ΈΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ 3D PRINTED ΦΟΡΕΜΑ;

3d printed φόρεμα

Για τους περισσότερους από εμάς η «ένωση» μόδας και τεχνολογίας παραπέμπει σε wearables όπως το Apple Watch. Όμως για την Iris van Herpen, η τεχνολογία είναι το μέσο με το οποίο δημιουργεί και εκφράζεται, είναι αυτό που της επιτρέπει να κάνει μόδα. Κάθε συλλογή της περιλαμβάνει εκπληκτικά φορέματα, εκ των οποίων πολλά δημιουργούνται με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης.

Το ατελιέ της θυμίζει εργαστήριο στο οποίο γίνονται οι αναλύσεις και δημιουργούνται με χημικό τρόπο τα υλικά που συνθέτουν τις εκπληκτικές της δημιουργίες, που μοιάζουν με φουτουριστικά έργα τέχνης. Η ίδια έχει μάθει να βλέπει τη μόδα μέσα από την τέχνη, καθώς, μετά τις σπουδές της στη σχολή ArtEZ Hoogeschool voor de kusten της Ολλανδίας, δούλεψε μαζί με τον Alexander Mcqueen και συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα Claudy Jongstra.

3d printed φόρεμα

Στον χώρο της μόδας οι προοπτικές φαντάζουν μεγαλειώδεις και πολλοί κάνουν λόγο για σαρωτικές αλλαγές και για την δημιουργία του νέου, του διαφορετικού, του επαναστατικού σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει. Προς το παρόν το concept φαντάζει φουτουριστικό, αλλά σε λιγότερο από πέντε χρόνια, πιθανόν να μπορείτε να φιλοξενείτε στο σπίτι σας μια μικρή, ευέλικτη και σαφώς προσιτή μικρο-βιοτεχνία. Γνωστοί σχεδιαστές, αλλά και οίκοι μόδας πειραματίζονται ήδη με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, κυρίως προκειμένου να αξιοποιήσουν περίεργα και «εξωτικά» υλικά, αλλά και να υλοποιήσουν δύσκολα σχέδια και εμπνεύσεις.

3d printed φόρεμα

Σε λίγα χρόνια το μοναδικό όριο στις 3D εκτυπώσεις θα είναι η φαντασία του σχεδιαστή ή και του καταναλωτή. Και αυτό δεν μπορεί παρά να εξιτάρει τη φαντασία μας. Με άλλα λόγια, στο πολύ άμεσο μέλλον, θα εκτυπώνετε μόνη σας, στο σπίτι σας, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, διακοσμητικά ή ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Η μόδα θα είναι όπως ακριβώς τη φαντάζεστε και από υλικά που ειλικρινά ακόμα δεν έχετε φανταστεί!

Leave a Reply