ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

FRONT imageΣτο τελευταίο μεγάλο οδικό μας ταξίδι από την Κρήτη ως την Ισλανδία ήρθε μια μέρα που ο μικρός μας Έκτορας δεν ήταν καλά. Βρισκόμασταν στη Δανία, είχε πυρετό και ενόχληση στο αυτί. Λογικό ως γονείς να ανησυχήσουμε, όχι όμως να πανικοβληθούμε. Θα μπορούσε να συμβεί κι εδώ στην Ελλάδα, άλλωστε. Ρωτήσαμε τους οικοδεσπότες μας, ψάξαμε online, πήγαμε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Είχαμε βέβαια τη βιασύνη να προλάβουμε το πλοίο για την Ισλανδία, αλλά στα ταξίδια υπάρχουν και απρόοπτα, τι να κάνουμε. Τελικά, μετά από μια μικρή διαδικασία το θέμα λύθηκε. Δεν απαιτήθηκε κάποια αγωγή, ήδη την επόμενη μέρα ήταν καλά ο μικρούλης μας. Το καλύτερο λοιπόν που μπορεί να κάνει ο κάθε γονέας για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών στα ταξίδια στο εξωτερικό είναι η σωστή προετοιμασία. Εδώ θα σας πούμε τι κάνουμε εμείς για να εξασφαλίσουμε, όσο είναι αυτό δυνατό, την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων στα ταξίδια μας.

IMG_20181216_121140

Ασφάλεια και υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όταν πρόκειται για ταξίδι στην Ε.Ε., κι επιπλέον στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία και στην Ελβετία, θεωρούμε απαραίτητη την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους, όχι μόνο για τα παιδιά, φυσικά. Εκδίδεται δωρεάν από τον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα, και στην ουσία μας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μία από τις προαναφερθείσες χώρες.

Αυτή χρησιμοποιήσαμε εμείς λοιπόν στη Δανία, όπως και στην Ισλανδία, με πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Δεν παραλείπουμε να ανανεώνουμε την ΕΚΑΑ όποτε χρειάζεται, για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων. Σημειώστε όμως ότι η συγκεκριμένη κάρτα καλύπτει την ιατρική περίθαλψη, όχι τυχόν έξοδα για χαμένες πτήσεις κτλ. Γι’ αυτά υπάρχει η ταξιδιωτική ασφάλιση.

IMG_20190408_112716Ταξιδιωτική ασφάλιση

Για όλες τις υπόλοιπες χώρες, αλλά και για την Ε.Ε. φυσικά, μπορεί ο καθένας μας να ασφαλιστεί, και το συνιστούμε. Για αρκετούς προορισμούς είναι υποχρεωτικό, για την έκδοση visa για παράδειγμα. Στο Μπαλί για παράδειγμα, όπου ταξιδέψαμε πρόσφατα, δεν θεωρείται απαραίτητη. Εμείς προτιμήσαμε να πληρώσουμε ένα μικρό ποσό και να έχουμε ασφάλιση και για τους τρεις μας.

Οι εταιρείες που εκδίδουν ταξιδιωτική ασφάλιση είναι αρκετές, και οι τιμές ποικίλουν, ανάλογα με τον προορισμό και τις καλύψεις που επιθυμεί ο καθένας. Αν ταξιδεύετε πολύ συχνά, μπορείτε να έχετε ετήσια ασφάλιση για οπουδήποτε πηγαίνετε. Ένας λόγος παραπάνω, εφόσον έχετε τα μικρά σας αστεράκια μαζί!

DSC05224Εμβόλια

Μεγάλο θέμα, έτσι; Όμως, θεωρώντας ότι δεν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που τα θεωρούν περιττά κι επικίνδυνα, οι ενέργειες είναι απλές.

Προγραμματίζετε με την/τον παιδίατρό σας τον εμβολιασμό ανάλογα με το ταξίδι, κι αν πρόκειται για προορισμό που χρειάζεστε επιπλέον εμβόλιο, το φροντίζετε νωρίτερα.

Εδώ είναι η λίστα ανά χώρα, κι εδώ συμβουλές ειδικά για τα παιδιά. Γενικά μιλώντας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν θέλετε να ταξιδέψετε με ένα βρέφος, πριν συμπληρώσει τα δύο ή τρία του χρόνια και όλο τον αριθμό εμβολίων μέχρι τότε. Ειδικά για ευρωπαϊκούς προορισμούς, υπάρχουν παντού παιδάκια που κάνουν τα εμβόλιά τους όπως κι εδώ, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο να βρίσκεσαι στην Αθήνα αντί για τη Μαδρίτη με το μωρό σου.

υγεία των παιδιών στα ταξίδια στο εξωτερικό

Σαν γονείς, τι προσέχουμε για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών στα ταξίδια στο εξωτερικό

Όλες οι ασφάλειες, οι κάρτες και ο προγραμματισμός όμως δεν έχουν σημασία, αν εμείς δεν προετοιμάζουμε επίσης τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Γι’ αυτό πάντα, στην ετοιμασία ενός ταξιδιού βάζουμε στη βαλίτσα είδη πρώτης ανάγκης για το μωρό μας, τις σταγόνες του, τις κρέμες και τους ρινικούς αποφρακτήρες, ειδικά για χειμωνιάτικα ταξίδια. Πιθανόν να μην τα χρειαστούμε, αλλά πάντα καλό είναι να υπάρχουν.

Το πιο σημαντικό όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι η καθημερινότητα του παιδιού μας εκεί που ζούμε. Παρατηρούμε ότι υπάρχει υπερπροστασία των Ελλήνων γονιών, σε σχέση με τις περισσότερες από τις χώρες που έχουμε επισκεφτεί. Κι αυτό δεν είναι πάντα καλό. Αν το μωρό μας συνηθίσει τα πολύ ζεστά ρούχα ενώ έχει ήλιο, το σκέπασμα στο καρότσι χωρίς να υπάρχει λόγος και το υπερβολικό ντύσιμο ακόμη και στον ύπνο, οι άμυνές του δεν χτίζονται. Το αντίθετο, είναι πολύ πιο ευάλωτο σε οτιδήποτε συμβεί, κι αυτό το ακολουθεί τα επόμενα χρόνια, σαν φαύλος κύκλος.

Παρατηρούσαμε γονείς στην Ισλανδία να αφήνουν τα παιδάκια να τρέχουν έξω με κοντομάνικα, ενώ η θερμοκρασία άγγιζε το μηδέν, να τρώνε παγωτό, να παίζουν με κρύα νερά, ή να κινούνται στο σπίτι χωρίς να είναι ντυμένα με πολλά ρούχα. Και δεν έχει πάντα να κάνει μόνο με το κλίμα της χώρας, δεν θεωρούμε φυσιολογικό για το παιδί μας να ντύνεται με μπουφάν και σκούφο, ενώ εμείς φοράμε καλοκαιρινά ακόμη.

Με αυτή τη φιλοσοφία μεγαλώνουμε και τον Έκτορα, και η αλήθεια είναι ότι συχνά βλέπουμε παράξενα βλέμματα. Όμως, μπορούμε να πούμε πως μέχρι στιγμής δεν το μετανιώσαμε. Πολλές φορές ο μικρούλης μας αποδεικνύεται πιο δυνατός και ανθεκτικός από εμάς.

IMG_20181213_123637Ασφάλεια και υγεία των παιδιών στα ταξίδια στο εξωτερικό: Μικρές συμβουλές

Μη φοβηθείτε να ταξιδέψετε με τα παιδιά σας, είναι υπέροχη εμπειρία. Να τι μπορείτε να κάνετε, για να νιώσετε πιο ήσυχοι:

  • Ταξιδιωτική ασφάλιση και ΕΚΑΑ.
  • Είδη πρώτης ανάγκης και τυχόν φάρμακα αν το μικρούλι σας είναι επιρρεπές σε κάτι συγκεκριμένο.
  • Σημειώστε διευθύνσεις νοσοκομείων και γιατρών της χώρας που επισκέπτεστε.
  • Σημειώστε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, για να μην τα ψάχνετε με άγχος.
  • Προετοιμαστείτε με σωστό εμβολιασμό, αν απαιτείται, σε συνεννόηση με το γιατρό σας πάντα.
  • Αν δεν είστε σίγουροι για το νερό, χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο, και για το πλύσιμο δοντιών αν πρόκειται για μωρά.

Και φυσικά, να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά αρρωσταίνουν και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ένα θέμα υγείας μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε, δεν είναι λόγος αυτός για να μην ταξιδεύετε με τα παιδιά σας.

Καλά ταξίδια, όμορφες αναμνήσεις!

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι travel writer και μαζί με τη σύζυγό του Αλιόνα μοιράζονται τις ταξιδιωτικές περιπέτειές τους στo aktravelife.com. Συνοδοιπόρος τους πλέον στα ταξίδια, ήδη από τον πρώτο μήνα της γέννησής του, είναι και ο μικρός τους εξερευνητής, ο Έκτορας.

Leave a Reply