύχτες συνομιλεί με τα πορτρέτα των προγόνων του, που ήταν επίσης Κυνηγοί φαντασμάτων και κάτι παραπάνω ξέρουν. Κι όλα κυλούν άψογα στη ζωή του, αλλά υπάρχει και κάτι που τον κάνει πότε πότε να δακρύζει: ότι ο ίδιος δεν έχει ποτέ του πιάσει ούτε ένα φάντασμα. Γι’ αυτό πηγαίνει μαζί με τον υπηρέτη του, τον Σεβαστιανό, στο γραφείο του κυρίου Πού, ενός ντετέκτιβ που έχει μια μύτη που όλο μεγαλώνει και μια απάντηση για όλα. Ο κύριος Πού μιλά στον κύριο Ρότζερς και τον Σεβαστιανό για τη Λούση Λου, μια γυναίκα που είναι φάντασμα και -ας πούμε ότι- ζει σε ένα χωριό της Αγγλίας. Τότε ο κύριος Ρότζερς αποφασίζει να βρει τη Λούση Λου και να την κυνηγήσει για όσο χρειαστεί. Είναι, βέβαια, πολύ αποφασισμένος, αλλά υπάρχει κάτι που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Ότι «Η Λούση Λου είναι μια από μας»∙ κι ότι εμείς δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοι είμαστε. Το μυθιστόρημα του Σταμάτη Κεσόγλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών, αλλά είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα και για ενήλικους.

Η δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου έγραψε το «1821-Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία» (Εκδόσεις Διόπτρα) με συνοδοιπόρους της τη Θέντα Μιμηλάκη, που έδωσε μαγευτική μορφή στο κείμενο και ζωντάνεψε πρόσωπα και καταστάσεις με την ιδιαίτερη ματιά της, και τον καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλία Κολοβό, που είχε την επιστημονική επιμέλεια. Οι δημιουργοί μας καλούν μεγάλους να δούμε αλλιώς τον κόσμο του 1821 και να συνεχίσουμε το ταξίδι της φλογερής ιδέας της ελευθερίας που ξεκίνησε τότε. Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου; Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη; Ποια καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»; Πώς γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγούδησε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που αφηγείται μια σειρά από σπουδαία ιστορικά γεγονότα και, με τις εικόνες και τους χάρτες του, μας ταξιδεύει διακόσια χρόνια πριν, για να συναντήσουμε τα πρόσωπα που οραματίστηκαν την Ελλάδα ελεύθερο κράτος και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Ο Αντρέας κάνει δύσκολη τη ζωή του Λεωνίδα στο σχολείο. Ο Λεωνίδας δεν αντιδρά. Ο Πέτρος, ο διπλανός του Λεωνίδα, αντιμετωπίζει το δίλημμα: Να πάει κόντρα στον φόβο του και να μιλήσει με κίνδυνο να γίνει κι αυτός στόχος; Ή να πάει κόντρα στη συνείδησή του και να σωπάσει για να προστατευτεί; Είναι άραγε μόνο αυτές οι δυο οι επιλογές που έχει; Με μια μικρή άρκτο στο ταβάνι, ένα παιχνίδι στο τάμπλετ και πολλούς ποντικούς στον ορίζοντα, θα καταφέρει ο Πέτρος να βρει έναν άλλον δρόμο; Οι απαντήσεις στο νέο βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού «Human Net», για παιδιά από 10 ετών, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, με εικόνες του Γιώργου Δημητρίου, και συνοδεύεται από εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό.

«Η Αστροφυσική για βιαστικούς», το μπεστ σέλερ του Neil deGrasse Tyson για τον κόσμο και το σύμπαν, προσαρμόζεται για παιδιά και εφήβους. Τι διαφορά έχουν τα άστρα από τα σουπερνόβα; Τι ακριβώς είναι η ύλη και τι η σκοτεινή ύλη; Τι σημαίνει να έχει κανείς «συμπαντική οπτική» για τα πράγματα; Από τις βασικές αρχές της φυσικής μέχρι τα μεγάλα ερωτήματα για το διάστημα και τον χρόνο, ο διάσημος αστροφυσικός και εκλαϊκευτής της επιστήμης «σπάει» όλα τα μυστήρια του σύμπαντος σε λαχταριστά μεζεδάκια γνώσης. «Η Αστροφυσική για βιαστικούς νέους» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) περιγράφει σε παιδιά από 10 ετών βασικούς νόμους, αλλά και αναπάντητα ερωτήματα για το σύμπαν με τρόπο ξεκάθαρο – μαζί με μπόλικο από το γνωστό χιούμορ του Tyson. Ναι, εδώ η αστροφυσική έχει πλάκα. Με πολλές εικόνες και σχέδια και επιπλέον επεξηγηματικούς πίνακες, ο Gregory Mone, που συνεργάστηκε με τον συγγραφέα ώστε να προσαρμόσουν το βιβλίο για μικρότερες ηλικίες, φροντίζει να κάνει κατανοητές ακόμα και τις πιο περίπλοκες έννοιες, με αποτέλεσμα μια συναρπαστική εισαγωγή στο σύμπαν, αλλά και στις βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας. 

Είχε πολλή ησυχία στη Ζάκυνθο τον Απρίλιο του 1798. Εκτός κι αν θεωρείς θόρυβο το τρίξιμο των γρύλων και το θρόισμα των φύλλων, ή τον ήχο των απλωμένων ρούχων που κουνιούνται με τον αέρα… Η Ζάκυνθος ήταν σχεδόν όπως είναι τώρα. Είχε όμως πολύ περισσότερη ησυχία. Φαντάσου… Η Μάρια Μπαχά, με το βιβλίο της «Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), κάνει μια διπλή επίσκεψη, εικαστική ‒με 32 έργα της‒και αφηγηματική, στη ζωή και το έργο του Διονύσιου Σολωμού. Όλα μοιάζουν σαν ένα ποιητικό θεατρικό σκηνικό. Η Ζάκυνθος, η Ιταλία και η Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Μια μεγάλη οικογένεια με αγάπες και δράματα, η φωτιά της Ελληνικής Επανάστασης. Και όλα είναι οι δρόμοι που πέρασε ο Διονύσιος, οι εικόνες και τα αισθήματα που τον διαμόρφωσαν, ο διαρκής αγώνας με τη γλώσσα ώσπου να βρει ο ιταλοθρεμμένος ποιητής τα λόγια να εκφράσει μοναδικά την καρδιά του και την πατρίδα του. Η πολύπτυχη ζωή, η σύνθετη προσωπικότητα και φυσικά το ποιητικό έργο του Σολωμού, κεντημένο στον καμβά της προεπαναστατικής και επαναστατημένης Ελλάδας, προσφέρεται για πολυεπίπεδες αναγνώσεις. Απ’ τη μυθιστορηματική ζωή του ως τον αντιφατικό κι εύθραυστο ψυχισμό του, κι απ’ τη μείζονα πνοή της ποίησής του ως τα ερωτήματα που πυροδοτεί η αποσπασματικότητα του έργου του, τα σημεία επαφής που μπορεί να βρει ο σημερινός αναγνώστης του, από 12 ετών, είναι περισσότερα από όσα κρύβει το προσωπείο του εθνικού ποιητή.

Από τις Εκδόσεις Άγκυρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Esteve Pujol I Pons «Μάθετε στα παιδιά σας 20 αξίες της ζωής», ένα βασικό εγχειρίδιο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά ανεξάρτητα, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και, πάνω απ’ όλα, ευτυχισμένα, ικανά να κάνουν ευτυχισμένους και τους γύρω τους. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό πλάσμα και έχει ανάγκη να συναναστρέφεται άλλα άτομα. Έτσι, λοιπόν, η συνύπαρξη είναι το φυσικό μέσο για να μάθουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή τις βασικές αξίες, που πρέπει να ορίζουν την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο σεβασμός, η υπομονή, η σταθερότητα, η σύνεση, η κοινωνικότητα, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, ο διάλογος, η ανεκτικότητα, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η φιλία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, είναι οι αξίες που εμείς οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να γίνουν ελεύθεροι και ευτυχισμένοι άνθρωποι. Τα παιδιά πρέπει ν’ αρχίσουν να τις διδάσκονται από μικρά και στο κατάλληλο περιβάλλον. Στο βιβλίο, θα βρείτε σύντομες σκέψεις σχετικά με τον ρόλο των αξιών αυτών στη συνύπαρξη, καθώς και εύκολες δραστηριότητες που επιτρέπουν στα παιδιά μας να τις συνειδητοποιήσουν/αφομοιώσουν με φυσικό τρόπο.

Για τους πιστούς της χορτοφαγίας, για τους φανατικούς της νηστείας, για τους νοσταλγούς του κλασικού μαγειρευτού, για τους αυστηρούς των θαλασσινών, για τους λάτρεις των αλλαγών και των δοκιμών, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά και για όσους δεν μπορούν χωρίς κρέας, έχει τη λύση ο Άκης Πετρετζίκης. Στο «Απόλυτο βιβλίο της νηστείας» (Εκδόσεις Ψυχογιός) μας δείχνει πώς με απλά, βασικά, πρωτογενή υλικά μπορούμε να φτιάξουμε πάνω από 140 νόστιμες, θρεπτικές και χορταστικές συνταγές, αναδεικνύοντας τη χορτοφαγία σε trend.

Leave a Reply