ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ

μαθηματικάΗ σειρά βιβλίων «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» (MathPro Βooks) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πεδίο αποτελείται από σύγχρονα, καινοτόμα εκπαιδευτικά βιβλία για γονείς, εκπαιδευτικούς /ειδικούς, αλλά και παιδιά που βασίζονται στη θεμελιώδη αρχή ότι κάθε παιδί μπορεί εύκολα να πετύχει και να αγαπήσει τα Μαθηματικά, αρκεί να τα διδαχτεί με τον τρόπο που καταλαβαίνει καλύτερα. Με άλλα λόγια, όλοι μπορούν να μάθουν Μαθηματικά, αρκεί να τα μάθουν με τον τρόπο που τους ταιριάζει. 

Σε τι διαφέρει η σειρά βιβλίων «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά βιβλία Μαθηματικών που ήδη κυκλοφορούν;

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εξωσχολικά βιβλία Μαθηματικών που απλά αναπαράγουν τον ένα τρόπο του σχολικού βιβλίου με πληθώρα πανομοιότυπων ασκήσεων, τα βιβλία της σειράς «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» προτείνουν μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, δηλαδή δραστηριοτήτων που κάνει το ίδιο το παιδί με απλά καθημερινά υλικά, διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας και άρα κατανόησης των βασικών Μαθηματικών του Δημοτικού που αποτελούν ωστόσο προαπαιτούμενα για τα Μαθηματικά του Γυμνασίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την προπαίδεια, τις προσθέσεις και αφαιρέσεις με το μυαλό, τους δεκαδικούς αριθμούς, τα κλάσματα, την επίλυση προβλημάτων, δηλαδή έννοιες και διαδικασίες που αποτελούν συχνά πηγή δυσκολιών για πολλούς μαθητές. 

Ποια βιβλία περιλαμβάνει η σειρά;

OI ARITHMOI PERA APO TOYS KANONES

  • Το βιβλίο «Οι αριθμοί πέρα από τους κανόνες» που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, ειδικούς αλλά και γονείς και παρουσιάζει εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας των βασικών Μαθηματικών, ( π.χ. την αρχή της ανταλλαγής στο δεκαδικό σύστημα, τις δεκαδικές τάξεις, τους δεκαδικούς αριθμούς και τα κλάσματα, τις κάθετες πράξεις, τις προσθέσεις και αφαιρέσεις με το μυαλό) προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν σε βάθος και όχι απλά να παπαγαλίσουν θεμελιώδεις έννοιες και διαδικασίες.

POLLAPLASIAZW KAI DIAIRW TOMOS A

  • Τα βιβλία «Πολλαπλασιάζω και διαιρώ με τον τρόπο που με βολεύει» που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά Δημοτικού που δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος τις βασικές έννοιες του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης και χρειάζονται να μάθουν πώς να «βρίσκουν» τα γινόμενα της προπαίδειας, όταν απλά δεν μπορούν να τα παπαγαλίσουν.

Ποια είναι τα δομικά στοιχεία των παραπάνω βιβλίων;

Τα βιβλία της σειράς «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» δεν προωθούν την άμεση διδασκαλία. Αντίθετα, προάγουν την ανακάλυψη της μαθηματικής γνώσης και άρα την ουσιαστική κατανόηση μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που κάνει το ίδιο το παιδί (βιωματική μάθηση) αρχικά με χειροπιαστά αντικείμενα, όπως φρούτα, μολύβια, μπαλόνια και στη συνέχεια με υλικά της καθημερινότητας που έχουν όμως άμεση σχέση με τους αριθμούς, όπως τα νομίσματα, τα τραπουλόχαρτα και η μετροταινία. Αξίζει να αναφερθούν και οι επανεγγράψιμες πλαστικοποιημένες καρτέλες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα κάθε τόμου και αποτελούν ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που προωθεί αφενός την οπτικοποίηση εννοιών και διαδικασιών, την εξάσκηση, καθώς επίσης την αυτοαξιολόγηση και την ετεροαξιολόγηση.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα από το βιβλίο «Πολλαπλασιάζω και διαιρώ με τον τρόπο που με βολεύει» και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αναφέρεται στην προπαίδεια του 4.

Αρχικά τα παιδιά ανακαλύπτουν την επαναλαμβανόμενη μέτρηση ανά 4 , που είναι και η βαθύτερη έννοια της προπαίδειας.

 1

 

 Στη συνέχεια, ανακαλύπτουν τα γινόμενα του 4 πρώτα με ζάρια και μετά με τραπουλόχαρτα:

 2

 3

 

Αντίστοιχα παραδείγματα με νομίσματα έχουμε για τη διαίρεση με το 4:

 4

Έπειτα, τα παιδιά εκπαιδεύονται σε διαφορετικές στρατηγικές εύρεσης των γινομένων της προπαίδειας, για να επιλέξει ο καθένας εκείνες που τελικά τον βολεύουν καλύτερα:5

Τελικός στόχος είναι η αυτοματοποίηση των βασικών γινομένων και των αντίστοιχων πηλίκων μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. 6 

 και η αξιοποίησή τους στην καθημερινότητα προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στις σχολικές και όχι μόνο υποχρεώσεις του.

7

Τέλος, τα φύλλα αξιολόγησης κάθε κεφαλαίου δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να δοκιμάσει πώς τα πάει, δηλαδή να αυτοαξιολογηθεί, και στον εκπαιδευτικό να αξιολογήσει τις επιδόσεις των μαθητών του, αλλά και την αποτελεσματικότητα του μαθήματός του. 

Γιατί ένας γονιός ή ένας εκπαιδευτικός/ειδικός να επιλέξει τη σειρά βιβλίων «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» ;

Η σειρά βιβλίων «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» δίνει έμφαση στη διδασκαλία κάθε παιδιού με τον τρόπο που του ταιριάζει και ο οποίος (μπορεί να) είναι διαφορετικός από του συμμαθητή του. Έτσι, απομυθοποιείται η μία μέθοδος διδασκαλίας και ο ένας τρόπος επίλυσης ασκήσεων και προβλημάτων που συχνά χαρακτηρίζουν τα Μαθηματικά στο σχολείο, και κάποιες φορές μπλοκάρουν και αποθαρρύνουν ακόμα και τα παιδιά που αγαπούν τα Μαθηματικά, αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν το μοντέλο που τους παρουσιάζει ο δάσκαλος. 

Τα βιβλία αυτά προτείνονται μόνο για παιδιά που αντιμετωπίζουν Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά;

Η σειρά βιβλίων «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» είναι κατάλληλη για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα της σχολικής τους επίδοσης στα Μαθηματικά. Μπορεί να βοηθήσει α) παιδιά που δυσκολεύονται στα Μαθηματικά λόγω κενών, ελλιπούς διδασκαλίας ή μαθησιακών δυσκολιών, β) παιδιά που αγαπούν τα Μαθηματικά, αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον τρόπο του δασκάλου κι έτσι φαινομενικά «αποτυγχάνουν», γ) αλλά και παιδιά που οι επιδόσεις τους είναι εξαιρετικά υψηλές για την ηλικία τους (χαρισματικά) κι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους στα Μαθηματικά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά βιβλίων «Μαθηματικά με βάση το προφίλ μου» μπορεί προς το παρόν να αναζητήσει κανείς στη σελίδα MathPro Education στο facebook, στον ιστότοπο των εκδόσεων Πεδίο ή να στείλει email στο mathpro.education@gmail.com.

Η Ιωάννα Στρουμπούλη είναι ειδική εκπαιδευτικός M.A., υπεύθυνη εκπαιδευτικού σχεδιασμού και υλοποίησης του MathPro Education. 

Leave a Reply