ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ 6: ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΟ ATHENS PHOTO WORLD 2021

Το Athens Photo World επιστρέφει δυναμικά με μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων που ακολουθούν την εναρκτήρια διοργάνωση του 2019. Με το φωτορεπορτάζ στο επίκεντρό του, το APW στοχεύει στην ανάδειξη του έργου των σύγχρονων φωτορεπόρτερ, της Ελληνικής και διεθνούς ειδησεογραφίας. Η έκθεση των εφήβων φωτογράφων με τίτλο «Μετακίνηση 6» με την επιμέλεια της Δώρας Λαβαζού (iFocus) θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου από τις 21 Μαΐου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα μας δείξει την παρούσα και τόσο πρωτόγνωρη συγκυρία μέσα από το βλέμμα των νέων παιδιών. Μιλήσαμε με την επιμελήτρια, που μας παρουσιάζει τι ακριβώς θα δούμε στο Χαλάνδρι.

Καλησπέρα, κ. Λαβαζού. Παρακαλώ, συστηθείτε στο κοινό του Τaλκ. 

Στις αποσκευές μου κουβαλώ σπουδές δημοσιογραφίας, φωτογραφίας, marketing και πολυετή εργασία στον χώρο των περιοδικών ως photo editor (υπεύθυνη φωτογραφικού υλικού), συντάκτρια και συντονίστρια ύλης (Εκδόσεις Δραγούνη & Εκδόσεις Λυμπέρη). Το 2015 εμπνεύστηκα και δημιούργησα το διαδικτυακό περιοδικό για φωτογράφους www.ifocus.gr, την ίδια χρονιά δημιούργησα την πρώτη πανελλήνια φωτογραφική ομάδα εφήβων & τζούνιορ (iFocusTeens) έπειτα από την επιθυμία του γιου μου, που εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν 8 ετών. Τα τελευταία τρία χρόνια, παράλληλα με το site, δημιούργησα την γκαλερί φωτογραφίας iFocus Photo Gallery στο κέντρο της Αθήνας (εντός Στοάς Όπερα), στην οποία έχω φιλοξενήσει και επιμεληθεί πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, εργαστήρια φωτογραφίας για ενήλικους, εφήβους και παιδιά, διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας και ένα μικρό βιβλιοπωλείο με φωτογραφικά βιβλία και λευκώματα. Παράλληλα διδάσκω φωτογραφία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου, εγκαινιάζεται στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Athens Photo World, η έκθεση “Μετακίνηση 6”. Η ιδιαιτερότητά της είναι πως οι φωτογραφίες ανήκουν σε εφήβους. Ως επιμελήτριά της, πείτε μας καταρχάς πόσα έργα συμμετέχουν στην έκθεση και πώς καταλήξατε σε αυτά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως συμμετέχουν έφηβοι από πολλές, ακόμα και απομακρυσμένες, περιοχές τής Ελλάδας. Είναι συγκινητικό και ελπιδοφόρο να βλέπεις συμμετοχές από Μήλο, Ρέθυμνο, Σάμο, Χαλκίδα και Αττική. Το σύνολο των 76 φωτογραφιών είναι αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού και αρκετών διαδικτυακών συναντήσεων, λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτής της πρωτόγνωρης, για την ανθρωπότητα, πανδημίας της Covid-19.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τα SMS που στέλναμε μέχρι πρόσφατα. Μετακίνηση 6 σήμαινε σωματική άσκηση -σε κάποιες φάσης εντός δήμου, σε κάποιες άλλες και εκτός- και βόλτα με κατοικίδιο. Ήταν για τους περισσότερους από εμάς ένας κωδικός ελευθερίας μέσα στη μιζέρια της καραντίνας. Τι ήταν, όμως, ο κωδικός 6 για τους εφήβους μας; 

Ακριβώς το ίδιο! Ήταν ένας κωδικός περιορισμένης ελευθερίας, όσο κι αυτό ακούγεται οξύμωρο, ήταν ο μοναδικό τρόπος διαφυγής από τον εγκλεισμό και τα παιδιά μόνο έτσι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν αναπνοές, να πάνε βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς τους με το κατοικίδιο τους ή να κάνουν το περπάτημα τρόπο ζωής και το ποδήλατο οδηγό τους προς την πολυπόθητη ελευθερία. Οι έφηβοι είναι αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι της κοινότητας μας και οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε ισότιμα, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους, να τους δίνουμε τροφή για σκέψη και καλλιέργεια. Οφείλουμε να ανοίγουμε δρόμους, δρόμους δημιουργικούς και ασφαλείς. Ένας τέτοιος δρόμος είναι και η ενασχόληση με τη φωτογραφία ως τέχνη, ένας δρόμος που, είτε τον διαβούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία, να ξεδιπλώσει τη δημιουργική έκφραση, να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση και να τους αποκαλύψει νέες δεξιότητες.

Ποιος ήταν ο στόχος της δράσης αυτής του Athens Photo World;

Ο στόχος της δράσης του APW, όπως προανέφερα, είναι να προάγει την Τέχνη της Φωτογραφίας στο ευρύ κοινό. Η “Μετακίνηση 6” έδωσε την ευκαιρία και στους εφήβους να ξεδιπλώσουν τη δημιουργική τους πλευρά, συμπεριλαμβάνοντας στο “σώμα” του φεστιβάλ τα νέα παιδιά ως ισότιμα μέλη. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τον συντονισμό της δράσης και φυσικά από το αποτέλεσμα της έκθεσης που έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε αν επισκεφτείτε την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

Ποια συμπεράσματα έχετε βγάλει για την αισθητική των νέων παιδιών, μέσα από τις φωτογραφίες τους; 

Η αίσθηση που αποκομίζω για το πώς τα παιδιά αποτυπώνουν και πολλές φορές μεταμορφώνουν φωτογραφικά τον κόσμο που τα περιβάλλει είναι θετική και μου δίνει δύναμη, ελπίδα και κέφι για τη συνέχεια. Γεγονός είναι πως τα συγκεκριμένα παιδιά που συμμετείχαν έχουν εκπαιδευτικούς οι οποίοι συντονίζουν φωτογραφικές ομάδες στο σχολείο ή γονείς ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους.  Άρα τα συμπεράσματα δεν μπορούν να είναι γενικευμένα, διότι το συγκεκριμένο target group είχε ήδη προσλαμβάνουσες σε σχέση με το φωτογραφικό μέσο, είτε από τα δικά μου μαθήματα, είτε από γονείς και εκπαιδευτικούς. Εύχομαι η δράση του APW που αφορά τους εφήβους να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα φεστιβάλ τέχνης και γιατί όχι, ας είμαστε αισιόδοξοι, για την ένταξη της φωτογραφίας ως μορφής τέχνης στα σχολεία της χώρας. Ζούμε στην εποχή των εικόνων και αυτό αναμφίβολα αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα.

Πόσο έχει βοηθήσει η ευρεία χρήση των smart phones στην ανάδειξη νέων φωτογράφων;  Άραγε, το φωτορεπορτάζ του μέλλοντος θα ανήκει στον πολίτη και όχι στον επαγγελματία φωτογράφο; 

Σύµφωνα µε το Buzzfeed, κάθε λεπτό ανεβαίνουν στο Facebook 208.300 φωτογραφίες και αντιστοίχως 27.800 φωτογραφίες στο Instagram! Μουσεία συμπεριλαμβάνουν σε εκθέσεις τους φωτογραφίες τραβηγµένες µε smartphone, τo 2011 θεσπίστηκαν τα βραβεία Mobile Photo Awards και οι φωτογραφίες των νικητών εκτέθηκαν σε αξιοσέβαστους χώρους τέχνης, όπως η Arthaus Gallery, το San Francisco Fine Art Fair αλλά και το Orange County Center for Contemporary Art. Τα τελευταία χρόνια το mobile photography βρήκε τον δρόµο του και στα mainstream media µε το περιοδικό Time, τους New York Times και το ηλεκτρονικό Huffington Post να δημοσιεύουν φωτογραφίες από κινητό ακόμα και στο εξώφυλλο τους. Φυσικά, όµως, δεν λείπουν και οι υπερβολές, όπως για παράδειγμα η εφηµερίδα Sun Times του Σικάγο, η οποία απέλυσε όλους τους φωτορεπόρτερ της κι έκανε σεµινάρια mobile photography στους συντάκτες για να καλύψει τις φωτογραφικές της ανάγκες. Άρα, τα smart phones και η ευρεία χρήση τους αναμφισβήτητα δίνουν τη δυνατότητα και την ευκολία θα έλεγα να γίνουν όλοι φωτογράφοι. Το φωτορεπορτάζ, ήδη, ανήκει σε αυτόν που γίνεται μάρτυρας γεγονότων και μπορεί να μεταδώσει την είδηση αστραπιαία. Ωστόσο, πώς θα ήταν ο κόσμος του φωτορεπορτάζ χωρίς τη φωτογραφική υπογραφή και καλλιτεχνική ματιά του Γιάννη Μπεχράκη και πολλών άλλων ακόμα;

Γιατί και τι θα προτείνατε στα παιδιά να φωτογραφίζουν; Και πώς και πού θα μπορούσαν να προβάλλουν σταθερά τις φωτογραφίες τους; 

Ο γνωστός Αμερικανός φωτογράφος Garry Winogrand, 1928-1984) έλεγε το εξής σπουδαίο: “Η φωτογραφία δεν έχει να κάνει μ’ αυτό που φωτογραφίζεται. Η φωτογραφία έχει να κάνει με το πώς φαίνεται αυτό που φωτογραφίζεται”. Η φωτογραφία βρίσκεται παντού γύρω μας, τα πάντα μπορούν να φωτογραφηθούν το θέμα είναι πώς με ποιο τρόπο, και πώς μπορούν να διαφοροποιούνται τα παιδιά μέσα σε αυτό τον απέραντο ωκεανό εικόνων που τα κατακλύζει, πώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα φωτογραφικό χαρακτήρα που να είναι μοναδικός; Πολλά τα ερωτήματα, ένα tip που θα μπορούσα να δώσω είναι η δημιουργία ενός οπτικού ημερολογίου. Να ξεκινήσουν από θέματα του ενδιαφέροντος τους, του οικείου τους περιβάλλοντος, ας ξεκινήσουν από την οικογένεια τους και τους φίλους τους. Αναφορικά με την προβολή των φωτογραφιών τους θα πρέπει να είναι αρκετά προσεχτικά με το διαδίκτυο, καλό θα είναι να συζητήσουν με τους γονείς τους ή τους εκπαιδευτικούς τους ποιος είναι ο λόγος που επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν το φωτογραφικό τους υλικό και ακόμα περισσότερο να προσέχουν το περιεχόμενο των φωτογραφιών που θέλουν να δείξουν προς τα έξω. Διαγωνισμοί, εκθέσεις και δράσεις, όπως του φεστιβάλ APW, εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων στο διαδίκτυο και έτσι τα παιδιά δεν διατρέχουν κινδύνους.

Athens Photo World 2021: Η μεγάλη γιορτή του φωτορεπορτάζ κάνει εγκαίνια!

Από τις 21 έως 30 Μαΐου επισκεφθείτε τις 3 υπαίθριες εκθέσεις “Sports ‘n’ the City”, “Ελλάδα”, “Μετακίνηση 6”, το πρόγραμμα ψηφιακών προβολών στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τις εκθέσεις των 2 νικητών των βραβείων του 2020 στον εκθεσιακό χώρο Μελίνα Μερκούρηστο Θησείο. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το Athens Photo World αγκαλιάζει διαφορετικές γειτονιές και εμβληματικούς χώρους της Αθήνας με ξεχωριστές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Δείτε αναλυτικά: www.apw.gr  Facebook  Instagram

Leave a Reply