ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ ΚΟΙΛΙΤΣΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΕΓΚΥΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

έγκυος τα ΧριστούγενναΛέγεται πως η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Λέγεται, επίσης, πως τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη περίοδος της χρονιάς. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά τα δυο συνδυάζονται; Πώς μπορεί η μέλλουσα μαμά να χαρεί ως έγκυος τα Χριστούγεννα χωρίς να κουραστεί, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, χωρίς να αγχωθεί και χωρίς να κινδυνεύσει;

Οι γιορτές έχουν απαιτήσεις. Όμως, ψώνια, δώρα, καλέσματα, τραπέζια, κοινωνικές συναναστροφές και παντός τύπου χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες μπορεί να κουράσουν και να αποπροσανατολίσουν την έγκυο, που χρειάζεται ηρεμία. Από τη μια, σίγουρα θα θέλει να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα των δικών της ανθρώπων, από την άλλη μπορεί είτε να μην έχει τις σωματικές δυνάμεις είτε να μην έχει τις ψυχικές αντοχές ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των ημερών.

Αυτό που πρέπει, πάντως, να θυμάται κάθε εγκυμονούσα είναι ότι αυτό πάνω από όλα βρίσκεται η προστασία του εμβρύου και όχι η επιβεβαίωση των προσδοκιών των άλλων (ή ακόμα και των δικών της). Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ευχαριστηθεί την περίοδο των εορτών και ότι δεν θα διασκεδάσει. Αρκεί να θυμάται ότι προτεραιότητά της είναι ο εαυτός της και το μωρό της. Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, μια έγκυος τα Χριστούγεννα;

Να ζητήσει στήριξη και κατανόηση από τους δικούς της ανθρώπους.

Ο σύντροφος, η οικογένεια και οι φίλοι της εγκύου δεν μπορούν να ξέρουν πώς ακριβώς αισθάνεται εκείνη. Μπορεί να νομίζουν ότι θέλει πολλά, ενώ εκείνη να θέλει λίγα, μπορεί να νομίζουν ότι απαγορεύονται τα πολλά, ενώ εκείνη να έχει δυνάμεις και να μπορεί να ανταποκριθεί. Επομένως, είναι καλό η γυναίκα να εξηγήσει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει, πόσα ακριβώς αντέχει σωματικά και ψυχικά και να τους ζητήσει να αποδεχτούν τις επιλογές της, χωρίς να προσπαθήσουν να την πείσουν για διαφορετικά πράγματα. Για τυχόν υπερβολές, είναι απαραίτητη η ιατρική συναίνεση!

Να προσέξει τι θα πιει και τι θα φάει.

Τα Χριστούγεννα όλοι υπερκαταναλώνουμε φαγητό και ποτό. Όμως, μια έγκυος  οφείλει να συγκρατηθεί. Όσον αφορά στο αλκοόλ, το μόνο που επιτρέπεται (και μάλιστα όχι στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) είναι ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα. Μπορεί, λοιπόν, η μέλλουσα μαμά  να το πιει για το καλό στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή να πιει μια δυο γουλιές σαμπάνια με την αλλαγή του χρόνου, αλλά μέχρι εκεί. Η πρότασή μας: Μπύρα χωρίς αλκοόλ ή «παιδική» σαμπάνια, για να μη νιώθετε εκτός κλίματος! Όσον αφορά στο φαγητό, πρέπει να αποφεύγονται τα πικάντικα, καυτερά, βαριά φαγητά, γιατί κάνουν κακό στο στομάχι, ενώ απαγορεύονται ρητά τα μη παστεριωμένα και τα μπλε τυριά, τύπου ροκφόρ, όσα φαγητά και γλυκά περιέχουν ωμό αυγό, τα ωμά κρέατα και ψάρια, όπως καρπάτσο, ταρτάρ και σούσι, αλλά και τα πατέ. Ακόμα η κατανάλωση γλυκών πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Ιδιαίτερα αν η έγκυος έχει αναπτύξει διαβήτη κύησης, οφείλει να υπακούσει το γιατρό της και να ακολουθήσει το διαιτολόγιο που εκείνος της προτείνει, ακόμα κι αν από αυτό απουσιάζουν οι γλυκές αμαρτίες. Τip: Υπάρχουν ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν γλυκά για διαβητικούς, επομένως μπορείτε να προμηθευτείτε κουραμπιέδες και μελομακάρονα από εκεί, αν δεν κρατιέστε!

Να ξεκουράζεται

Το σώμα της εγκύου, σε όποιο τρίμηνο κι αν βρίσκεται (ευνοημένες οι έγκυες του δευτέρου τριμήνου, που είναι το πιο… ομαλό) ζητά ξεκούραση και έχει διαφορετικές ανάγκες από αυτές των υπόλοιπων ανθρώπων. Μια έγκυος δεν αντέχει την ορθοστασία, τον πολύ ποδαρόδρομο, την κίνηση εν όσω βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο και το ξενύχτι. Φυσικά, απαγορεύεται να σηκώνει βάρη, επομένως είναι δύσκολο να αναλάβει το στολισμό του σπιτιού ή να κουβαλήσει σακούλες με ψώνια. Καλό είναι, λοιπόν, να έχει μια βοήθεια για τα πρακτικά θέματα και να είναι έτοιμη ακόμα και να αρνηθεί μια ή περισσότερες προσκλήσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αν δει ότι δεν αντέχει. Οι πολλές επισκέψεις και τα πάρτι κουράζουν το ήδη καταπονημένο σώμα της εγκύου και το βγάζουν από τους ήδη παράξενους ρυθμούς του. Επιπλέον, οι κλειστοί χώροι το χειμώνα είναι συχνά γεμάτοι καπνό, που φυσικά κάνει κακό και στην έγκυο και στο έμβρυο, και πάντα γεμάτοι ιώσεις, που μεταδίδονται με τις πολλές χειραψίες και τα φιλιά. Πάντως, αν η έγκυος επιλέξει να βγει, είναι προφανές ότι πρέπει να φοράει άνετα ρούχα και χαμηλά παπούτσια, ακόμα κι αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στο στιλ της και στις «γιορτινές εμφανίσεις» των προηγούμενων ετών.

Να ταξιδέψει με προσοχή

Αν επιλέξει η έγκυος τα Χριστούγεννα να κάνει ένα ταξίδι, οφείλει να ενημερώσει το γιατρό της, να έχει πάρει την άδειά του, να τον έχει ρωτήσει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει και να έχει βρει τηλέφωνο γυναικολόγου στον προορισμό της, για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί. Για πολύωρα και αεροπορικά ταξίδια, η έγκυος πρέπει να φοράει τις ειδικές κάλτσες για να αποφύγει το πρήξιμο των ποδιών της. Επίσης, πρέπει να είναι εφοδιασμένη με όλα τα απαραίτητα (φάρμακα, βιταμίνες, πιεσόμετρο, βιβλιάριο υγείας κλπ).

Να αγοράσει δώρα, χωρίς να κουραστεί

Όσο υπέροχη κι αν είναι μια βόλτα στις γιορτινές βιτρίνες, μια έγκυος μπορεί να δυσκολευτεί. Επομένως, χρειάζεται καλή οργάνωση για τα δώρα που θα αγοράσει για να προσφέρει στους οικείους της ! Αν θέλει να πραγματοποιήσει με τον παραδοσιακό τρόπο τις αγορές της, καλό είναι να πάει για ψώνια μια μέρα με λίγο κόσμο, για παράδειγμα μια καθημερινή πρωί, αρκετές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ακόμα,  καλό είναι να μην αγοράσει όλα τα δώρα της την ίδια μέρα, εκτός αν ξέρει εκ των προτέρων ποια θα είναι αυτά και από πού θα τα αγοράσει και αν έχει… βαστάζο για να τα κουβαλάει! Εναλλακτικά, μια έγκυος τα Χριστούγεννα μπορεί να ψωνίσει online από e-shops ή, γιατί όχι;, να φτιάξει τα δώρα για τους αγαπημένους της μόνη της, που είναι και αγχολυτική διαδικασία.

Leave a Reply