ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ;

κυτταρίτιδα Κυτταρίτιδα: η πιο μισητή λέξη που ηχεί στα αφτιά μας και μοιάζει τρομακτική ειδικά τον Μάιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κυτταρίτιδα ξεκινά, προτού ακόμα γίνει ορατή στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με τη διατάραξη της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή, η οποία συχνά συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών. Για να γίνει αυτό, συνήθως συντρέχουν πολλοί λόγοι.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας 

Κληρονομικότητα: σε πολλές γυναίκες η κυτταρίτιδα είναι απλώς, ζήτημα γονιδίων.

Ορμόνες: Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων (π.χ. λόγω χρήσης αντισυλληπτικών) διεγείρουν την λιπογένεση και αναστέλλουν τη λιπόλυση. Αλλά και η μείωση των οιστρογόνων με την ηλικία οδηγεί στη συσσώρευση λίπους στη κοιλιά.

Στρες: η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης –άλλη μια ορμόνη- σε περιόδους έντονου στρες, εμποδίζει την απελευθέρωση σακχάρων από τα λιποκύτταρα ευνοώντας τη διόγκωσή τους, ιδίως στην κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς.

Διατροφή: ένα διαιτολόγιο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες με υπερβολές στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, επεξεργασμένων υδατανθράκων, αλκοόλ και καφέ, επηρεάζει αρνητικά την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και τη σύνθεση κολλαγόνου με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να επιτρέπει τη διόγκωση των λιποκυττάρων.

Άσκηση: με την απουσία σωματικής άσκησης και την αδράνεια των μυών, η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου γίνεται με δυσκολία, με αποτέλεσμα οι τοξίνες και τα απόβλητα να συσσωρεύονται και το δέρμα να μην ασκεί καμία αντίσταση στη διόγκωση των λιποκυττάρων.

Βάρος: Τα παραπανίσια κιλά δεν δημιουργούν μεν κυτταρίτιδα αλλά την κάνουν πιο ορατή. Το ίδιο αποτέλεσμα όμως έχουμε και με την απότομη απώλεια βάρους . Η χαλάρωση του δέρματος κάνει περισσότερο αισθητή την ανομοιόμορφη, καπιτονέ υφή του.

Κάπνισμα: Η νικοτίνη, εμποδίζει τη μικροκυκλοφορία και την επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων και ευνοεί τη συσσώρευση τοξικών ελεύθερων ριζών, συνθήκες που «διευκολύνουν» τον σχηματισμό κυτταρίτιδας.

Αφυδάτωση: τα μειωμένα αποθέματα νερού στα κύτταρα του δέρματος δυσχεραίνουν τη μικροκυκλοφορία και την αποβολή των τοξινών και αποδυναμώνουν τον συνδετικό ιστό.

Ηλικία: μεγαλώνοντας, με την επιβράδυνση του μεταβολισμού το μέγεθος των λιποκυττάρων αυξάνεται, ο συνδετικός ιστός εξασθενεί και το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του.

κυτταρίτιδα

Τι μπορείτε να κάνετε; 

Δεν υπάρχει δίαιτα στοχευμένη κατά της κυτταρίτιδας. Μόνο ο συνδυασμός ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής και συστηματικής άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Οι κρέμες από μόνες τους πάλι δεν κάνουν τίποτε. Λειτουργούν μόνο σε συνδυασμό με τα παραπάνω. Επιλέξτε κάποια που περιέχει συστατικά, φυσικής προέλευσης, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση -τουλάχιστον εξωτερικά- της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Αυτά είναι η καφεΐνη, η Centella Asiatica, εκχυλίσματα αγριοκαστανιάς, ρούσκου, εσκίνης, Ginkgo biloba, κισσού, αγκινάρας, κεκρόπιας και φυκιών, η ρετινόλη, η βιταμίνη C και η L-καρνιτίνη.

Ενδερμολογία: Συνδυαστική μέθοδος μηχανικού μασάζ με ειδική συσκευή η οποία αναρροφά και αναδιπλώνει το δέρμα στοχεύοντας στην ανακατανομή του λίπους, τη βελτίωση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας, την αύξηση της συνεκτικότητας των ιστών και την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, χωρίς όμως συντήρηση, μετά το τέλος των συνεδριών, η κυτταρίτιδα επιστρέφει.

Ραδιοσυχνότητες: Η μέθοδος αυτή εκμεταλλεύεται τη θερμική ενέργεια που παράγεται από τις ραδιοσυχνότητες για να διασπά το συσσωρευμένο λίπος και να ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στην περιοχή που εφαρμόζεται. Και εδώ τα αποτελέσματα είναι προσωρινά-και το κόστος υψηλό.

Υπέρηχοι: Ενέργεια που παράγεται από τους υπερήχους υψηλών συχνοτήτων και διασπά το λίπος χωρίς να καταστρέψει το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς. Η τεχνική αυτή παρουσιάζει καλά αποτελέσματα στα «ψωμάκια», στη μέση και περιοχή της κοιλιάς. Δεν ενδείκνυται για περιοχές με λίγο λίπος και σε ώριμα δέρματα με έντονη χαλάρωση.

Κρυολιπόλυση: Πρόκειται για μια τεχνική ελεγχόμενης έκθεσης του δέρματος σε χαμηλές θερμοκρασίες η οποία νεκρώνει τα λιποκύτταρα- χωρίς να βλάπτονται τα κύτταρα του δέρματος. Σταδιακά, το παγωμένο λίπος απορροφάται και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η τεχνική ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους (μείωση πόντων) στους μηρούς, τα γόνατα και τους γλουτούς, την κοιλιά και τα μπράτσα σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Μεσοθεραπεία: Στην παλαιότερη από τις μεθόδους αισθητικής ιατρικής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας εγχύεται στο χόριο του δέρματος με μικρο- ενέσεις, κοκτέιλ βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και άλλων φυτικών και φαρμακευτικών ουσιών με λιπολυτική, αποσυμφορητική και από-οιδηματική δράση. Η μεσοθεραπεία διευκολύνει τη λεμφική κυκλοφορία και αποτοξινώνει γι’ αυτό συνιστάται κυρίως για την αντιμετώπιση της οιδηματώδους κυτταρίτιδας, με παροδικά ωστόσο αποτελέσματα.

Με τη συνεργασία των beauty editors Αντωνίας Θωμοπούλου και Λένας Ιωαννίδου, δημιουργών του skingurus.gr

Leave a Reply