ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΩΡΩΝ

μουσικοθεραπείαΦανταστείτε ότι είστε ένα νεογέννητο σε μια μονάδα εντατικής νοσηλείας. Με μία πεταλούδα να τρυπάει το εύθραυστο χέρι σας και δύο σωληνάκια στα ρουθούνια, προσπαθείτε να ηρεμήσετε μετά από μία τραυματική εμπειρία. Ξαφνικά όμως, έρχονται οι γιατροί. Κάνουν φασαρία. Τραβάνε τις κουρτίνες, ανοίγουν το πορτάκι και σας παίρνουν στα χέρια τους. Σας υποβάλλουν σε διάφορες εξετάσεις από τις οποίες το μόνο που εισπράττετε είναι πόνος, φόβος και ανασφάλεια. Σίγουρα δεν ξέρετε ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό σας.
Η μουσική ως μέσο θεραπείας του τραύματος
Τα νεογέννητα είναι πλάσματα της… αφής και της ακοής και βρίσκονται σε μια ευαίσθητη φάση που τώρα θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τις ψυχολογικές τους λειτουργίες. Οι μουσικοθεραπευτές το ξέρουν αυτό και δουλεύουν πάντα δίπλα τους, προσπαθώντας να αναπαράξουν τους ήχους της μήτρας, του προηγούμενου δηλαδή φυσικού τους περιβάλλοντος όπου ένιωθαν ασφαλή, με διάφορα ειδικά μουσικά όργανα. Τα τρομοκρατημένα μωρά αρχίζουν σιγά σιγά και προσαρμόζονται σε αυτούς τους ήχους, ηρεμούν και τότε βλέπουμε τους παλμούς της καρδιάς τους να πέφτουν, την αναπνοή τους να ρυθμίζεται, να βγαίνουν από τον αναπνευστήρα και να αρχίζουν να τρέφονται. Αν πάλι, αυτό δεν γίνει αμέσως, οι μουσικοθεραπευτές είναι εκεί για να προσαρμόσουν την τακτική και τη μουσική τους, ώστε να δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα αυτά στο εξωτερικό όπου η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας στις ΜΕΝΝ – ή έστω σε κάποιες ΜΕΝΝ. Στην Ελλάδα έχουμε (τουλάχιστον) μία εξαιρετική μουσικοθεραπεύτρια που χτυπάει τις πόρτες των μονάδων για να της ανοίξουν να μπει μέσα.
Ομάδα υποστήριξης μουσικοθεραπείας 
Με τη μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Καλλιώδη οργανώσαμε πέρσι μια ομάδα υποστήριξης για γονείς που βίωσαν την τραυματική εμπειρία της ΜΕΝΝ, μια ομάδα θεραπείας του τραύματος μέσω της μουσικής. Γιατί πρέπει να ξέρετε πως η μουσική βοηθάει και τους ενήλικες. Τους βοηθάει στα σημεία που ο λόγος, η κουβέντα δηλαδή, κάποιες φορές δεν μπορεί. Επειδή τα βιώματά μας είναι συχνά συνδεδεμένα με εικόνες ηχητικές (τυχαίο παράδειγμα ο ήχος από τα μόνιτορ στην εντατική ή εκείνος του θήλαστρου, όταν το παιδί σου είναι μακριά), οσφρητικές (του αντισηπτικού) και φυσικά οπτικές, που μοιάζουν γατζωμένες στο υποσυνείδητο, σε ένα επίπεδο πιο βαθύ από εκείνο της γλωσσικής έκφρασης. Και τις αισθήσεις μόνο με αισθήσεις μπορείς να τις γιατρέψεις (εκτός αν προσπάθησες και πέτυχε κι αλλιώς). Ξέρετε ότι οι πρώτοι «ασθενείς» των μουσικοθεραπευτών ήταν οι στρατιώτες που πήραν μέρος σε κάποιον πόλεμο; Έχετε νιώσει ποτέ σαν πολεμιστές που επέζησαν από το πεδίο μάχης της ΜΕΝΝ;
Οι μητέρες που έλαβαν μέρος στην περσινή ομάδα μάς είπαν ότι ωφελήθηκαν πολύ από αυτή, ότι θα συμμετείχαν ξανά σε μια παρόμοια ομάδα και ότι θα τη σύστηναν με κλειστά τα μάτια και σε άλλους. «Ήταν μια ξεχωριστή, πρωτόγνωρη, βοηθητική εμπειρία, που μόνο θετικά πράγματα μου άφησε στο τελείωμά της. Είχα μεγάλη προσμονή για την επόμενη συνεδρία / συνάντηση και όταν ολοκληρώθηκαν ένιωθα ότι ήθελα λίγο ακόμα…» σχολίασε μία από αυτές. Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και φέτος. Η ομάδα μας αυτή τη φορά θα είναι ανοιχτή, τόσο σε γονείς που έζησαν, όσο και σε γονείς που ζουν την εμπειρία της ΜΕΝΝ. Θα είναι επίσης ανοιχτή ως προς τη σύστασή της, θα μπορούν δηλαδή να έρχονται όσοι θέλουν, όποτε θέλουν σε κάποια από τις προκαθορισμένες φυσικά συναντήσεις. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και ΔΩΡΕΑΝ. Από εσάς θέλουμε μόνο να διαδώσετε την προσπάθειά μας. Στην παρακάτω εικόνα θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το πού και το πότε, καθώς και το πώς θα δηλώσετε συμμετοχή, η οποία είναι απαραίτητη.
Σε αυτό το link θα βρείτε τη φόρμα συμμετοχής. Η πρώτη μας συνάντηση είναι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Σας περιμένουμε!
kalliodi-synanthseis1
Η Κέλλυ Σώκου είναι δημοσιογράφος. Θα την βρείτε στο site 31 εβδομάδες στο οποίο πρωτοδημοσίευσε το παραπάνω κείμενο. Στις 31 εβδομάδες γράφει (κυρίως) κείμενα σχετικά με την κόρη της, τη Γιόννα, που γεννήθηκε πρόωρα, μόλις 31 εβδομάδων και για τα πρόωρα μωρά. 

Leave a Reply