ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

πρώτη φορά μαθητήςΟι πόρτες του σχολείου ανοίγουν στο προγραμματισμένο ραντεβού του Σεπτέμβρη. Γονείς και μαθητές ανησυχούν για την ένταξη στο σχολικό περιβάλλον καθώς και για τη μαθησιακή διαδικασία. Θα μπορούσαν οι γονείς να μειώσουν το άγχος των πρώτων ημερών;

Προετοιμασία: Επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας το σχολείο καθώς τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν γνωρίσουν τον χώρο και τους ανθρώπους του. Αν υπάρχει γνωστός συμμαθητής, φροντίστε να έρθει σε επαφή με το παιδί σας. Μιλήστε για το σχολείο αναφέροντας κάποια παραδείγματα από τα δικά σας σχολικά χρόνια. Γράψτε μια λίστα με τα σχολικά εφόδια και κάντε μαζί με το παιδί σας τις αγορές.

Αλλαγή συνηθειών: Καλό θα ήταν να μη συνδέσουν το πρωινό ξύπνημα με την έναρξη του σχολείου, αλλά με την αλλαγή των εποχών και τη διάρκεια της ημέρας. Προετοιμάστε το παιδί σας να τρώει μόνο του και συναποφασίστε υγιεινές τροφές που θα παίρνει για κολατσιό. Ιδιαίτερα αποδοτικό θα ήταν να υποδυθείτε «Μια μέρα στο σχολείο» ακολουθώντας όλη τη διαδικασία με δραστηριότητες, διάλειμμα για φαγητό, παιχνίδια, τραγούδια και προετοιμασία για την επιστροφή στο σπίτι (φοράω μπουφάν, ετοιμάζω την τσάντα μου).

Πρώτη μέρα: Να είστε ψύχραιμοι και διαθέσιμοι. Αν το παιδί επιστρέφει με σχολικό να το διαβεβαιώσετε ότι το μεσημέρι θα το παραλάβει ένας από τους δύο γονείς. Αν παίρνετε εσείς το παιδί στο σχόλασμα, το πρωί να του υπενθυμίζετε το μεσημεριανό σας ραντεβού. Συνεργαστείτε άμεσα με τις παιδαγωγούς και μόλις, μετά από συνεννόηση, αποχαιρετήσετε το παιδί αποχωρήστε αποφασιστικά. Ο αποχωρισμός είναι απαραίτητος για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού και η ουσιαστική προετοιμασία του παιδιού από τους γονείς συνδέεται άμεσα με την ομαλή ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον.

Η Έφη Νικολοπούλου είναι ψυχολόγος-ειδική παιδαγωγός-λογοθεραπεύτρια στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. 

Leave a Reply