ΜΠΟΡΟΥΜΕ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

ΜπορούμεΠολλοί ίσως γνωρίζουμε το Μπορούμε, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό να περιοριστεί η σπατάλη του φαγητού και να καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός στην Ελλάδα. Η οργάνωση λειτουργεί από το 2012 και έχει καταφέρει να σώζει και να προσφέρει περισσότερες από 18.000 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση σε ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αυτό ίσως που δεν γνωρίζαμε είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει ως βασικό σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σπατάλη του φαγητού, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά.

FullSizeRender (5)

Τι σημαίνει αυτό; Πως μέλη της οργάνωσης έχουν δημιουργήσει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα και ποικίλες δραστηριότητες και επισκέπτονται σχολεία. Έτσι, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποιο είναι το πρόβλημα, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν τα αίτιά του, αλλά και να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο χώρο του εκάστοτε σχολείου από μέλη της ομάδας χωρίς κάποιο κόστος και διαρκούν 1 διδακτική ώρα.

Τα πρώτα 20 λεπτά τα παιδιά καλούνται να συζητήσουν, να πουν την άποψή τους και να προβληματιστούν πάνω σε έννοιες όπως η σπατάλη του φαγητού, η προσφορά, ο εθελοντισμός και η κοινωνική συνείδηση. Με την παρουσίαση σχετικού έντυπου υλικού (άρθρα, φωτογραφίες κ.λπ.) και ερωτήσεις προς τα παιδιά διαπιστώνεται το πρόβλημα, διερευνώνται οι λύσεις και γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού. Στόχος είναι η γνώση να γίνει βίωμα που θα καθορίσει μελλοντικά τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής των παιδιών. Τα επόμενα 25 λεπτά γίνονται δραστηριότητες σε ομάδες ή και ατομικά, όπως λεκτικές ασκήσεις, σταυρόλεξο, κουίζ, σωστό-λάθος και εικαστικές δημιουργίες όπως ζωγραφική και κολάζ.

20160520_135549-1

Εάν ενδιαφέρεστε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» και στο δικό σας σχολείο, επικοινωνήστε στο 210 3237805 ή στο info@boroume.gr με την οργάνωση.

Leave a Reply