Ύπνος στην εγκυμοσύνη… Όταν έμεινα για πρώτη φορά έγκυος, πολλές ήδη… παθούσες μού έλεγαν τη φονική ατάκα «Κοιμήσου τώρα που μπορείς»! Και για να είμαι ειλικρινής, το ίδιο λέω έκτοτε κι εγώ στις πρωτοεγκυμονούσες. Αναρωτιέμαι, όμως, αν είναι τελικά τόσο εύκολο το να το κάνεις όσο το να το πεις. Γιατί ένα μωρό στην κοιλιά και οι αλλαγές που αυτό φέρνει στο σώμα της γυναίκας μπορούν κάλλιστα να δυσκολέψουν και τον ύπνο της μέλλουσας μαμάς, που σπάνια κοιμάται σωστά, με αποτέλεσμα φυσικά να είναι συχνά κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλός, ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο, πολλώ δε μάλλον σε μία έγκυο, που έχει επιπλέον επιβάρυνση, λόγω διάφορων παραγόντων, όπως για παράδειγμα της πτώσης του αιματοκρίτη, των «έξαλλων» ορμονών, του επιπλέον βάρους και του γενικότερου στρες για την πορεία της κύησης και της μελλοντικής… άγνωστης ζωής!
Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο συχνά ξεκινούν αϋπνίες. Τον ύπνο δυσκολεύουν η συχνοουρία (που εντείνεται όσο περνούν οι μήνες), οι κράμπες, οι –φονικές– καούρες και η πείνα, η τάση για εμετό, αλλά και μια γενικότερη δυσφορία της γυναίκας. Επίσης, συχνά η έγκυος αποκοιμιέται κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω εξάντλησης, και έτσι δεν νυστάζει το βράδυ. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για τον ύπνο είναι και το ίδιο το μωρό που κάνει ολοένα και πιο έντονα αισθητή την παρουσία του πυξ λαξ, ιδιαίτερα μόλις νιώθει ότι η μαμά ξαπλώνει και ηρεμεί!
Αν ανήκετε στην κατηγορία της άυπνης εγκύου και δεν επιθυμείτε άλλες λευκές νύχτες, πρέπει κατ’ αρχάς να βρείτε στο κρεβάτι σας μια θέση που σας βολεύει. Το ιδανικότερο είναι να ξαπλώνετε στο πλάι και στην αριστερή μεριά. Αυτή η θέση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα, άρα και την ανάπτυξη του μωρού σας. Επίσης βοηθάει τα νεφρά να αποβάλλουν αποτελεσματικά τα υγρά από το σώμα σας και έτσι μειώνονται οι κατακρατήσεις. Βέβαια, το να κοιμάστε σε μία μόνο θέση όλη τη νύχτα θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να πιαστείτε. Καλό είναι, λοιπόν, να εναλλάσσετε την αριστερή με τη δεξιά πλευρά σας συχνά (βάλτε το σαν σκέψη μέσα στο μυαλό σας και θα το πετύχετε καίτοι κοιμώμενη), μένοντας όμως περισσότερη ώρα στα αριστερά. Ο ύπνος ανάσκελα δεν προτείνεται, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους, αιμορροΐδες και μειωμένη κυκλοφορία. Ακόμα, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί και στο ροχαλητό! Μπρούμυτα; Δύσκολο να μπορέσετε, αλλά και να το πετύχετε, μην το προτιμήσετε, γιατί το έμβρυο πιέζεται. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε ένα ειδικό μαξιλάρι εγκυμοσύνης που θα σας βοηθάει να ανακουφίζετε την πίεση της κοιλιάς σας και ένα μαξιλάρι για κάτω από τους γοφούς σας όταν είστε ανάσκελα, που θα επιτρέψει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και έτσι δεν θα πρήζονται τα πόδια σας!
Τι μπορείτε ακόμα να κάνετε για λίγες ώρες καλού ύπνου; Σίγουρα αποφύγετε τον καφέ ή το τσάι πριν από τον ύπνο (δεν συζητάμε καν για αλκοόλ και τσιγάρο) και φροντίστε να μην τρώτε βαριά, καθώς κατά πάσα πιθανότητα το στομάχι σας θα αντιδράσει αρνητικά. Δοκιμάστε κάποιες ελαφριές τροφές, όπως ένα γιαούρτι ή μια φρυγανιά που και θα σας χορτάσουν και δεν θα σας βαρύνουν και πιείτε καλύτερα γάλα ή χαμομήλι. Προσπαθήστε ακόμα να κρατήσετε ένα σταθερό ωράριο ύπνου που θα «προγραμματίσει» τον οργανισμό σας, βρείτε μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μασάζ από τον σύντροφό σας, και εφαρμόστε την ακριβώς πριν από την κατάκλιση. Ιδανικό μάλιστα θα ήταν να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, που θα σας βοηθήσουν γενικότερα να έχετε μια καλή κύηση.
Το καλοκαίρι προστίθενται άλλοι δυο ιδιαίτερα επιβαρυντικοί για τον ύπνο παράγοντες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και άρα έχουν πάρει και περισσότερα κιλά. Η ζέστη και η υγρασία, που κάνουν τη νυχτερινή ζωή της κυοφορούσας ακόμα πιο δύσκολη. Είναι πολύ βασικό να πετύχετε τη θερμοκρασία εκείνη που ούτε θα σας κάνει να ζεσταίνεστε ούτε θα σας κάνει να κρυώνετε. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή/και air-condition, βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα και έχετε πάντοτε δίπλα σας νερό και μια βρεγμένη πετσέτα, καθώς και μαξιλάρια για να ανασηκωθείτε σε περίπτωση δύσπνοιας!
Σημείωση: Αν δείτε ότι στριφογυρίζετε περισσότερο από μισή ώρα στο κρεβάτι, μην ταλαιπωρήστε άδικα! Σηκωθείτε, κάντε μια βόλτα, κάντε ένα ντους, βάλτε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με κρύο νερό, διαβάστε, δείτε τηλεόραση μέχρι να νυστάξετε. Άλλωστε, έτσι προπονείστε στην αϋπνία που θα σας συντροφεύει, χωρίς αμφιβολία, για τους επόμενους μήνες (ας μην πούμε χρόνια) της ζωής σας! Όνειρα γλυκά!