ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Πολλά παιδικά βιβλία, για κάθε ηλικία, έχουν πρωταγωνιστές μαθητές και θίγουν θέματα όπως η φιλία, η μοναξιά, το άγχος, η διαφορετικότητα, η τεμπελιά, η ανασφάλεια, ο σχολικός εκφοβισμός. Το Τaλκ διάβασε και σας προτείνει: Ο Τομ πάει στο σχολείο για πρώτη φορά κι ανησυχεί! Τι κι αν ο μπαμπάς τού λέει ότι η δασκάλα του είναι πολύ καλή; Είναι πολύ δύσκολο να μη βάλει τα κλάματα! Θα τα καταφέρει να προσαρμοστεί; (Κριστόφ Λεμάν, Εκδ. Παπαδόπουλος.) Μάλλον, ναι! Αφού τα καταφέρνει Ένας Αρκούδος στο σχολείο παρόλο που την πρώτη μέρα στην τάξη τρομοκρατεί όλους τους άλλους με την εμφάνισή του.
(Κάρι Γουέστον, Εκδόσεις Μεταίχμιο.) Ο Λύκος που πάει σχολείο, στην αρχή αντιμετωπίζει και εκείνος προβλήματα, καθώς όλοι οι συμμαθητές του είναι… πρόβατα! (Elisabeth Duval και Eric Heliot, Εκδ. Παπαδόπουλος.)
Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία του Νίκου, που δεν έχει ακόμα φίλους, καθώς δεν πηγαίνει στο σχολείο, αλλά έχει την αδερφή του. Μαζί της όλα είναι ωραία. Γι’ αυτό και ήλπιζε ότι θα πήγαινε στο ίδιο σχολείο μ’ εκείνη. Αλλά… (Πάρε με κι εμένα μαζί σου, Μάκης Τσίτας, Εκδ. Ψυχογιός.) Και από τον Νίκο στον Κωστάκη, που βγάζει σπυράκια στη σκέψη του θρανίου. Αντιθέτως, ο σκύλος του ο Αζόρ τρελαίνεται για τα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία και την Ιστορία. Θα πείσει ο Αζόρ τον Κωστάκη να πάει στο σχολείο; Η απάντηση στο Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο (Χρήστος Μπουλώτης, Εκδ. Μεταίχμιο). Ο Χρήστος Μπουλώτης έχει να προτείνει και μια μαγική λύση για όσους πηγαίνουν στο σχολείο με… βαριά καρδιά. Αν ζωγραφίσουν στους τοίχους, όπως οι δύο κολλητοί της ιστορίας του, δύο τεράστια φτερά, τότε μπορεί να γίνει ένα θαύμα και το σχολείο να πετάξει! (Πετάει, πετάει το σχολείο,Εκδ. Παπαδόπουλος).
Κι αν ένα σχολείο μπορεί να πετάξει, γιατί να μην μπορεί να κρύβει και ένα φάντασμα; Αυτό όμως δεν τρομάζει τον μικρό μαθητή-ντετέκτιβ Κλουζ μέχρι που έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με Το Φάντασμα του σχολείου (Γίργκεν Μπανσέρους, Εκδ. Μεταίχμιο). Εκτός από τα φαντάσματα, ένα θέμα που μπορεί να δημιουργεί άγχος στους μικρούς είναι μια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σαν αυτήν που ζει ο Άρτι στην Πρώτη μέρα στο νέο σχολείο… για πάντα (Ρ. Στάιν, Εκδόσεις Ψυχογιός). Τόσο άγχος έχει, που η πρώτη μέρα του τον εγκλωβίζει μέσα της και επαναλαμβάνεται καθημερινά… Αγωνία προκαλεί και ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), όμως μέσα από το βιβλίο Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών, τα παιδιά θα μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν βίαιους συμμαθητές. (Γιώτα Αλεξάνδρου, Εκδ. Susaeta.)
Πάμε τώρα στο μείζον θέμα διάβασμα, καθώς δεν υπάρχει παιδί που να μην αναρωτιέται αν και πώς μπορεί να το γλιτώσει. Η ξεκαρδιστική ιστορία Το διάβασμα και πώς θα το γλιτώσετε θα μιλήσει στην καρδιά όσων απεχθάνονται τη μελέτη, αλλά τελικά θα καταφέρει να τους αλλάξει γνώμη (Τόμι Γκρίνουαλντ, Εκδ. Ψυχογιός). Όποιος όμως βαριέται να διαβάσει βρίσκει και Εξαιρετικές δικαιολογίες (και άλλα ωραία). Όπως, για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής του ομώνυμου βιβλίου που δεν αποδίδει στο σχολείο διότι «έχει πονόδοντο», «του αποσπούν την προσοχή η κολύμβηση, το κυνήγι εντόμων, μια… σπαστική αδελφή και άλλα ευφάνταστα! (Λιζ Πίτσον, Εκδ. Παπαδόπουλος). Εξαιρετικές δικαιολογίες έβρισκε και ένας ήρωας του Ευγένιου Τριβιζά, που έκανε τον άρρωστο όταν είχε αριθμητική το πρόγραμμα, έπαιζε τελίτσες στου βιβλίου τα παραλληλόγραμμα, ονειρευόταν δάση εξωτικά… Αποτέλεσμα: Πανικός στη Χώρα της Γεωμετρίας (Εκδ. Μεταίχμιο). Τέλος, ένα βιβλίο για τους γονείς: Προετοιμάστε το παιδί σας για το σχολείο με παιχνίδια που καλλιεργούν τις δεξιότητες τις οποίες προαπαιτεί η παρακολούθηση της πρώτης σχολικής τάξης. (Ρισάρ Ντογιόν, Εκ9„·*?Lϊpmΐϊhk

Leave a Reply